Σαν παλιό σινεμά… από τα παιδιά για τα παιδιά!

Σαν παλιό σινεμά… και σαν τη Χαλιμά
που μιλάει με τα παιδιά
σου κρύβω την αλήθεια
και αφήνω από τα στήθια μου να βγουν
παραμύθια για ‘κείνους που αγαπούν…

[dropcap size=big]Κ[/dropcap]άπως έτσι διακόσια πιτσιρίκια με τις παιδικές φωνές τους σήμαναν την αρχή και έκαναν το κοινό να ανατριχιάσει και τους γονείς τους να συγκινηθούν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Απριλίου στο Βασιλικό Θέατρο.

Το Αρσάκειο Ίδρυμα γιόρτασε τα 180 χρόνια από την ίδρυση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας πραγματοποιώντας μια τιμητική εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στη στήριξη του ορφανοτροφείου «Η Μέλισσα».

Στην εκδήλωση επίσημη καλεσμένη ήταν μια εκπρόσωπος του «παλιού σινεμά», η Άννα Φόνσου, τον χαιρετισμό της οποίας βρήκα εξαιρετικό, καθώς έκανε λόγο για τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο και τον χλευασμό που υφίσταται κατά καιρούς, αλλά και για τον «πραγματικά παλιό κινηματογράφο» που βγαίνει ενίοτε στις αίθουσες ακόμη και εν έτει 2016 και θεωρείται κατά κάποιον τρόπο ποιοτικότερος.

Πρωταγωνιστές δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές του Αρσάκειου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στη χορωδία υπό τη διεύθυνση του Ηρακλή Παναγόπουλου. Οι παιδικές φωνές πλαισιώθηκαν από την ορχήστρα του Αχιλλέα Σοφούδη, τα κείμενα της Πηνελόπης Χριστοπούλου και την απόδοσή τους από τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Άννα Καλαϊτζίδου, τη συμμετοχή της Εύης Σιαμαντά στο τραγούδι, αλλά και… τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Αλέκο Σακελάριο, τον Κώστα Πρετεντέρη, τον Μίμη Πλέσσα, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Χορν, την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Βουτσά και τόσους άλλους….

Αμαξάς, Η Λατέρνα, Νιάου βρε γατούλα, Χρυσόψαρο, Τα παιδιά του Πειραιά, Πες μου μια λέξη, Έχω ένα μυστικό, Το Χάλυ γκάλυ, Crazy  girl, Μάμπο, Οι θαλασσιές οι χάντρες, Εφτά τραγούδια θα σου πω, Γαρύφαλλο στ’ αφτί, Του αγοριού απέναντι, Τράβα μπρος, Το τράμ το τελευταίο, Ο μήνας έχει εννιά ήταν μερικά από τα τραγούδια που συντρόφευσαν τα δύο βράδια και έφεραν θύμισες ακόμη και σε γενιές που… δεν μεγάλωσαν με τις αντίστοιχες ταινίες.

Μια γιορτή – φόρος τιμής στην ολοζώντανη ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Μια εκδήλωση αλληλεγγύης από παιδιά για παιδιά.

Ο Νικόλας Μανωλάκος απαθανάτισε στιγμές από την εκδήλωση.

Κείμενο: Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart)
Φωτογραφίες: Νικόλας Μανωλάκος (Lavart), Δημήτρης Φαργκάνης (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ