Search
Close this search box.

Review – Το «Melodrama» της Lorde

Το follow-up του Pure Heroine.

[dropcap size=big]Μ[/dropcap]ελόδραμα: «Ένα εντυπωσιακό δραματικό κομμάτι με υπερβολικούς χαρακτήρες και συναρπαστικά γεγονότα που αποσκοπούν να προσελκύσουν τα συναισθήματα». Αυτός είναι ο ορισμός που δίνεται για την λέξη «Μελόδραμα» στο λεξικό. Η Lorde, με τον νέο της δίσκο, δεν επιθυμεί να δώσει κάποια εκ νέου σημασία στην λέξη. Στην ουσία, δεν επιθυμεί τίποτα. Απλά αισθάνεται μια εσωτερική ανάγκη να δώσει χρώματα και μελωδία σε αυτά που έζησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σκιαγραφώντας το δικό της… «μελόδραμα».

Τέσσερα χρόνια. Τόσος καιρός έχει περάσει από τότε που η 17χρόνη -τότε- Νεοζηλανδή τραγουδίστρια κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της, Pure Heroine, και έκανε τους πάντες να μιλούν για το τραγούδι της Royals. Βραβεία Grammys, παγκόσμια αναγνώριση, φήμη και εκτίμηση είναι όλα όσα κέρδισε στο διάστημα εκείνο. Σαν κορίτσι που ολοκλήρωνε την εφηβεία της όμως, έζησε επίσης έρωτες και χωρισμούς. Και κάπως έτσι ήρθε και η έμπνευση για τα έντεκα τραγούδια του Melodrama.


[dropcap size=big]Η[/dropcap] Lorde δεν θεώρησε τίποτα δεδομένο. Στα χρόνια μεταξύ των δύο στουντιακών πονημάτων της, ανέλυσε κάθε της σκέψη, μελέτησε όλες τις γωνίες του πενταγράμμου και αποτύπωσε σε αυτό τις ανησυχίες της και τις εφηβικές ανασφάλειες. Το Melodrama είναι στημένο άκρως μελετημένα, δεν διαθέτει καθόλου fillers και όλα τα κομμάτια συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, προσφέροντας στην δισκογραφία της ένα concept album με αρχή, μέση και τέλος.

Πρόκειται για ένα αγνό pop δημιούργημα γεμάτο από θρήνο και ηδονισμό. Με απλά λόγια, είναι σαν να πήρε τις σκοτεινές της πλευρές και της τύλιξε σε ένα φανταχτερό και πολύχρωμο pop περιτύλιγμα. Ο Jack Antonoff, ή αλλιώς Bleachers, αποτελεί το δεξί χέρι της Lorde στο Melodrama, τόσο στη σύνθεση, όσο και στην παραγωγή και είναι αυτός που την «έσπρωξε» σε νέα πιο ευάλωτα μονοπάτια και της έδειξε με ποιον τρόπο μπορεί να τραγουδήσει για χωρισμούς και εφηβικές σχέσεις με τρόπο κομψό και ειλικρινή. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι δύο πιάνο μπαλάντες, Liability και Writer In The Dark.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

[dropcap size=big]Π[/dropcap]έραν αυτών των δύο, εντούτοις, το Melodrama χαρακτηρίζεται από τα up-tempo και dark-beat τραγούδια του. Sober, Homemade Dynamite είναι μερικά από αυτά, ενώ το Green Light και το κορυφαίο -κατ’ εμέ- κομμάτι του album, Perfect Places εκπέμπουν πιο δυναμικά και πλούσια τα συναισθήματά της. Η ήχος της Lorde αποκτά περισσότερο ‘80s pop αισθητική στα κομμάτια The Louvre, Hard Feelings και Supercut, χάρη στην επιρροή του Antonoff. Ο μουσικός έχει καταφέρει να βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην πλούσια ορχηστρική και ηλεκτρονική παραγωγή. Παράλληλα, προχωρώντας την ακρόαση του album παρατηρείται πως η οικειότητα που αποπνέει η μπάσα και ιδιαίτερη φωνή της Lorde δεν επηρεάζεται καθόλου από τον δυναμισμό της παραγωγής. Το Loveless αποτελεί παράδειγμα.


You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

[dropcap size=big]Θ[/dropcap]α μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο κείμενο για το Sober II (Melodrama). Το ωριμότερο δημιούργημα της Lorde φαίνεται αρχικά να μοιάζει με κάποιο «παιδί» της Lana Del Rey. Έγχορδα σε μαύρες μελωδίες, βαριά ερμηνεία αρχικά και αέρινα φωνητικά στο τέλος, όλα καταλήγουν σε μια κάθαρση, όπως αρμόζει σε κάθε μελόδραμα. Το Sober και το Sober II (Melodrama) συγκεντρώνουν όλη την αίγλη των συναισθημάτων της Ella Yelich-O’Connor (aka Lorde) και κάνουν κάθε πάρτι να μοιάζει με ιεροτελεστία.

Η era του Melodrama ξεκίνησε με το Green Light. «Brand new sounds in my mind» τραγούδησε η 20χρονη σε ένα στίχο του και τελικά μας διαβεβαίωσε γι’ αυτό. Η Lorde μεγάλωσε, βρήκε τους κατάλληλους συνεργάτες και αποτύπωσε σε έντεκα μόλις τραγούδια τον ψυχικό κόσμο μιας κοπέλας που βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο εφηβείας – ενηλικίωσης. Και όλα αυτά με μια ωριμότητα και μια κομψότητα που σε κάνει απομακρυνθείς από το στερεοτυπικό «όχι άλλα τραγούδια για έρωτες». Σε ένα μελόδραμα, πέραν των χαρακτήρων, επιχειρείται να δειχθούν τα συναισθήματα. H Lorde αυτό το έκανε με τρόπο αγνό και ειλικρινή, χωρίς να της στερηθεί την μεγαλοπρέπεια του ονόματός της.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το Melodrama κυκλοφορεί επίσημα από τις 16 Ιουνίου, μέσω των Lava και Republic.

Κείμενο: Αλέξανδρος Τσώνης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr