Για την ελληνική μυθολογική παράδοση το ηλιοτρόπιο, πίσω από την ομορφιά και την λυγερή μεγαλοπρέπειά του, κρύβει μία θλιβερή ιστορία αγάπης και μίσους. Μία ιστορία, που σφραγίστηκε από την παράφορη ζήλεια μιας γυναίκας και το μένος μίας ολύμπιας θεάς, όταν η Αφροδίτη επιζητούσε εκδίκηση. Επιστρέφοντας στην πραγματική ζωή, αυτή του 2018 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το Ηλιοτρόπιο, στα αφτιά και στην καρδιά ενός Θεσσαλονικιού, είναι συνώνυμο της καλής παρέας και της εγγυημένης ευχαρίστησης. Μετρώντας ήδη τρεισήμισι δεκαετίες ζωής, το Café Ηλιοτρόπιο έχτισε συν τω χρόνω ένα από τα γνωστότερα brand names της πόλης στον χώρο του καφέ, παρά την κατά καιρούς «νομαδική» του περιπλάνηση. Ξεκινώντας από την οδό Λορδου Βυρωνος και την Πλατεία Ναυαρίνου το 1984, γνώρισε από την πρώτη στιγμή την αγάπη του κόσμου, η οποία σύντομα το έφερε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα στην οδό Δεσπεραί 23. Εκεί για σχεδόν 25 χρόνια, το Café Ηλιοτρόπιο λειτούργησε ως το εγγυημένο στέκι για όλες τις ώρες της ημέρας, είτε για τον γρήγορο καφέ σε μια μικρή ανάπαυλα, είτε για πιο ξένοιαστες στιγμές μακριά από την πίεση του χρόνου.

Με την ίδια φιλοσοφία αλλά με ακόμα μεγαλύτερη γκάμα επιλογών, το αγαπημένο café μας περιμένει πια σε νέα διεύθυνση επί της Πλατείας Ναυαρίνου. Ανανεωμένος κατάλογος, φιλοξενία πληθώρας πολιτιστικών εκδηλώσεων και ζωντανές μουσικές συναντήσεις, σε έναν χώρο που κερδίζει με την αισθητική, τα πρόσωπα και τις προτάσεις του σε ήχους και γεύσεις. Δημιουργοί και εγγυητές της καινούριας αυτής ταυτότητας είναι ο Νίκος Ρουμελιώτης, ο Νίκος Ιακωβίδης, ο Γιάννης Διδασκάλου και ο Χρήστος Τρυφέρης, οι οποίοι διαθέτουν αστείρευτο μεράκι και όλα εκείνα τα στοιχεία της γνήσιας αντροπαρέας: ειλικρίνεια, αγάπη και αλληλεγγύη. Στοιχεία με τα οποία έχουν εμποτίσει τον νέο αυτό χώρο και χαρακτηρίζουν τις σχέσεις που καταφέρνουν να αναπτύσσουν με τους θαμώνες.

Η vintage-ρετρό αισθητική που αποτυπώνεται στα έπιπλα και την έξυπνη διακόσμηση, οι χαμογελαστές φιγούρες και οι ελκυστικές μυρωδιές από καφέ και ζεστή σοκολάτα είναι τα πρώτα πράγματα με τα οποία έρχεται κανείς «αντιμέτωπος» κατά την άφιξή του. Λίγα λεπτά ακόμα και οι αναπαυτικές πολυθρόνες στο πατάρι του μαγαζιού έχουν κερδίσει το παιχνίδι… αμαχητί, σε συνδυασμό με το γλυκόπιοτο ρακόμελο που επιβάλλεται να τρέξει στο ποτήρι σου. Για τις κρύες – και όχι μόνο – ημέρες του χρόνου, ο κατάλογος περιλαμβάνει πλούσια γκάμα σε τσάι και αρωματικά βότανα, ενώ δεν λείπουν οι φρέσκες σαλάτες και τα λαχταριστά κρύα σάντουιτς που κατευνάζουν την πείνα γευστικά και ελαφριά.

Την ίδια ώρα, το ανανεωμένο Ηλιοτρόπιο έχει μετατραπεί σε ανεξάρτητο «πυρήνα» πολιτισμού, καθώς πολύ συχνά διαθέτει μέρος του χώρου του για τη φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας, την παρουσίαση βιβλίων και θεατρικών stand-up comedy παραστάσεων. Επιπλέον, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνονται ξεχωριστές βραδιές με αυτοσχέδια live σε έντεχνους και ρεμπέτικους ρυθμούς, όπου θαμώνες και ερμηνευτές δημιουργούν από κοινού την ζεστή και παρεΐστικη ατμόσφαιρα που απαιτείται. Τέλος, για τους λάτρεις του καλού βιβλίου, στο Ηλιοτρόπιο λειτουργεί και δανειστική βιβλιοθήκη, έτοιμη να προσφέρει τη γνώση και νοητά ταξίδια.

Ακολουθήστε το Ηλιοτρόπιο στο Facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις συνεχείς εκδηλώσεις του!

Café Ηλιοτρόπιο
Πλατεία Ναυαρίνου 14, Θεσσαλονίκη
Iliotropio Café (FB Page)
Ώρες λειτουργίας: 09:00-02:00
Τηλ. 2310 278515

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Lav Trivia: Τι γνωρίζεις από μοντέρνα τέχνη;

Close