Προσωρινή ηρεμία στη Βαρκελώνη

Ένα πειραματικό περίπτερο πληροφοριών στην καρδιά της Plaça de les Glòries στην πόλη της Βαρκελώνης.
Βαρκελώνη και αρχιτεκτονική. Αρχιτεκτονική και Βαρκελώνη. Δύο λέξεις που αλληλοσυμπληρώνονται όχι μόνο για τους περισσότερους από τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης.

Αυτή τη φορά, αφορμή για να αναφερθούμε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, ήταν ένα πειραματικό αρχιτεκτονικό εγχείρημα στην καρδιά της πόλης, στη Plaça de les Glòries, το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μόλις τους τελευταίους μήνες άρχισε να υλοποιείται.2Το νεοσύστατο αρχιτεκτονικό γραφείο Peris + Toral, με έδρα του την Βαρκελώνη, ανέλαβε το σχεδιασμό ενός information point (σημείο-περίπτερο πληροφοριών), το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ευρύτερος στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να ενημερώνονται τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και οι προσωρινοί επισκέπτες για την εξέλιξη των έργων και των διαδικασιών που αφορούν την πλατεία.

Η προσωρινή αυτή κατασκευή εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο χώρο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου, διάστημα κατά το οποίο προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της νέας πλατείας. Ενδεχομένως, το «περίπτερο» αυτό να μετακινηθεί αργότερα σ’ ένα διαφορετικό σημείο της πόλης.9Η Βαρκελώνη θεωρείται αν μη τι άλλο μια αστική ζώνη όπου συχνά λαμβάνουν χώρα μεγάλες αστικές επεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της. Κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη της Les Glòries στην ανατολική πλευρά της πόλης μπορεί να εκληφθεί ως μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις – και με δεδομένο τα φυσικά όρια βουνού και θάλασσας ίσως και η τελευταία.

Η αρχιτεκτονική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάδειξης της Les Glòries αναφέρεται σε μια διασταύρωση των κύριων αρτηριών της Βαρκελώνης, που μέχρι πρόσφατα προκαλούσαν έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η πρώτη φάση της ανάπλασης έχει αναλάβει τον υπόγειο σχεδιασμό του προαναφερθέντος κυκλοφοριακού δικτύου, ελευθερώνοντας έτσι την επιφάνεια του εδάφους και αποκαλύπτοντας παράλληλα έναν μεγάλων διαστάσεων και αναλογιών δημόσιο χώρο, με πάρκα, κήπους και αθλητικές εγκαταστάσεις. Γύρω από αυτή την μελλοντική «σούπερ» πλατεία, τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της περιοχής θα μπορέσουν επιτέλους να αναδειχθούν “αναπνέοντας” γύρω από το πράσινο. Τέλος, ίσως πρέπει να αναφερθεί και ένα καίριο πρόβλημα της περιοχής, που δυστυχώς είναι αναπόφευκτο σχεδόν σε κάθε παρόμοιας κλίμακας εργασία σε δημόσιο χώρο: η «προσωρινή» κακοφωνία που προκαλούν γερανοί, μπουλντόζες, προσωρινές πεζοδρομήσεις και επεμβάσεις διαφόρων τύπων γύρω από τα αναχώματα των εργασιών.

To project παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2014:

unfinished.es/en/obra/punto-informacion-glories/

Πηγή φωτογραφιών

Κείμενο: Αγγελική Χαλκιά (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Προς την αρχιτεκτονική του Le Corbusier

Close