Search
Close this search box.
best cities europe

Politico: Οι κορυφαίες 10 ευρωπαϊκές πόλεις με τη βέλτιστη ποιότητα ζωής

Σε αυτές τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις η ικανοποίηση κατοίκων είναι υψηλή, με εξαίρεση την Αθήνα.

2000s’ nostalgia: Φράσεις που χρησιμοποιούσαμε πριν 25 χρόνια και πλεόν μοιάζουν παλιακές

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Politico, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων σε πόλεις της ΕΕ, των χωρών της ΕΖΕΣ, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή στις πόλεις τους.

Ωστόσο, όσον αφορά τις εξαιρέσεις, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, της Αθήνας και του Παλέρμο φαίνεται να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι σε σχέση με άλλες πόλεις.

10. Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία

Η Κλουζ-Ναπόκα, πρωτεύουσα της περιοχής της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία και η δεύτερη πιο πολυπληθής πόλη της χώρας, αποτελεί εξαιρετικό μέρος για διαμονή. Το 94% των κατοίκων της εκφράζει ικανοποίηση από τη ζωή στην πόλη. Με έναν αναπτυσσόμενο τομέα τεχνολογίας, κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε ευκαιρίες απασχόλησης, με το 73% των κατοίκων να δηλώνει ότι είναι εύκολο να βρουν μια καλή δουλειά στην πόλη.

9. Μπράγκα, Πορτογαλία

Η πορτογαλική πόλη Μπράγκα αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός το 2021, και δεν ενθουσιάζει μόνο τους τουρίστες. Οι κάτοικοί της απολαμβάνουν τη ζωή στην πόλη, με το 94% των συμμετεχόντων στην έρευνα να εκφράζει ικανοποίηση. Επιπλέον, η Μπράγκα θεωρείται ασφαλής πόλη, καθώς το 84% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρθηκε ότι αισθάνονται άνετα να περπατούν μόνοι τους τη νύχτα. Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικός τόπος διαβίωσης για μετανάστες, ηλικιωμένους και οικογένειες με μικρά παιδιά.

8. Ροστόκ, Γερμανία

Στην παραθαλάσσια πόλη του Ροστόκ στη Γερμανία, το 94% των κατοίκων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ικανοποίηση από τη ζωή τους εκεί. Το Ροστόκ αναδεικνύεται επίσης ως κατάλληλη τοποθεσία για ηλικιωμένους και οικογένειες με μικρά παιδιά, κατατάσσοντας στη δεύτερη και έκτη θέση αντίστοιχα στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 85% των συμμετεχόντων είναι ικανοποιημένοι με την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση, καθιστώντας την πόλη πρώτη στην Ευρώπη γι’ αυτό το κριτήριο.

7. Γενεύη, Ελβετία

Η Γενεύη καταλαμβάνει την έβδομη θέση, με εντυπωσιακό 95% ικανοποίησης με  τη ζωή εκεί σύμφωνα με την έρευνα. Παρά την υψηλή θέση της σε κάποιες κατηγορίες, όπως η ικανοποίηση από την κατάσταση της εργασίας (83%), βρίσκεται τελευταία στην προσβασιμότητα οικονομικής στέγασης. Μόλις το 8% των συμμετεχόντων θεωρεί εύκολο τον εντοπισμό καλής στέγης σε λογική τιμή στην πόλη.

6. Στοκχόλμη, Σουηδία

Φαίνεται πως οι χαμηλές θερμοκρασίες στη Στοκχόλμη δεν προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους, καθώς η πόλη βρίσκεται στην έκτη θέση με το 95% των ανθρώπων να δηλώνουν ικανοποίηση. Επιπλέον, η Στοκχόλμη θεωρείται γενικά κατάλληλη για τη ζωή των μελών της LGBTQ+ κοινότητας, κατατάσσοντας στην έβδομη θέση στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως και στη Γενεύη, είναι λίγοι οι κάτοικοι που πιστεύουν ότι είναι εύκολο να βρουν οικονομικά προσιτή κατοικία.

5. Γκντανσκ, Πολωνία

Το Γκντανσκ, μια πολωνική πόλη με σημαντική ιστορική αξία και έδρα ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, φαίνεται να έχει ενθουσιασμένους κατοίκους, καθώς το 95% δηλώνει ικανοποίηση. Επιπλέον, θεωρείται κατάλληλη για τη διαβίωση μεταναστών από άλλες χώρες, ενώ το 92% των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε ικανοποίηση από τις εγκαταστάσεις της πόλης.

4. Λειψία, Γερμανία

Μια ευχάριστη έκπληξη κοντά στην κορυφή της λίστας είναι η ανερχόμενη Λειψία στην Ανατολική Γερμανία, με εντυπωσιακά 95% ικανοποιημένους κατοίκους. Επιπλέον, η Λειψία θεωρείται ως μια πόλη κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά, καθώς το 83% δηλώνει ικανοποίηση με την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

3. Κοπεγχάγη, Δανία

Η Κοπεγχάγη μπορεί να είναι γνωστή για τη Μικρή Γοργόνα – το κύριο της τουριστικό αξιοθέατο – αλλά επίσης κατατάσσεται ως η τρίτη πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη. Ένα εντυπωσιακό 96% των κατοίκων δηλώνουν ότι είναι ευτυχισμένοι που ζουν εκεί. Παρά την ασφαλή φύση της πόλης, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση οικονομικά προσιτής κατοικίας. Επίσης, η Κοπεγχάγη ξεχωρίζει για το χαμηλό ποσοστό διαφθοράς, καθώς μόνο το 20% των κατοίκων αναφέρει ύπαρξη δωροδοκίας στη δημόσια διοίκηση της πόλης.

2. Γκρόνινγκεν, Ολλανδίας

Η πόλη του Γκρόνινγκεν φημίζεται για τη μεγαλύτερη παμπ στην Ευρώπη, χωρητικότητας άνω των 3.700 ατόμων, ένα γεγονός που πιθανόν να εξηγεί το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των κατοίκων. Συγκεκριμένα, το 96% των ανθρώπων δηλώνει ευτυχισμένο που ζει στην περιοχή, κάτι που δεν είναι παράδοξο. Το Γκρόνιγκεν θεωρείται εξαιρετικός προορισμός για μετανάστες και μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, διαθέτοντας πλούσιο πράσινο και δημόσιους χώρους. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως καθαρό και ασφαλές, με το 86% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνοι τους τη νύχτα.

1. Ζυρίχη, Ελβετία

Το 2023, η Ζυρίχη κατατάχθηκε ως η πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη, με ποσοστό ικανοποίησης που άγγιξε το 97%. Οι κάτοικοί της εκφράζουν ικανοποίηση σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομική τους κατάσταση, η εργασία τους, οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι υπηρεσίες υγείας και η ποιότητα του αέρα. Η πόλη ξεχωρίζει επίσης ως η καλύτερη στην Ευρώπη για την αποδοχή των LGBTQ+ ατόμων και την προσφορά προνομίων στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, η δυσκολία στην εύρεση κατοικίας σε λογική τιμή παραμένει ένα θέμα, με μόνο το 11% των ανθρώπων να θεωρεί εύκολο τον εντοπισμό κατοικίας με προσιτό κόστος.

Πηγή εξωφύλλου

5 διαζύγια στο πέρασμα της ιστορίας που σκανδάλισαν τα κοινά

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr