Search
Close this search box.

Paul Rodgers: Μια ιδιαίτερη φωνή – πρόκληση για κάθε κιθαρίστα

Ξέρει να μας ”ανεβάζει”, να μας συγκινεί, να μας εντυπωσιάζει, να μας μαγεύει… Μια χαρισματική φωνή που άφησε βαθιά την υπογραφή της στο χώρο της μουσικής.

Είναι αλήθεια ότι η κιθάρα αποτέλεσε την αιτία που με ώθησε να αφοσιωθώ στην ροκ μουσική. Στα πρώτα μου βήματα, η ακοή μου επικεντρώνονταν στα riffs και τα σόλο του εκάστωτε «μάστορα», ο οποίος αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του κάθε μουσικού σχήματος. Η άποψή μου αυτή, ωστόσο, έμελλε να αλλάξει ριζικά όταν μου συστήθηκαν οι Free και ο Paul Rodgers.

Πρώτος μου σταθμός αποτέλεσε το «Seven Angels». Η επιβλητική κιθάρα του Paul Kossof, συνοδευόμενη από τα ντραμς του Simon Kirke, δημιουργούσε μια ιδανική εισαγωγή, ικανή από μόνη της να σε ταξιδέψει. Μέχρι που οι πρώτοι στίχοι άρχισαν να εκτοξεύονται από τα γεμάτα γαλήνη χείλη του Rodgers και με πλημμύρισαν ενέργεια: «If you see me flyin’…». Ξαφνικά, μου φάνηκε ότι ο χρόνος σταμάτησε. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα κιθάρα να ”δηλώνει” δέος και σεβασμό απέναντι σε φωνή, ακολουθώντας, υποτακτικά σχεδόν, τα χνάρια της. Συνεχίζοντας το ταξίδι μου στη δισκογραφική πορεία τους, συνειδητοποίησα ότι οδηγός της ανεπανάληπτης αυτής φωνής ήταν μια βαθιά και ιδιαίτερη ψυχή. Με τον ίδιο τρόπο που κατάφερνε να σε ”ντοπάρει” με αδρεναλίνη, ήξερε και να συντροφεύει μια μελαγχολική και μοναχική φάση της ζωής σου. Ενδεικτικά παραδείγματα τα «Soon I Will Be Gone» και «Heavy Load».Η ιστορία θα μπορούσε εύκολα να τελειώσει κάπου εδώ. Αντίθετα, όμως, ήταν μονάχα η φλόγα που άναψε το φιτίλι. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το σημείο άρχισα να αντιλαμβάνομαι πραγματικά το χάρισμα που κατέχει ο Paul. Τη μοναδική ιδιαιτερότητα της φωνής του.

Με την διάλυση των Free, ”άνθισε” ο μουσικός μύθος που απαντά στο όνομα Bad Company. Το πρώτο άλμπουμ του ”νέου” συγκροτήματος κατέληξε στην κατοχή μου. Η πρώτη επαφή αρκεί για να αντιληφθείς ότι αποτελεί καθαρόαιμο διάδοχο του προηγούμενου σχήματος. Ακούγοντας το ομώνυμο κομμάτι, όμως, ο Rodgers μου έδωσε την εντύπωση ότι, ”κουρδίζοντας” τις φωνητικές του χορδές, ξανασυστήθηκε στο κοινό, πιο μεστός και ακόμα πιο εκρηκτικός, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ταλέντο του. Όσο για αυτούς που, ενδεχομένως, τον αμφισβητήσουν; Αξίζει μονάχα να αναφέρουμε ότι αν και σχεδόν 70 χρονών (πλέον) συνεχίζει να σαγηνεύει τα πλήθη, με τους θρυλικούς Queen να τον πλαισιώνουν, και να κατακτά την παγκόσμια αναγνώριση έχοντας, μάλιστα, και την παρακαταθήκη δεκατριών σόλο άλμπουμ(!).

Αν, ωστόσο, γυρίζαμε λίγο το χρόνο πίσω θα αντιλαμβανόμασταν ότι δεν ήταν διόλου τυχαία η εξέλιξη αυτή του μουσικού. Η ”γενέτειρά” του μπάντα μέσα από το classic rock στοιχείο που τη χαρακτήριζε, μοίραζε απλόχερα την ευκαιρία σε κάθε μέλος της να διακριθεί. Ήταν η φωνή του Rodgers, όμως, που την καθιέρωσε στη συνείδηση του κάθε μουσικόφιλου. Η επιθυμία τεράστιων καλλιτεχνών για συνεργασία μαζί του αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη αναγνώριση.

Top 10 Playlist:

  1. Soon I Will Be Gone(Free)
  2. Heavy Load(Free)
  3. Seagull(Bad Company)
  4. Don’t Let Me Down(Bad Company)
  5. Seven Angels(Free)
  6. Bad Company
  7. All Right Now(Free)
  8. Can’t Get Enough(Bad Company)
  9. Run With The Pack(Bad Company)
  10. Simple Man(Bad Company)

Κείμενο: Βαγγέλης Δελλής (Lavart)

 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr