Search
Close this search box.

Όσκαρ: Πρώτη απονομή βραβείων

Η αρχή μιας ιστορίας γεμάτης χλιδή και ταλέντα

[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο ημερολόγιο δείχνει 16 Μαΐου 1929. Μια ημερομηνία που έμελλε να αλλάξει δραματικά τον κόσμο της 7ης τέχνης, αφού αποτέλεσε την αρχή των θρυλικών βραβείων Όσκαρ.

Η ιδέα ίδρυσης της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών ανήκει στο βαρόνο της τότε βιομηχανίας του θεάματος, Λούις Μάγιερ. Σκοπός της είναι να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στους τομείς της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας, τους σεναριογράφους, τους τεχνικούς και τους παραγωγούς ταινιών. Τελικά, 231 επαγγελματίες αποτελούν τον κορμό του εγχειρήματος αυτού. Ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, πρώτος διευθυντής της Ακαδημίας, πρωτοστατεί στη δημιουργία μιας τελετής βραβείων και, το 1929, η πρώτη απονομή είναι γεγονός.

Μια απονομή που βέβαια δε θυμίζει σε τίποτα τις σημερινές, αφού πραγματοποιείται παρουσία μόλις 250 ατόμων, στην αίθουσα Blossom Room του ξενοδοχείου Roosevelt, στην περιοχή του Χόλυγουντ. Η βράβευση αφορά ταινίες που έχουν προβληθεί την περίοδο 1927-1928. Ο Τύπος της εποχής δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την τελετή, καθώς οι νικητές έχουν ήδη γίνει γνωστοί από τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε και ανακοινώθηκε η θέσπιση των βραβείων.

Το αγαλματίδιο αποτελείται από μπρούτζο επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού και απεικονίζει έναν ιππότη που στέκεται πάνω σε ένα ρολό φιλμ. Μάλιστα, η πρώτη του ονομασία είναι «Βραβείο Αξίας της Ακαδημίας» («The Academy Award of Merit»), καθώς η προσωνυμία Όσκαρ είναι μεταγενέστερη.[dropcap size=big]Η[/dropcap] πρώτη ομιλούσα ταινία με τίτλο The Jazz Singer εξαιρείται από τα βραβεία, καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται εκτός συναγωνισμού, ωστόσο της αποδίδεται ένα τιμητικό αγαλματίδιο. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του βωβού κινηματογράφου, Τσάρλι Τσάπλιν, είναι υποψήφιος στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, ερμηνείας, κωμωδίας και σεναρίου, για την ταινία Το Τσίρκο, αλλά δε στέφεται νικητής σε καμία – του απονέμεται όμως επίσης ένα τιμητικό βραβείο.

Τελικά, το πρώτο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο πολεμικό δράμα Wings, που κερδίζει και στην κατηγορία των εφέ. Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ένα από τα σημαντικότερα του θεσμού, παραλαμβάνει ο Έμιλ Γιάνινγκς για τη συμμετοχή του στην ταινία Τhe Last Command.[dropcap size=big]Ω[/dropcap]στόσο, θριαμβευτής της βραδιάς αναδεικνύεται η ταινία 7th Heaven, που αποσπά τα βραβεία καλύτερης Σκηνοθεσίας (Φράνκ Μπόρζειτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ).

Σταδιακά, ο θεσμός αποκτά κύρος, προσελκύει την προσοχή του κοινού και απολαμβάνει ραδιοφωνική κάλυψη, ενώ φιλοξενείται από μεγαλύτερους χώρους. Παράλληλα, διευρύνεται ο αριθμός των κατηγοριών προς βράβευση, αλλά και ο αριθμός των μελών της Ακαδημίας.

Σήμερα, η τελετή απονομής των Όσκαρ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Kodak Theatre στο Χόλυγουντ και μεταδίδεται σε πάνω από 200 χώρες και τα Media καραδοκούν για τις εμφανίσεις των υποψήφιων που ξεχειλίζουν από λάμψη και χλιδή. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο η νύξη για θέματα πολιτικά και κοινωνικά, έστω και αν πρόκειται για κάτι επιδερμικό.

Σε κάθε περίπτωση, τα βραβεία Όσκαρ αποτελούν τον πλέον λαμπερό θεσμό στην ιστορία των σκοτεινών αιθουσών.

Πηγές φωτογραφιών: 123

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr