Search
Close this search box.

“Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” της ‘Αλκης Ζέη, για δεύτερη χρονιά στην Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ
«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» της Άλκης Ζέη
2ος Χρόνος
Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς

Για λίγες παραστάσεις έως τις γιορτές των Χριστουγέννων

Το πολυαγαπημένο βιβλίο των παιδικών μας χρόνων της Άλκης Ζέη ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε διασκευή των Σάββα Κυριακίδη  και Τάκη Τζαμαργιά, και  μας μεταφέρει στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου. Ένας μεγάλος περίπατος, ένα ταξίδι συναισθημάτων, ένα έργο που συνδυάζει τη σκληρή πραγματικότητα και την αγωνία της επιβίωσης  με την ελαφρότητα και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι και που θα μας κρατήσει συντροφιά ως της γιορτές.

Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος. Έναρξη: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Πάνω από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την παράσταση την θεατρική περίοδο 2018-2019. Φέτος, 136 σχολεία και 23.474 μαθητές έχουν ήδη προγραμματίσει να δουν τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου».

Λίγα λόγια για το έργο

Ο πόλεμος ξεσπάει και όλα αλλάζουν: οι άνθρωποι, οι σχέσεις, η ίδια η ζωή. Η πείνα και η φτώχεια δεν είναι απλές αφηγήσεις ενός μακρινού παρελθόντος αλλά αποτελούν τη νέα συνθήκη ζωής. Ο μικρός Πέτρος καλείται να πάρει θέση, να αποφασίσει, να αναλάβει ευθύνες, να μεγαλώσει. Ο πόλεμος χάνει την ηρωική του αίγλη. Η ομορφιά των εμβατηρίων και των μεταλλίων γίνεται πόνος και απώλεια· πραγμάτων, ανθρώπων αλλά και της ίδιας της παιδικής ανεμελιάς. Παρόλα αυτά, τα παιδιά με την υπέροχη ικανότητα να βλέπουν τα πράγματα αλλιώς και με όπλο τη φαντασία τους και το παιχνίδι, καταφέρνουν να δώσουν μια άλλη διάσταση στην τραγική πραγματικότητα. Και μέσα από τα παιδικά μάτια καλούμαστε και εμείς να ξαναδούμε τον πόλεμο αλλά και να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία μας.

Το βιβλίο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.

Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά  η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας.

Τάκης Τζαμαργιάς

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Έγραψαν για την παράσταση

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» είναι μακράν η καλύτερη παράσταση για παιδιά, που γέννησε το ελληνικό θέατρο εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά και να μην είσαι παιδί, ακόμα κι αν δεν έχεις παιδιά για να έρθουν μαζί σου, πήγαινε να τη δεις. Μάλλον θα φύγεις κι εσύ με βουρκωμένα μάτια, όπως εγώ.»

Δημήτρης Χαλιώτης, Πρώτο Θέμα

 

«Μια παράσταση-ψυχής είναι ο «Περίπατος» του Τζαμαργιά, θα το τονίσω ξανά. Σε κάνει να γελάς μέχρι δακρύων στις κωμικές νότες, να τραγουδάς, να συγκινείσαι με τις δραματικές κορυφώσεις. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να γίνεται παιδί με κατακόκκινα μάγουλα και σκούπισα πολλές φορές τα δάκριά μου -είτε από χαρά, είτε από λύπη. ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ εντυπωσιακότατη. Ναι, πρόκειται για μια υπερπαραγωγή του ΚΘΒΕ. Η «νίκη» του Τζαμαργιά οφείλεται και στους εξαίρετους συνεργάτες του.»

Βασίλης Μπουζιώτης, Enikos

https://www.lavart.gr/h-atzenta-ths-lavart-theatrikes-parastaseis-sth-thessaloniki/

«…Μία αξιόλογη θεατρική δουλειά, η οποία καταφέρνει με τρόπο αριστοτεχνικό και διακριτικό να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ της τραγικότητας και της κωμικότητας. […] Ξεχωριστά υποκριτικά εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον ηθοποιό Γιάννη Γκρέζιο, ο οποίος, υποδυόμενος τον μικρό Πέτρο, απέδωσε στο έπακρο την απόγνωση και την τραγικότητα εκείνης της εποχής, πάντοτε όμως σε συνδυασμό με το φίλτρο της παιδικής αφέλειας και αθωότητας, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκειας της παράστασης λειτουργεί σαν «αναλγητικό» για τον πόνο που προκαλούν οι αγριότητες του πολέμου..»

Νίκος Αγγελής Άνθης, Μακεδονία

«”Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” απευθύνεται εξίσου σε παιδικό και ενήλικο κοινό, έχοντας τα απαραίτητα στοιχεία να μαγνητίσει όλες τις ηλικίες και να τους ταξιδέψει στο σύμπαν της. Η σκηνοθετική οπτική είχε τρυφερότητα, ευαισθησία και ανθρωπιά, διατηρώντας ατόφιο το νοηματικό ιστό του αρχικού κειμένου και δούλεψε πολύ με την πολυάριθμη ερμηνευτική ομάδα, η οποία ανταποκρίθηκε σχεδόν πλήρως στις απαιτήσεις ενός δύσκολου θεατρικού πονήματος. Απόλυτα δίκαιο το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος από μικρούς και μεγάλους.»

Γιώργος Χριστόπουλος, OnlyTheater

«Ο Τάκης Τζαμαργιάς ανέδειξε όλους τους ήρωες του έργου, που περιγράφει τις μεγάλες δοκιμασίες και τα διλήμματα των ανθρώπων σε καιρό πολέμου. Πανέμορφα τα σκηνικά και τα κοστούμια του Εδουάρδου Γεωργίου. Υπέροχη η Άννα Κυριακίδου στον ρόλο της μάνας. Ο Γιάννης Γκρέζιος μπήκε στην ψυχή του Πέτρου και απέδωσε επιτυχώς τον ρόλο του. Όμως και όλοι οι άλλοι ηθοποιοί, μικροί και μεγάλοι, ήταν ένας και ένας. Όλα τα προγράμματα των παραστάσεων είναι ιδιαίτερα φροντισμένα, αλλά βρήκα εξαιρετικά όμορφο το πρόγραμμα–τετράδιο αυτής της παράστασης. Βλέπω αργότερα στο φουαγέ του Βασιλικού Θεάτρου μικρά παιδιά να ζωγραφίζουν και να γράφουν τις εντυπώσεις τους.»

Κυριακή Μπεϊόγλου, Εφημερίδα των Συντακτών

 

«Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ» της Άλκης Ζέη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή: Σάββας Κυριακίδης, Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός, Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια, Κίνηση: Φρόσω Κορρού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Video Art: Χρήστος Δήμας, Άντα Λιάκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Τσεσμελής, Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Β’ Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Όσσα, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης (Αχιλλέας), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός), Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης), Γιάννης Γκρέζιος (Πέτρος), Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Ιταλός στρατιώτης), Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα-Κουκλοπαίκτης), Δημήτρης Κολοβός (Παππούς), Άννα Κυριακίδου (Μητέρα), Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα-Κουκλοπαίκτης), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης), Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη), Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη), Εύα Σωφρονίδου (Νιούρα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα), Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας), Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Ιταλός στρατιώτης-Μούρα-Γκαριμπάλντι), Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας-Σούρα).


13/10/2019 μέχρι 19/01/2020

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.00

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή, στις 11:00

Βραδινές παραστάσεις 25/12-26/12/2019 & 1/1/2020 στις 20.00

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Γενική είσοδος: 10€

Σχολικό: 6€ (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:

Ισχύει για τις παραστάσεις της Βρεφικής και της Παιδικής Σκηνής. Προσφέρεται ελεύθερη είσοδος στον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς. ΠΡΟΣΟΧΗ!: Το οικογενειακό εισιτήριο απαιτεί την ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ για τον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς και εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ.

ΑΝΕΡΓΟΙ: Δωρεάν για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ (Ισχύει Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση θέσεων

ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Πολύτεκνοι: 5€

Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10€

Οπλίτες θητείας: 5€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού-Βρεφικού-Εφηβικού Έργου)

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων: 8€ (Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού-Βρεφικού-Εφηβικού Έργου)

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θες/νίκης: 8€ (Με την επίδειξη ταυτότητας – Ισχύει για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ συμπεριλαμβανομένου του Παιδικού- Εφηβικού Έργου)

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Το ίδιο ισχύει για το οικογενειακό εισιτήριο, όπως και για τα εισιτήρια ανέργων για τα οποία απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2315 200 200.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200) | VIVA.gr | Τ. 11876

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Δευτέρα: 8:30-16:00

Τρίτη έως Κυριακή: 8:30-21:30

 Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:

Τρίτη έως Σάββατο: 11:00-19:00

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):

Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):

Τετάρτη έως Κυριακή: 14:00-21:30 (Ισχύει από 12/10)

 Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

  

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙΕΡΤ, ΕΡΤ3, EΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, 102 FM, 9,58 FM, TV100, FM100

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Aυγή, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, DOCUMENTO, ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΚΟΣΜΟΡΑΔΙΟ 95, 1, Plus Radio 102.6, More Radio 103,

91.4 FM ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 1055 ROCK, ΜΗΝΥΜΑ 107.7FM,

V FM 91.1, Focus 103.6, CLICKATLIFE, METEO, THESTIVAL, CULTURENOW, monopoli, Art and Life, LAVART, ΕΞΩΣΤΗΣ, ARTIC, rejected, POPAGANDA

 

Με την υποστήριξη

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104.9, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV

ΧΟΡΗΓΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ELLINAIR

 ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΜΑΣΟΥΤΗΣ, INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

THE LUXURY HOTELS

το περιοδικο του κθβε
ΠΡΑΞΗ

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr