Search
Close this search box.

Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας

Η δεκαετία τελειώνει. Μία δεκαετία εξαιρετικά πλούσια για την επιστημονική κοινότητα. Ας δούμε μαζί τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της δεκαετίας που μας αποχαιρετά:

10): Πλανήτης 9: Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι αστρονόμοι αναρωτιούνταν αν υπήρχε ένας κρυμμένος ένατος πλανήτης στις παγωμένες εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ήταν όμως το 2016 όταν οι αστρονόμοι του Caltech παρουσίασαν αδιάσειστες αποδείξεις για τον Πλανήτη 9, που πλέον είναι πραγματικός με τα όλα του.9): Βαρυτικά κύματα: Κάτι μεγαλύτερο από μια κολοσσιαία ανακάλυψη γύρω από την ίδια τη φύση της πραγματικότητας δύσκολα θα βρεις, κι αυτό ακριβώς έκαναν φέτος οι φυσικοί της ερευνητικής κοινοπραξίας Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory (LIGO), όταν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των περιβόητων βαρυτικών κυμάτων, όχι μία, αλλά δύο φορές.8): Σκοτεινή ύλη: Η άμεση επαλήθευση της ύπαρξης σκοτεινής ύλης μας ήρθε το καλοκαίρι του 2006. Η απροσδόκητη απόδειξη προήλθε από μια λεπτομερή ζύγιση αερίου και αστέρων, που προέκυψε ύστερα από τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δύο μεγάλων σμηνών γαλαξιών.7): Ο μαθουσάλας των σπονδυλωτών: Το μυστικό της δραστικής επιμήκυνσης της ζωής δεν θα έρθει μάλλον από εργαστήριο της Silicon Valley, αλλά από καρχαρία της Γροιλανδίας. Ο θηρευτής των αρκτικών ωκεανών μπορεί να ζει ως και 400 χρόνια, σύμφωνα με την εντυπωσιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος στο πάντα έγκριτο περιοδικό «Science».6): Εξωπλανήτες: Τα δεδομένα για 500 και πλέον πλανήτες που υπάρχουν εκτός του ηλιακού συστήµατος ήταν από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας. Οι περισσότεροι είναι γίγαντες αερίων, ενώ η ανάλυση δεδοµένων έχει πείσει τους επιστήµονες πως πλανήτες σαν τη Γη αφθονούν στο σύµπαν.

5): Η Γονιδιακή θεραπεία της Layla: To 2015 οι γιατροί στο νοσοκομείο Great Ormond Street Hospital του Λονδίνου χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα προκειμένου να καταστρέψουν τα άρρωστα κύτταρα που προκαλούσαν στην μικρή Layla (1 έτους) λευχαιμία. Το κοριτσάκι επέζησε και νέα θεμέλια για την καταπολέμηση τέτοιων ασθενειών τέθηκαν με αυτήν την επαναστατική πειραματική θεραπεία.

4): Φωτογραφία μαύρης τρύπας: Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει.3): Πρώτη απτή απόδειξη του Big Bang: Σύμφωνα με τους αστροφυσικούς, αμέσως μετά την μεγάλη έκρηξη, το γνωστό Big Bang που αποτελεί και την απαρχή του σύμπαντος, ακολούθησε η διόγκωσή του που, ονομάζεται inflation. Μία ομάδα φυσικών από το Harvard ανακοίνωσε πως βρήκε αποδείξεις που επιβεβαιώνουν το «inflation», άρα και την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε αυτή τη διαστολή. Τις συνέλεξαν από το τηλεσκόπιο BICEP που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο και το οποίο χρησιμοποιείται για να παρατηρεί το πιο παλιό φως του σύμπαντος, αυτό που οδηγεί στην δημιουργία του. 2): CRISPR: Την απόλυτη δυνατότητα της γενετικής  ξεκλείδωσαν μηχανικοί και επιστήμονες το 2012 με το σύστημα CRISP system for editing DNA. Από την στιγμή εκείνη οι γενετικές τροποποιήσεις και τα νέα ευρήματα αυξάνονται συνεχώς με αποκορύφωμα την δημιουργία των πρώτων γενετικά-κατασκευασμένων μωρών στην Κίνα τα 2018. Κίνηση που έθεσε νέα ερωτήματα βιοηθικής στους τομείς της γενετικής. 1): Ανακάλυψη του Μποζονίου Higgs: 4 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι και η μεγαλύτερη επιστημονική κατασκευή του κόσμου χρειάστηκαν για να καταφέρουν το 2012 να ανακοινώσουν οι επιστήμονες του CERN την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs.

Ας ελπίσουμε η νέα δεκαετία να αποτελεί ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα προς την κατάκτηση της γνώσης του κόσμου.

Πηγές Φωτογραφιών: Εξώφυλλο, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr