Search
Close this search box.
18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι εκδόσεις IANOS στην 18η Διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης ΔΕΘ-HELEXPO

Οι εκδόσεις IANOS στην 18η Διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης ΔΕΘ-HELEXPO

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS θα παρευρεθεί στην 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται 25-28 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) – HELEXPO (Εγνατία 154).

Θα βρισκόμαστε από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Περίπτερο 15, Stand 10.

18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί το πρόγραμμα των δράσεων των εκδόσεων IANOS:
• Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, 20:00-21:00, Αίθουσα «Σολωμός» – Περίπτερο 13:
Ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Η Ανθρωπωδία. Μία ατελής χιλιετία – Βιβλία 3ο και 9ο», εκδ. IANOS. Περισσότερες πληροφορίες Εδώ

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Καρατζάς (πρόεδρος της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS), ο Πέτρος Μαρτινίδης (πανεπιστημιακός και συγγραφέας) καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα βιβλίο που αποτελεί τη συνέχεια της δεκάτομης Ανθρωπωδίας, μετά την έκδοση του 1ου, του 5ου και του 7ου βιβλίου. Ένα έργο ζωής που ξεκίνησε να γράφεται πριν από 45 χρόνια, το 1976. Μία συνάντηση. Ένας άνθρωπος δεν ανταποκρίνεται σε ένα ερωτικό βλέμμα. Τιμωρεί τον εαυτό του με έναν χιλιετή εγκλεισμό. Για να «διορθώσει/επανορθώσει» το λάθος που, κατ’ αυτόν, διέπραξε, θα επιδιώξει μια καινούργια συνάντηση.
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστε Εδώ

• Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 15:00-16:00, Αίθουσα «Φιλολογικό καφενείο»-Περίπτερο 13:
Ο Κώστας Αρώνης παρουσιάζει το βιβλίο του «Οι ήρωες της αυλής», εκδ. IANOS. Περισσότερες πληροφορίες Εδώ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ευάγγελος Αυδίκος (ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), η Βασιλική Παπαδοπούλου (καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο) καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου θα κάνει η συγγραφέας και φιλόλογος, Αλεξάνδρα Μυλωνά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Το υπόγειο είναι ο φόβος κι ο τρόμος όλων μας, μιας και σε κάθε αταξία που κάνουμε, θα πρέπει να ξέρουμε ότι αν την ξανακάναμε, θα μας έκλεινε η δασκάλα μας σ’ αυτό και θα μας άφηνε εκεί για να μας φάνε τα ποντίκια, που προφανώς θα ήταν πεινασμένα και τεράστια και που είχαν κάνει το υπόγειο για σπίτι τους και περίμεναν ανυπόμονα πότε θα κάνουμε εμείς τις αταξίες μας για να μας φάνε…»

• Σάββατο 27 Νοεμβρίου, 21:00-22:00, Αίθουσα «Βαβέλ» (Εξώστης-Περίπτερο 15):
Ο Αργύρης Παυλιώτης παρουσιάζει το βιβλίο του «Το φάντασμα της Αίγλης», εκδ. IANOS. Περισσότερες πληροφορίες Εδώ

Μαζί με τον συγγραφέα θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα μυθιστόρημα, με το καυστικό χιούμορ, όπου ξεδιπλώνεται η «οδύσσεια» του μέσου Έλληνα πολίτη που έρχεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και την «παραφροσύνη» της δημόσιας διοίκησης στη δεκαετία του ’80, παλεύοντας για την απαλλοτρίωση ενός διατηρητέου μνημείου και καταλήγοντας σε κάποιο κέντρο ψυχικής υγείας, γαλήνιος και συμφιλιωμένος με το μάταιο της περιπέτειάς του…
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστε Εδώ

• Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 14:00-15:00, Αίθουσα «Σολωμός» – Περίπτερο 13:
Παρουσιάζεται το βιβλίο «Τα τραγούδια μας. Aνθολογία σεφαραδίτικων τραγουδιών της Θεσσαλονίκης» και το βιβλίο-cd «I REMEMBER, ΘΥΜΑΜΑΙ», εκδ. IANOS. Περισσότερες πληροφορίες Εδώ

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Αντωνίου (επίκουρος καθηγητής, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ), ο Λέων Α. Ναρ ( δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ-συγγραφέας) και ο Νίκος Ορδουλίδης, (επιστημονικός συνεργάτης, τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Τα τραγούδια μας»
[…] Είναι, λοιπόν, µια συµβολή όχι µόνον ιστορική µα και ψυχολογικά ερµηνευτική […] αυτό το βιβλίο του συνειδητού Ελληνοεβραίου Αλµπέρτου Ναρ, […], γιατί περιέχει µια εξαιρετικά καλή και εντελώς πρωτόφαντη συλλογή εβραϊκών δηµοτικών και λαϊκών τραγουδιών. Από τη µια πλευρά δηµοσιεύεται το κείµενο των τραγουδιών στην ισπανοεβραϊκή κι από την άλλη η ελληνική µετάφραση, η ελληνική απόδοση µάλλον. Γιατί το µέγα κατόρθωµα εδώ δεν είναι µόνον η συλλογή και η διάδοση των τραγουδιών αυτών, ούτε µόνον η µετάφρασή τους, αλλά είναι η αντίστοιχη απόδοσή τους µέσα στα δεκαπεντασύλλαβα σχήµατα και στις άλλες εκφράσεις των ελληνικών δηµοτικών τραγουδιών, αλλά και στα σχήµατα των ελληνικών λαϊκών τραγουδιών.
[Από τον Πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου]
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστε Εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο-cd «I REMEMBER, ΘΥΜΑΜΑΙ»
Μια τρίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά, ισπανοεβραϊκά) βιβλίου/CD που βασίζεται στο μουσικό αρχείο του Αλμπέρτου Ναρ, με επιμέλεια του Λέων Α.Ναρ. Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τη στιγμή της εξορίας και του θανάτου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο-cd πατήστε Εδώ

• Κυριακή 28 Νοεμβρίου, 17:00-18:00, Αίθουσα «Κόσμος» – Περίπτερο 14:
Ο Γιάννης Μυλόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του «Δεν είναι το μήλο. Είναι η μηλιά», εκδ. IANOS. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει και υπογραφή του βιβλίου του. Περισσότερες πληροφορίες Εδώ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιωάννα Δανδέλια (δημοσιογράφος – διευθύντρια εκδόσεων), ο Δημήτρης Λακασάς (συγγραφέας – επιχειρηματίας), ο Γιώργος Ματζουρανίδης (κειμενογράφος – σεναριογράφος), ο Νίκος Μυλόπουλος (ποιητής – ιατρός) αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση συντονίζει η Ιωάννα Δανδέλια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα βιβλίο μικρών ιστοριών. 44 ιστορίες που ξεκίνησαν στο κινητό και ολοκληρώθηκαν στο χαρτί. Ποια μπορεί να είναι η διαδρομή μιας ιστορίας; Και ποιος ο συγγραφέας της; Ξεκινάμε να γράφουμε λέξεις που τις βάζουμε στη σειρά, που τις τοποθετούμε στη σκέψη μας και αποκτούν αρχή, μέση και τέλος. Όλες ξεκινούν από τη… μιλιά, τη φυσική μας ικανότητα να πούμε μια ιστορία. Αυτές τις ιστορίες τοποθέτησε ο Γιάννης Μυλόπουλος σε ένα βιβλίο.
Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο πατήστε Εδώ

Στη φετινή διοργάνωση τιμάται η Γερμανόφωνη λογοτεχνία. Κεντρικό θέμα της 18ης ΔΕΒΘ είναι οι Διαρκείς επαναστάσεις του βιβλίου. Ο τίτλος συνδυάζει ασφαλώς τον κεντρικό εορτασμό της φετινής χρονιάς (επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση) αλλά και τις μεταβολές που
κατεγράφησαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού στην αντίληψή μας για το βιβλίο και τις βιβλιοφιλικές εκδηλώσεις(τεχνολογίες του αύριο). Επιπλέον, η18η ΔΕΒΘ θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στους ακόλουθους θεματικούς άξονες: Ποιος χρειάζεται σήμερα τις κλασικές σπουδές; | Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα | Παιδική και Εφηβική Γωνιά | Φεστιβάλ, εκδηλώσεις και δράσεις | Επαγγελματικές εκδηλώσεις / συναντήσεις | Συγγραφείς της Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση είναι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και
Αθλητισμού και υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr