Ο Σωτήρης Τσαφούλιας διδάσκει «Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης, αν δεν έχεις γίνει σπουδαίος άνθρωπος»

Με έναν συγκινητικό μονόλογο, ο γνωστός σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, κάνει λόγο για τα ανθρώπινα ιδανικά που πρέπει να διαθέτει ο καλλιτέχνης, ώστε να κατοχυρώσει αυτόν το τίτλο.

Ένα ηχηρό «Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης, αν δεν έχεις γίνει σπουδαίος άνθρωπος» φώναξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραχωρώντας μία συγκλονιστική συνέντευξη στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1 με αφορμή τα γεγονότα κακοποίησης χρόνων στο χώρου του θεάτρου που ήρθαν επιτέλους στην επιφάνεια. Ο αγαπητός σκηνοθέτης του «Έτερος Εγώ», που έχει βάλει πλώρη για την πλατφόρμα του Netflix, συγκινεί με όσα λέει.

Η προσοχή που οφείλουμε να δώσουμε στο πλέξιμο της κοινωνίας που αλλάζει μεταξύ της παλιάς και της νέας γενιάς είναι μεγάλης σημασίας. Ο κ. Τσαφούλιας φέρνοντας ως παράδειγμα την ηρεμία και τη σταθερότητα με την οποία τα θύματα και οι υποστηρικτές του μιλούν για τις εμπειρίες που καταγγέλουν, μας καλεί να δουλέψουμε σε ένα καθεστώς διαρκούς αγάπης, προσυλωμένης στον άνθρωπο, το θύμα, τον θύτη και όλους όσους εμπλέκονται.

Η συνέντευξη του κ. Τσαφούλια είναι μία ωδή στις αξίες που μας διδάσκει το μεγαλέιο και η ουσία του θεάτρου για την ζωή. Η ανθρώπινη, πρώτα, εξέλιξη είναι το όχημα για την εξέλιξη του ίδιου του επαγγέλματος. Για όλους εκείνους που ως έρμαια της φήμης και του μεγαλείου που τρέφουν για τον εαυτό τους, δίχως να στοχάζονται τις συνέπειες των πράξεών τους, τα μαθήματα που παραχωρεί με τον λόγο του διέπονται από διαχρονικότητα, καθώς ο ίδιος επιλέγει να συμπεριλάβει τα λόγια από το έργο της Αντιγόνης: «Τα έργα πρέπει να μετράς και όχι τα χρόνια». Το θέατρο, όπως λέει, άντεξε 3000 χρόνια και όσοι πιστεύουν πως ήρθε το τέλος του με την έλευση όλων αυτών τον αποκαλύψεων μάλλον θα έπρεπε να αναθεωρήσουν. «Το θέατρο έχει ανάγκη τους ανθρώπους» όπως τονίζει.

Αντ’ απευθύνει την φράση «κάτσε φρόνημα» σε όσους δεν κατανοούν την παρενόχληση, σε όσους εκμεταλλεύονται ανθρώπους προς όφελος τους και σε όσους φυσικά δεν ζητούν συγνώμη. Τελικά, δεν έχει σημασία το πόσο σε αγαπάει το σανίδι, αλλά τι κρύβεται μέσα σου και αν πραγματικά αξίζεις την αγάπη του.

Εν’ ολίγις, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα λόγια του κ. Τσαφούλια είναι πως οι αλλαγές κοινωνικές και νομικές είναι απαραίτητες, η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η αξιακή μόρφωση πρωταρχικό μέλλημα .

Δείτε όλη την συνένετυξη εδώ:

Διαβάστε επίσης:

Ο Μανουσάκης μίλησε για τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει.

Φωτογραφία εξωφύλλου

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ