ρφ

O Ραψωδός Φιλόλογος επιστρέφει και η Αλεξάνδρεια… φλέγεται

Επτά χρόνια μετά το «Κελί 218», ο Ραψωδός Φιλόλογος επιστρέφει με νέο δίσκο και βάζει φωτιά στις «Αλεξάνδρειες»

Μετά από επτά χρόνια απουσίας από την ελληνική σκηνή, ο Ραψωδός Φιλόλογος επιστρέφει και παρουσιάζει τον νέο θεματικό του δίσκο, με τίτλο «Αλεξάνδρεια». Τους στίχους στο δίσκο υπογράφει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ως συνήθως, και τη σύνθεση της μουσικής ο Δημήτρης Πανούσης, με τον Μανώλη Σολιδάκη (Solmeister) στη μουσική παραγωγή. Στο πιάνο, ο σολίστ Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος.

Ολόκληρη η «Αλεξάνδρεια» αποτίει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη, ποιητή στον οποίο ο καλλιτέχνης συνήθιζε να κάνει αναφορές στα τραγούδια του. Στην προκειμένη περίπτωση, αντλεί από το «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» και συνδιαλέγεται με τον Αλεξανδρινό σε ένα μουσικό και – πάνω απ’ όλα – ποιητικό ταξίδι, σε «μια αφήγηση που ξεδιπλώνεται μέσα σε ένα μυστικιστικό πλαίσιο, εμπνευσμένο από τις αφηγηματικές τεχνικές του Ιάπωνα δημιουργού Hidetaka Miyazaki». 

Απολείπειν
Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Κ.Π Καβάφης, 1911

Ο Ραψωδός Φιλόλογος, κατά κόσμον Αλέξανδρος, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική ήδη απ’ τα μαθητικά του χρόνια, αρχικά ως μέλος του συγκροτήματος Διαρρήκτες. Στην συνέχεια, έγινε μέλος του συγκροτήματος Ladose, και ως το 2014 παρουσίασε συνολικά 5 σόλο projects, 5 δίσκους με τους Ladose και 2 με τους Διαρρήκτες, ενώ αριθμεί και πολλές συμμετοχές σε άλλα project. Ταύτισε τον εαυτό του στη συνείδηση του κοινού με τραγούδια όπως το «Σε μια τόση δα στιγμή», «Θανατοποινίτης», «Ακρωτηριασμένος Αχιλλέας» κ.α.

Με όπλο του τη γλώσσα και τις αφηγήσεις της, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς στιχουργούς της εποχής του.  Τόσο Ραψωδός όσο και Φιλόλογος, κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτα το στυλ και τον χαρακτήρα του διαχρονικά, παρουσιάζοντας μερικούς απ’ τους πιο αξιόλογους δίσκους της  ελληνικής σκηνής. Οι στίχοι του έχουν διδακτικό τόνο και διακρίνονται για τον συμβολιστικό και εικονοπλαστικό τους χαρακτήρα, με αναφορές στην ελληνική -κυρίως- γραμματεία και το σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό «γίγνεσθαι».

ρφ
Ραψωδός Φιλόλογος

Στο video clip «Η Αλεξάνδρεια Φλέγεται», ο ΡΦ συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Άρη Μπασιά (sixtwelve), 10 χρόνια μετά τις «Φωτογραφίες» από τον δίσκο «Ακρωτηριασμένος Αχιλλέας» (2011).

Στα φωνητικά τον συνοδεύει η Marseaux.

Απολαύστε το.

Η παρουσίαση της «Αλεξάνδρειας» θα γίνει online, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου από το κανάλι Wednesday Night Cypher στο YouTube. Προμηθευτείτε εισιτήρια εδώ.

Για περισσότερα μουσικά νέα, πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

O Θανάσης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει «Απροστάτευτος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κείμενο: Θεοδωρίδου Ελένη (Lavart)

 

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ