Στο live του Σωκράτη Μάλαμα
Οι συναυλίες του Σωκράτη είναι πάντοτε σαν τελετουργίες. Τέτοια ακριβώς ήταν και η χθεσινή βραδιά. Σάββατο και ψιχαλίζει. Και μόνο που ξέρεις ότι θα ακούσεις τα τραγούδια του ζωντανά, είσαι προετοιμασμένος να ζήσεις μια εμπειρία.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ξεχωριστός. Έχει αυτό που έχουν  οι μάγοι των παραμυθιών. Αυθεντικός μάγος της φυλής ελευθέρωσε τις νεράιδές του και μας έδωσε τη μουσική του.

dsc_3035

Ο χώρος είναι κατάμεστος από το κοινό που έχει έρθει να τον ακούσει και ήδη φέρει μια διονυσιακή ενέργεια, μια ευφορία. Βγαίνει και κάθεται στη μέση της σκηνής, χειροκρότημα. Δίπλα του ένα τασάκι με δυο τρία στριμμένα τσιγάρα σαν πολεμοφόδια και ένα ποτήρι μπύρα. Η συναυλία ξεκινά και με μιας σε παίρνει μαζί του. Ξεκινά ήρεμα και σιγά σιγά ξεπροβάλει η «Νεράιδα». Ο κόσμος ζεσταίνεται. Τραγούδια που όλοι ξέρουμε και τραγουδάμε δυνατά μαζί του. Κομμάτια δικά του, «Για την Ελλάδα», «Το χρόνο να λαβώσω», «Χαμένο Ρούχο», «Της Σιωπής», «Οι μύστες της ερήμου», «Το φορτηγό».

Μαζί του στο τραγούδι είναι η Λαμπρινή Καρακώστα -πανέμορφη φωνή και παρουσία επί σκηνής- ο Νίκος Μαγνήσαλης στα τύμπανα, ο Γιάννης Παπαντριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Παραουλάκης στο νέυ, ο Φώτης Σιώτας σε βιολί και βιόλα και ο Κυριάκος Ταπάκης σε λαούτο και μπουζούκι, όλοι τους υπέροχοι μουσικοί σε απόλυτη αρμονία.

dsc_3437_sl2
Ακούγονται κι άλλα αγαπημένα τραγούδια, δικά του και δικά μας. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Μελίνα Κανά βρίσκονται σίγουρα κάπου εκεί, «Τειρεσίας», «Μοιραία», «Όλα ζουν αν τα θυμάσαι», «Αερικό», ενώ ο κόσμος βροντοφωνάζει τους στίχους «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει, ο νους μας είναι αληταριό, που όλο θα δραπετεύει». Πραγματικά, η θερμοκρασία του χώρου έχει ανέβει, και  όλοι σηκώνουν τα χέρια για το «Τσιγάρο Ατέλειωτο» και το «Στα είπα όλα». Στο γνωστό σύνθημα «Ρε Σωκράτη, τι λες τώρα…» ο Μάλαμας χαμογελά και τραβά μερικές τζούρες απ΄ το τσιγάρο του. – Άραγε να βαρέθηκε να το ακούει ή το απολαμβάνει; – Το πρόγραμμα συνεχίζει να ανεβαίνει όπως και το κοινό. Μέχρι και το τελευταίο τραγούδι έχουμε γίνει όλοι ένα.

dsc_3082
Ο Σωκράτης Μάλαμας δικαίωσε το κοινό που πήγε να τον ακούσει, το πρόγραμμα ήταν γεμάτο όμορφα ακούσματα και το οδήγησε, έτσι όπως μόνο εκείνος ξέρει, για τρεις ώρες σχεδόν στον δικό του αιθέρα.

Νομίζω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που ακούει ή ασχολείται με την ελληνική μουσική και δεν έχει ακούσει ξανά και ξανά τα τραγούδια του, που δεν ξέρει απ’ έξω στίχους του, που δεν σιγοψιθύρισε τη μουσική του. Μετά από τόσα χρόνια πορείας ο Σωκράτης Μάλαμας μαζί με άλλους της δικής του «παρέας» παραμένει ένα κεφάλαιο μοναδικό. Η αυθεντικότητά του σε κερδίζει χωρίς να ψάχνεις το γιατί. Είναι σαν να σε συνδέει με τις ρίζες της ψυχής σου. Σαν να παραδέχεσαι αυτό που δεν μπορείς να ομολογήσεις και αυτό είναι που σε ελευθερώνει. Στις συναυλίες του μαγεύεσαι κάθε φορά, σαν την πρώτη.

Ο Σωκράτης Μάλαμας θα ξαναβρεθεί πλάι στο κοινό της Θεσσαλονίκης στις 3 και 10 Δεκεμβρίου στο Fix Factory of Sound.

Κείμενο: Μαρίνα Καζόλη
Φωτογραφίες: Νότης Θεοδωρόπουλος (Lavart)

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Το τρέιλερ του αιματηρού και βάρβαρου Brimstone

Close