Search
Close this search box.

Ο εικαστικός Αποστόλης Ζολωτάκης στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Noorderlicht

 

 

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Noorderlicht 2017 στην Ολλανδία, ο εικαστικός Αποστόλης Ζολωτάκης συμμετέχει στο Sattelite Programme με εγκαταστάσεις σε δύο χώρους τέχνης: το Zolitar – διαδραστική βίντεο-εγκατάσταση, και το Black Box -στατική εγκατάσταση.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν 74 φωτογράφοι από 26 χώρες σε 6 χώρους στις πόλεις Groningen, Eelde και Assen. Η έκθεση NUCLEUS – Imagining Science αφορά την επιστήμη και την αναπαράστασή της από ανεξάρτητους φωτογράφους και καλλιτέχνες. Ανταποκρινόμενοι στις κοινωνικές εξελίξεις, ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες  χρησιμοποιούν την επιστήμη στην έρευνά τους εμπνεόμενοι από αυτήν. Ούτως ή άλλως, Επιστήμη και Τέχνη σχηματίζουν έναν γόνιμο συνδυασμό. Στο NUCLEUS, οι φωτογράφοι αφηγούνται τις ιστορίες τους για την επιστήμη με περίπου 700 εικόνες.

NUCLEUS – Imagining Science
22 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2017

Zolitar
στην γκαλερί Kunstruimten Noorderstation – ZuidOost, Kastanjelaan 1, Groningen.                                  διάρκεια: 22/10 – 30/11/2017

Το Zolitar είναι μία διαδραστική βίντεο-εγκατάσταση, που μας οδηγεί σε ένα εικονικό σύμπαν. Ο κωδικός που δίνει αυτή τη δυνατότητα δημιουργήθηκε από τον Frans-Jan Wind (Virtual Emotions).  Το έργο μετασχηματίζεται ανάλογα με την απόσταση και τις κινήσεις του παρατηρητή σε σχέση με την προβολή. Η εικόνα του Zolitar βασίζεται στο θετικό φωτογραφιών της Ρώμης πάνω σε γυαλί, από την πρώιμη εποχή της φωτογραφίας. Αυτές οι φωτογραφίες υφίστανται επεξεργασία και μετατρέπονται σε πίνακες. Οι πίνακες έχουν ψηφιοποιηθεί και διαχωριστεί σε στρώματα έντασης φωτός. Αυτά τα διαφορετικά στρώματα αποτελούν τους «πλανήτες» – τρισδιάστατους κύβους που επιπλέουν στο διάστημα. Ο θεατής μπορεί να επηρεάσει το φως τους μέσα από «δορυφόρους» και να κινηθεί με τους πλανήτες αλλά και δια μέσου των πλανητών. Το Zolitar είναι ένα μυστηριώδες ταξίδι, που ξεκίνησε από την προέλευση της αναπαραγωγής και κατέληξε να αποτελεί ένα τεχνητό περιβάλλον στο οποίο αξιοποιούνται πλήρως οι τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις.    

Black Box / Μαύρο Κουτί
στην γκαλερί De Portiersloge:  Haddingestraat 26, Groningen.
διάρκεια: 01/09 – 30/11/2017

Η αρχαιολογία σχετίζεται με το χρόνο. Καθώς η ανθρωπότητα ταξιδεύει μέσα στο χρόνο αφήνει ίχνη ζωής καλυμμένα από τη γη σε επάλληλα στρώματα. Ο Ζολωτάκης κοιτάζει τον τωρινό χρόνο με τα μάτια ενός αρχαιολόγου του μέλλοντος. Ενώ η φύση, οι τελετουργίες και ο μυστικισμός ήταν συστατικά  των αρχαίων κοινωνιών, η σύγχρονη κοινωνία -αν και ακόμη χαλαρά συνδεδεμένη με τις ρίζες- κυριαρχείται από την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Αυτή η εγκατάσταση αφορά τη φύση, την αρχαία ελληνική κληρονομιά και χριστιανική πίστη, σχετιζόμενη με φαινόμενα που συμβαίνουν στην εποχή μας.

Σε αυτόν τον αιώνα, η έννοια της γνώσης και του χρόνου επανακαθορίζεται, ενώ η δύναμη της τεχνολογίας επεκτείνεται. Η γρήγορη πληροφορία προσφέρει τεράστια κέρδη ή προξενεί ζημιές απίστευτου μεγέθους. Την έμπνευση για τη σειρά των έργων, των οποίων η εγκατάσταση αποτελεί μέρος, έδωσε το Flash Crash του 2010, όταν η χρηματιστηριακή αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχασε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια όχι σε περισσότερο από 36 λεπτά. Αιτία ήταν τα μαύρα κουτιά των υπολογιστών. Σε αυτά ήταν κρυμμένοι αλγόριθμοι, αδρανή κύτταρα που τέθηκαν σε ισχύ όταν ορισμένα γεγονότα συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Η χρηματιστηριακή αγορά τρελάθηκε, οι μηχανές ενεργούσαν μεταξύ τους χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr