Search
Close this search box.
my style rocks exofyllo

My Style Rocks – Αλήθειες και Ψέματα για το Στιλ

Τι μάθαμε για το στιλ από το My Style Rocks;

My Style Rocks, ένα τηλεοπτικό reality εν έτη 2023, αναφορικό του στιλ και της μόδας γενικότερα, που καταλήγει σε trash TV program, είναι αρκετό για να αναδείξει  την απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και πλάνης. Γυναίκες που στην πλειοψηφία τους, αναζητούν εμμονικά την αναγνωρισιμότητα επικαλούμενες ένα πλήρως ινσταγκραμικό ύφος στις εμφανίσεις τους. Με ελλιπείς βασικές γνώσεις γύρω από την ιστορία της μόδας, αρκούνται περισσότερο στο να ξεκατινιάζονται και λιγότερο στο να εξελίξουν την προσωπική τους εικόνα. Για μία λέξη όπως είναι το στιλ, που ακούγεται, διαβάζεται και συζητιέται τόσο συχνά στο σύγχρονο lifestyle, αξίζει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον για το τι τελικά είναι αυτό που καθορίζει σημαντικά την προσωπικότητα μας. Ειδικά όταν αυτό που βλέπεις στον διαδικτυακό κόσμο της μόδας είναι στην πλειοψηφία του εμπορικά κατευθυνόμενο και δημιουργικά περιορισμένο. Σε ένα κόσμο κατά βάσει δημιουργικό όπου ο ρομαντισμός και η αθωότητα, έχουν ξεφτίσει ως ιδέες μπροστά στον εν δυνάμει  παραπλανητικό εικονικό εαυτό μας. Και αυτό χάρη στους αλγόριθμους που έχουμε επιτρέψει να κατευθύνουν κάθε λογής γούστου μας, επιλογή, ακόμη και άποψη.

Για την αναζήτηση του προσωπικού στιλ, ο διαχωρισμός ανάμεσα στις επιρροές και στις αντιγραφές είναι απαραίτητος.
Για την αναζήτηση του προσωπικού στιλ, ο διαχωρισμός ανάμεσα στις επιρροές και στις αντιγραφές είναι απαραίτητος.

 

Η παραπλάνηση του εικονικού εαυτού μας απομακρύνει την αυθεντικότητα από το προσωπικό στιλ.
Η παραπλάνηση του εικονικού εαυτού μας, απομακρύνει την αυθεντικότητα από το προσωπικό στιλ.

Στιλ – Style – Sti(y)lus – Στύλος – Στήλη

Αρχικά, το ενδιαφέρον γύρω από το στιλ ξεκινά και μόνο από την αναζήτηση της ετυμολογίας του. Με αναφορές προέλευσης στη λατινική λέξη stilus (ή stylus) ως το μυτερό, αιχμηρό αντικείμενο που αφήνει το στίγμα του όπως και να χει (βλ. στυλό, γραφίδα).  Στην βαθύτερη όμως αναζήτηση του, συναντά κανείς όχι μόνο τον αρχαιοελληνικό στύλο αλλά και την στήλη. Δηλαδή ότι  «ίσταται», άρα και θεάται και επισημαίνεται *.  Που πέρα από την στήριξη, εκφράζει μία διαρκή πρόθεση να γίνει διακριτό για την καλοδουλεμένη αισθητική του έναντι των υπολοίπων. Οπότε, έννοιες όπως αυθεντικότητα, διαφορετικότητα, αιχμηρότητα, καλαισθησία, ισορροπία μοιάζουν να συνδέονται μέσω του στιλ. Και ό,τι προκύπτει  από αυτή τη σύνδεση, είναι αυτό που διακρίνει, πέρα από το εξωτερικό μας ύφος και το βάθος της προσωπικότητας μας. Όσο πιο ασυνήθεις αλλά και ασύνδετες  είναι οι παραπάνω έννοιες στην καθημερινότητα μας, τόσο πιο απόμακρα νιώθουμε την αίσθηση του προσωπικού στιλ εν αντιθέσει με ότι πρεσβεύει το μαζικό στιλ.

Στη λατινική λέξη stilus (ή stylus) ως το μυτερό, αιχμηρό αντικείμενο που αφήνει το στίγμα του όπως και να χει (βλ. στυλό, γραφίδα), αναζητείται η ετυμολογία του στιλ.
Στη λατινική λέξη stilus (ή stylus) ως το μυτερό, αιχμηρό αντικείμενο που αφήνει το στίγμα του όπως και να χει (βλ. στυλό, γραφίδα), αναζητείται η ετυμολογία του στιλ.

 

Δεν υπάρχει μόδα, υπάρχει στιλ

Η μόδα είναι ένας χώρος που ξεκινάει από το στιλ αλλά καταλήγει σε μία μεγάλη μπίζνα. Ότι δημιουργικό ψήγμα και αν υπάρχει, τα οικονομικά κίνητρα σε διάφορους τομείς είναι αυτά που θα δημιουργήσουν τις τάσεις σε κάθε σεζόν. Το στιλ είναι αίσθηση άκρως προσωποκεντρική για όσες – όσους επιθυμούν να εκφράσουν την μοναδικότητας τους μέσω της αυθεντικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση η αυτοπεποίθηση, η οποία επιτρέπει στον καθένα μία ευελιξία να προσαρμόσει την εκάστοτε τάση στο προσωπικό του ύφος. Το στιλ προκύπτει από ένα συνονθύλευμα επιρροών, κουλτούρων και  υποκουλτούρων, και ναι προαπαιτεί μία κάποια ενασχόληση, μελέτη, παρατήρηση αυτών. Είναι ξεκάθαρο ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του στιλ, όχι μόνο στο τι φοράει για να γίνει ξεχωριστός και αναγνωρίσιμος, αλλά και στο τρόπο που επικοινωνεί με τον οποιονδήποτε. Το στιλ είναι πάνω και πέρα από την μόδα. Η μόδα βοηθάει τον καθένα να ανακαλύψει το στιλ του και να το εξελίξει. Μπορεί όμως  και να τον παρασύρει σε ένα μαζικό αποπροσανατολισμό, ακόμη και να τον εγκλωβίσει ή να τον αποχαυνώσει. Και κάπως έτσι δημιουργεί τα fashion victims, που είναι ότι πιο στοχευμένο για την βιομηχανία της μόδας. Το στιλ όμως πέρα από την δήλωση της εξωτερικής μας εμφάνισης, εμπεριέχει βαθύτατα ένα ύφος πολιτικής επικοινωνίας που ξεκινάει από τον τρόπο σκέψης και καταλήγει στον τρόπο συμπεριφοράς, ομιλίας, ακόμη και κινήσεων. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν είναι ασύνδετο. Όλα μεταξύ τους συνδιαλέγονται και ολοκληρώνουν την πολύμορφη προσωπικότητα μας. Και κάπως έτσι μετουσιώνεται σε μία πιο ελκυστική version προκαλώντας σχεδόν πάντα ένα εντονότερο ενδιαφέρον τρίτων.

Το στιλ ως ένα γενικότερο attitude, προσδίδει σε μία πιο ελκυστική εκδοχή του, προκαλώντας μυστηριωδώς το ενδιαφέρον τρίτων.
Το στιλ ως ένα γενικότερο attitude, προσδίδει σε μία πιο ελκυστική εκδοχή του, προκαλώντας μυστηριωδώς το ενδιαφέρον τρίτων.

 

 Οδηγός Στιλ: Υπάρχει ή όχι;

Η αλήθεια είναι ότι το στιλ με όποιο τρόπο και αν δηλώνεται, είναι εμφατικό. Περιορίζει οτιδήποτε βαρετό και συνηθισμένο. Minimal ή maximal – ένας βασικός διαχωρισμός με ακόλουθους εκατέρωθεν – και στις δύο περιπτώσεις, οτιδήποτε ξεφεύγει από την ασφάλεια του βασικού – μαζικού, σίγουρα είναι πιο αξιοπεριέργο.  Για τους αρχάριους, η υιοθέτηση του στιλ εξασφαλίζεται με την αναζήτηση ενός οδηγού. Ο οδηγός επιτρέπει μία καλύτερη επίγνωση των ερεθισμάτων μας και των επιλογών μας παράλληλα. Ναι μπορούμε να φοράμε ότι θέλουμε αλλά μία εμφάνιση για να απογειωθεί στιλιστικά πρέπει να λαμβάνει υπόψη της βασικούς κανόνες συμμετρίας, αρμονίας, ισορροπίας. Είτε για να τους τηρήσει, είτε για να τους αποδομήσει. Οι όγκοι, τα μεγέθη, τα χρώματα, οι υφές, οι σωματότυποι καλούνται να συνδυαστούν με προσοχή γιατί ακόμη και μία απλή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά. Οπότε σαφώς χρειάζεται μία έξτρα μελέτη σε ρυθμούς αρχιτεκτονικής, διακόσμησης, σε ιστορία της τέχνης, της μόδας, του κινηματογράφου για να εκπαιδευτεί η κάθε ματιά μας. Φυσικά σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και οι ταλαντούχοι, που έμφυτα  καλλιεργούν το δικό τους στιλ, διαθέτοντας μία δημιουργική μαεστρία να τολμούν με μία εντελώς προσωπική δυναμική. Και κάπως έτσι  εξελίσσεται το στιλ, ανάμεσα στους πρωτοπόρους και σε όσους επιμορφώνονται παρακολουθώντας τους πρώτους.

Οι όγκοι, τα μεγέθη, τα χρώματα, οι υφές, οι σωματότυποι καλούνται να συνδυαστούν με προσοχή γιατί ακόμη και μία απλή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά.
Οι όγκοι, τα μεγέθη, τα χρώματα, οι υφές, οι σωματότυποι καλούνται να συνδυαστούν με προσοχή γιατί ακόμη και μία απλή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει την διαφορά.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πώς να πετύχεις το my style rocks, επικεντρώσου στην αυθεντικότητα των επιλογών σου και όχι στις copy paste εύκολες λύσεις. Φυσικά και δεν υπάρχει παρθενογέννηση. Φαίνεται άλλωστε σε πολλές παρουσιάσεις συλλογών στις τρέχουσες εβδομάδες μόδας. Υπάρχουν όμως πολλές ωραίες εικόνες παντού, που ξεχωρίζουν για πολλά. H πρόκληση της προσθαφαίρεσης μέσα από όλες τις επιρροές που δεχόμαστε, είναι ότι σημαντικότερο στην αναζήτηση του προσωπικού μας στιλ. Τι κρατάμε και τι απορρίπτουμε, τι προσαρμόζουμε και τι αλλάζουμε, τι δημιουργούμε εκ νέου και τι επαναχρησιμοποιούμε. Όπως και να χει, αρκεί να είμαστε ο εαυτός μας και να πιστεύουμε σε αυτόν, μακριά από πλαστικότητες και τοξικές αντιγραφές.

My Style Rocks: Ότι παραμένει αυθεντικό, μακριά από πλαστικότητες και τοξικές αντιγραφές.
My Style Rocks: Ότι παραμένει αυθεντικό, μακριά από πλαστικότητες και τοξικές αντιγραφές.

 

*Α –Ι.Δ. Μεταξάς : «Προεισαγωγικά για τον Πολιτικό Λόγο – 14 Μαθήματα για το Στυλ», σελ. 18

 

Διαβάστε επίσης:

Πόσο fashion victim είσαι; – Όταν προστάζει η μόδα, εσύ ακολουθείς

 

 

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Miles Aldridge

Πηγές Φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr