Search
Close this search box.
gandalf

LOTR: Ποιες είναι οι λέξεις που τραγουδούν τα ξωτικά στο θρήνο τους στον Γκάνταλφ;

Όταν η Συντροφιά ξεκινάει από το Ρίβεντελ, υπάρχουν 9 σύντροφοι, ο κύριος εμπνευστής των οποίων είναι ο Γκάνταλφ ο Γκρίζος, ο πιο σοφός μάγος της τάξης του.

Αλλά από τη στιγμή που η συντροφιά φτάσει στο Lothlorien, το βασίλειο των ξωτικών στο οποίο κατοικεί η Lady Galadriel, υπάρχουν μόνο 8 από αυτούς, γιατί ο Gandalf έχει πέσει. Εκείνο το βράδυ, τα ξωτικά τραγουδούν έναν θρήνο στον μάγο, ο οποίος ήταν φίλος με όλους όσους κατοικούσαν εκεί. Στην εκτεταμένη έκδοση της κινηματογραφικής μεταφοράς του 2001 είναι η περίφημη φράση σε σχέση με τα τραγούδια που τραγουδούν γι ‘αυτόν, “Θα σου το μετέφραζα, αλλά δεν έχω την καρδιά.” που αφήνει τόσο την κοινότητα όσο και το κοινό να αναρωτιούνται τι είπε στην πραγματικότητα αυτή η μπαλάντα της θλίψης.

Iρις 2022: Eναρξη Υποβολής Συμμετοχών

Για να κατανοήσουμε τα τραγούδια που τραγουδούν μετά την απώλειά του, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες του θανάτου του. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, η παρέα αναγκάζεται να εισέλθει στα Ορυχεία της Μόρια, ένα άλλοτε ζεστό και χαρούμενο σπήλαιο των Νάνων κάτω από τα βουνά, όπου ο ξάδερφος του Γκίμλι, ο Μπαλίν, ζούσε με τους ανθρώπους του με χαρά και απόλαυση.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσει η συντροφιά, το ορυχείο έχει μετατραπεί σε έναν τάφο, γεμάτο με ορκ και καλικάντζαρους που κρατούν τρολ των σπηλαίων και μια πληθώρα θανατηφόρων όπλων. Η παρέα, μόλις καταφέρνοντας να επιβιώσει από την επίθεση, φεύγουν από τους εχθρούς τους στη γέφυρα Khazad-dum, όπου ο Gandalf βρίσκεται αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο τέλος του. Ένας φλογερός δαίμονας από βαθιά υπόγεια, που ξύπνησε όταν οι άπληστοι νάνοι έσκαψαν πολύ βαθιά κάτω από το βουνό, εμφανίζεται από τις σκιές.

Χρυσές Σφαίρες 2022: Η λίστα με τις υποψηφιότητες

Ο πανίσχυρος Μπάλρογκ απειλεί να τους σκοτώσει όλους, μέχρι ο Γκάνταλφ να κάνει την τελική του στάση, και με τη διάσημη φράση «Δεν θα περάσεις!» σπάει τη γέφυρα, στέλνοντας τόσο τον εαυτό του όσο και το πλάσμα να ανατραπούν μέσα από το μακρύ χάσμα από κάτω τους.

Αυτό αναφέρεται στον σινδαριανό στίχο του τραγουδιού των ξωτικών του grieving, που λέει «I reniad lín ne mór, nuithannen» και μπορεί να μεταφραστεί σε «το ταξίδι σου τελείωσε στο σκοτάδι». Υπάρχουν πολλές άλλες γραμμές της μελαγχολικής μελωδίας που σχετίζονται με το στον μάγο, και στη ζωή του και στα γεγονότα του θανάτου του. Μερικά άλλα περιλαμβάνουν το «Mithrandir, Mithrandir A Randir Vithren» που στην κοινή γλώσσα σημαίνει «Ο φίλος μου, ο φίλος μου, ω Pilgrim Grey» και προφανώς αναφέρεται στη ζωή του ως περιπλανώμενος που ταξιδεύει στα βασίλεια της Μέσης Γης φέρνοντας νέα για το καλό και άσχημα νέα για τον πόλεμο του One Ring. Αυτές οι ειδήσεις, αν και εντελώς απαραίτητες και καλοπροαίρετα, τον έκαναν έναν επίφοβο φιλοξενούμενο και στα βασίλεια του Ρόχαν και της Γκοντόρ, καθώς συχνά έλεγαν την αρχή πολλών προβλημάτων και δυσκολιών που αγόραζαν στο φως. Αλλά για τα ξωτικά, ήταν πάντα ευπρόσδεκτος.

«Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ»: Επιστρέφουμε στο Χόγκουαρτς με το πρώτο τρέιλερ!

Μια άλλη γραμμή που φαίνεται πολύ σημαντική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την προειδοποίηση του Galadriel ότι «η αναζήτηση στέκεται στην κόψη ενός μαχαιριού, παρασύρεται αλλά λίγο και θα αποτύχεις, στην καταστροφή όλων» είναι μια γραμμή που αναφέρει «In gwidh ristennin, i fae narchannen» που σημαίνει «οι δεσμοί κόβονται, το πνεύμα σπάει». Αυτό εγείρει το ερώτημα, είναι ο δεσμός της συντροφιάς που κόπηκε; Σε ποια περίπτωση, η Galadriel είδε στον καθρέφτη της ότι ο θάνατος του Gandalf θα οδηγούσε στον επακόλουθο θάνατο του Boromir και σε διάσπαση σε δύο φατρίες για τα υπόλοιπα μέλη της εταιρείας; Πολλοί θαυμαστές του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει και πιστεύουν ότι έκρινε ανάλογα τα δώρα που έδωσε στους 8 στον χωρισμό τους. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι λέξεις ήταν πολύ δύσκολο να τις μεταφράσει ο Λέγκολας στους άλλους, επειδή εν μέρει εξηγούν την καταστροφή της συντροφιάς και την απόκλιση των μονοπατιών τους που είναι μόνο θέμα χρόνου αφού η κόλλα που τους κρατούσε ενωμένους ( δηλαδή Γκάνταλφ) δεν είναι πια εκεί.

Μια τελευταία γραμμή, μέσα στον θρήνο είναι το «I lach Anor ed ardhon gwannen» που στη γλώσσα των Men σημαίνει «Η φλόγα του Arnor έφυγε από αυτόν τον κόσμο». Οι θεωρίες και οι ερμηνείες αυτής της γραμμής διαφέρουν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι λέγεται απλώς ότι ο Γκάνταλφ είναι ένα ον του φωτός, ένας οδηγός φάρος, μέσω της χρήσης της λέξης «Arnor» που είναι η Σινδαριανή λέξη για τον «Ήλιο». Άλλοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι είναι πιο πιθανό να αναφέρεται στο δαχτυλίδι που κατέχει ο Γκάνταλφ, ένα από τα τρία ξωτικά δαχτυλίδια εξουσίας, που ονομάζεται Nenya. Το δαχτυλίδι του είναι γνωστό ως το δαχτυλίδι της φωτιάς, και έτσι η γραμμή μπορεί να αναφέρεται στην απώλεια του δαχτυλιδιού, και είναι μαγικές ιδιότητες, από τον κόσμο καθώς επίσης πέφτει στο σκοτάδι μαζί με τον γκρίζο μάγο.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2021: Ο μεγάλος νικητής και η λίστα

Την ώρα του θρήνου, ωστόσο, τα ξωτικά φαίνεται να μην γνωρίζουν ότι ο Γκάνταλφ θα επιστρέψει στη Μέση Γη μετά τον θάνατό του, με τη μορφή του Γκάνταλφ του Λευκού, ενός μάγου ανώτερης τάξης, με περισσότερη δύναμη και σοφία για να βοηθήσει στην ένωση τα βασίλεια και επιφέρουν την καταστροφή του Ενός Δαχτυλιδιού, και στη συνέχεια του Κακού Άρχοντα Σάουρον μαζί με αυτό. Ίσως η Galadriel να μην το είδε αυτό στον καθρέφτη της, ή ίσως το έβλεπε, αλλά ήξερε ότι όλα θα αποκαλυφθούν την κατάλληλη στιγμή για να πετύχει η αποστολή.

Νέα ταινία Batman: Η φήμη που κυκλοφορεί και… αναστατώνει!

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr