Search
Close this search box.
LOTR

LOTR: Ένα είδος πεταλούδων πήρε το όνομα του από τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”

Τί σχέση έχει το LOTR  με τις πεταλούδες; Μια  διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε εννέα νέες ομάδες πεταλούδων. Το γένος αυτό βαφτίστηκε “Saurona”, αντλώντας έμπνευση από το εμβληματικό μάτι του Σάουρον, ένα φλογερό έμβλημα που συνδέεται με τον Σκοτεινό Άρχοντα, από την επική σειρά του J.R.R. Tolkien “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”.

Η σαγηνευτική συγχώνευση των πορτοκαλί δακτυλίων που περιβάλλουν τις ασπρόμαυρες οπτικές κηλίδες στα οπίσθια φτερά αυτής της ομάδας ώθησε στην ονομασία του γένους “Saurona”, όπως αποκαλύπτεται από μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Systematic Entomology.

10 αποφθέγματα από την τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»

LOTR

Το περίφημο “Μάτι του Σάουρον” από την κινηματογραφική μεταφορά του 2001 του “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών”: 

Αυτή η πρωτοφανής πράξη να δοθεί όνομα σε ένα γένος είναι σπάνια, και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Blanca Huertas, ανώτερη επιμελήτρια λεπιδοπτέρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, μετέφερε τον εξαιρετικό χαρακτήρα αυτού του γεγονότος. Η Huertas, μαζί με τον συνάδελφο συν-συγγραφέα Keith R. Willmott, αναπληρωτή επιμελητή λεπιδοπτέρων και βιοποικιλότητας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, απέδωσαν τα ονόματα “Saurona” και “Argentaria” σε δύο γένη. Το τελευταίο όνομα μεταφράζεται ως “ασημένιο ορυχείο” λόγω της παρουσίας ασημένιων λεπιών στα φτερά του.

Ο Huertas εξέφρασε το προνόμιο αυτής της προσπάθειας ονοματοδοσίας και τη σημασία της στην αποκάλυψη ειδών που δεν είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους.Αυτή η εξερεύνηση των ερευνητών υπογραμμίζει τις τεράστιες αχαρτογράφητες περιοχές της βιοποικιλότητας της Γης, που περιμένουν την τεκμηρίωση από την επιστημονική κοινότητα.

Ο Robert Robbins, ερευνητής εντομολόγος και επιμελητής λεπιδοπτέρων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε την αποκάλυψη πολυάριθμων ανώνυμων ειδών της μελέτης, σημειώνοντας ότι “Αυτή η εργασία παίρνει μια πολύ δύσκολη και μεγάλη ομάδα πεταλούδων, και απλά συγκέντρωσαν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών DNA με την πάροδο των ετών και απλά τα έφεραν όλα μαζί…

LOTR

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη

Μεταξύ των πρόσφατα τεκμηριωμένων ειδών του γένους Saurona είναι τα είδη Saurona triangula και Saurona aurigera. Τα είδη αυτά ευδοκιμούν στα πεδινά τροπικά δάση του νοτιοδυτικού Αμαζονίου, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη ζωντανή και σαγηνευτική τους εμφάνιση, παρά τη μικροσκοπική και σπάνια φύση τους.

Οι θηλυκές πεταλούδες Saurona παρουσιάζουν ελαφρώς πιο στρογγυλεμένες φτερούγες από τις αντίστοιχες αρσενικές, ενώ διατηρούν παρόμοια σχέδια, όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς.

Το αποκορύφωμα της έρευνας μιας δεκαετίας και πλέον για τις πεταλούδες που ανήκουν στην ταξινομική υποκατηγορία Euptychiina, η οποία περιλαμβάνει το γένος Saurona, οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποκατηγορία αυτή έχει δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ταξινόμηση, η οποία περιγράφεται στη μελέτη ως “μία από τις πιο δύσκολες ταξινομικά ομάδες μεταξύ όλων των πεταλούδων”.

Οι συγγραφείς προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη υπόθεση σχετικά με την εξελικτική ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ειδών εντός αυτού του υποτμήματος. Η προσπάθειά τους αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας σταθερής βάσης για την ταξινόμηση των ειδών αυτών σε γενικό επίπεδο, η οποία θα βοηθούσε τις τρέχουσες ταξινομικές αναθεωρήσεις σε επίπεδο ειδών.

Η έρευνα αξιοποίησε τις τεράστιες συλλογές πεταλούδων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 5,5 εκατομμύρια δείγματα. Οι συλλογές αυτές διευκόλυναν την εξέταση των δεδομένων αλληλουχίας DNA και των φυσικών χαρακτηριστικών 449 περιγραφόμενων και μη περιγραφόμενων ειδών Euptychiina, που ανέρχονται συνολικά σε 1.280 δείγματα. Αυτό το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων οδήγησε στη δημιουργία της πληρέστερης φυλογένεσης για το υποείδος μέχρι σήμερα.

Η προσθήκη επτά πιο πρόσφατα περιγραφέντων γενών – Lazulina, Taguaiba, Xenovena, Deltaya, Modica, Occulta και Trico – εμπλουτίζει περαιτέρω τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

Η επιρροή των οικείων ονομάτων
Οι Saurona triangula και Saurona aurigera σηματοδοτούν την πρώτη περίπτωση πεταλούδων που ονομάστηκαν με το όνομα του κακόβουλου άρχοντα του Τόλκιν. Ωστόσο, εντάσσονται σε μια επίλεκτη ομάδα πλασμάτων, όπως ένας δεινόσαυρος, ένα σκαθάρι κοπριάς και ένας βάτραχος, που όλα εμπνέονται από το όνομα “Σάουρον”.

Η ονοματοδοσία νεοαναγνωρισμένων γενών ή ειδών με βάση αναφορές στην ποπ κουλτούρα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει την προσοχή σε είδη που συχνά παραβλέπονται. Η Blanca Huertas υπογράμμισε αυτό το σημείο, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω συσχετίσεις μπορούν να ευαισθητοποιήσουν για την απώλεια της βιοποικιλότητας και να εμπλέξουν διάφορους ενδιαφερόμενους στις προσπάθειες διατήρησης. Η ίδια δήλωσε:

“Πολλές από αυτές τις πεταλούδες αυτής της ομάδας δεν πρόκειται να τις δουν τα εγγόνια μας. Επομένως, είναι αρκετά σημαντικό να προβάλλουμε αυτή τη δήλωση τώρα”.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το CNN

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr