Search
Close this search box.

Knives out: Γιορτινή πρόσκληση σε φόνο.

Αν μη τι άλλο, η ταινία του Rian Johnson είναι η οριστική απόδειξη ότι ο Daniel Craig έχει άψογα κωμικά ταλέντα.

Για να δανειστώ μια φράση από τον Jean-Luc Godard, φαίνεται ότι το μόνο που χρειάζεστε για να κάνετε μια ταινία είναι ο Daniel Craig και ένα μαχαίρι. Ακόμα καλύτερα αν ο Ντάνιελ Κρέγκ έχει μια ευγενή νότια καταγωγή και το μαχαίρι βρίσκεται στο λαιμό του Harlan Thrombey (που υποδύεται ο Christopher Plummer), ένας συγγραφέας που βρέθηκε σκοτωμένος στο σπίτι του. Το Knives out  του Rian Johnson δημιουργεί ένα μυστήριο που είναι ίσως λίγο ελαττωματικό, αλλά, ακόμα περισσότερο, ευχάριστο.

Η πλοκή, απλή: Ο διάσημος συγγραφέας θρίλερ Harlan Thrombey βρίσκεται νεκρός στην πολυτελή έπαυλη του, το βράδυ των 85ων γενεθλίων του. Με έντονα κοφτερό μυαλό και καθαρό μέτωπο, ο ντετέκτιβ Benoit Blanc προσλήφθηκε από έναν ανώνυμο χορηγό για να λύσει την υπόθεση. Αλλά ανάμεσα στην οικογένεια του Harlan, η οποία αρχίζει να διασπάται, αλλά και το προσωπικό, ο Blanc βυθίζεται σε μια περιπετειώδη έρευνα, όπου οι ανατροπές συνδέονται με έναν ξέφρενο ρυθμό μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Benoit Blanc, ο θαυμάσιος ιδιωτικός ερευνητής από τον Νότο που ο Ντάνιελ Κρέγκ, υποδύεται πολύ όμορφα, έχει τον τρόπο του με τα λόγια. Όταν ανοίγει το στόμα του, οι μεταφορές και οι λαϊκοί αφορισμοί και τα εύγλωττα παιχνίδια με τις φράσεις, είναι όλα δοσμένα με μία προφορά που ένας άλλος χαρακτήρας παρομοιάζει με εκείνη του Foghorn Leghorn. Ο Blanc μπορεί να σφυγμομετρεί το χώρο και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του, αλλά υπάρχουν στιγμές που φαίνεται να μιλάει υπερβαίνοντας τους ή ακόμα στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά ίσως και απευθείας στο κοινό.Δεν θα έπρεπε να περιμένω εκπληκτικές περιπέτειες από αυτή την ταινία. Τα πάντα παίζονται στα εκκεντρικά πορτρέτα της οικογένειας. Και όμως! Ο σκηνοθέτης απέχει πολύ από το επεισόδιο του Star Wars, το επεισόδιο VIII,  που είχε σκηνοθετήσει. Επιλέγει μια αφηγηματική αστυνομική φόρμα, απαλά τυλιγμένη και απολαυστική. Η «χονδροειδής» ερμηνεία των ηθοποιών προσθέτει στην ποιότητα αυτής της ταινίας, καθώς και η  πολύ σχολαστική φροντίδα που υπήρξαν στα κοστούμια. Μερικές φορές η ταινία σχεδόν μας κάνει να σκεφτούμε  πολύχρωμους  χαρακτήρες από τα κινούμενα σχέδια της Disney.

Η ταινία μας προσφέρει μια γκάμα απολύτως ενδιαφερόντων χαρακτήρων. Αποτελούν μια πολύ πλούσια οικογένεια, χάρη ιδίως στα επιτυχημένα έργα που ο πατέρας τους δημοσίευσε στο δικό του εκδοτικό οίκο. Καταλαβαίνουμε γρήγορα ότι καθένας από αυτούς τους ανθρώπους θα είχε έναν καλό λόγο να σκοτώσει τον πατέρα τους. Το ίδιο το σπίτι συμμετέχει στην παρουσίαση των χαρακτήρων. Αυτό το σπίτι ταιριάζει στον αστικό και φουσκωμένο αέρα που τους χαρακτηρίζει. Κάποιος μπορεί να φανταστεί το έργο των σκηνικών που έχουν προικίσει το κτίριο με αντικείμενα που είναι τόσο εξωτικά όσο είναι αστεία. Είναι αναμφισβήτητα μια ανακατασκευή των επιτυχημένων βιβλίων που έχει γράψει ο πατέρας, όπως αυτόν τον απίστευτο τροχό, φυτεμένο με μαχαίρια, πίσω από τον οποίο οι πρωταγωνιστές υποβάλλονται στο παιχνίδι αστυνομικών ανακρίσεων. Ο ντετέκτιβ βαθμιαία χάνεται στην έρευνα, όπως ένας άλλος Hercule Poirot, μολονότι τώρα ονομάζεται Benoît Blanc! Η σύγκριση δεν είναι σωστή, αλλά η αναφορά στην Agatha Christie ή το παιχνίδι Cluedo φαίνεται προφανής.Ο κυνισμός και η ειρωνεία τροφοδοτούν αυτή την ιστορία, η οποία διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες, αλλά την οποία την αισθανόμαστε πολύ λιγότερο αφού η αστυνομική έρευνα αποδεικνύεται αστεία και διορατική.

Το Knives Out είναι επομένως μια επιτυχημένη ταινία, η οποία είναι κάτι ζεστό κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. Επισημαίνοντας τις αφηγηματικές παρακάμψεις στις οποίες ο δημιουργός μας οδηγεί, σοκάρει και ταυτόχρονα χαροποιεί τον θεατή. Πάνω απ ‘όλα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξετρυπώσουμε τα παλιά αστυνομικά βιβλία από την ντουλάπα ή τα επιτραπέζια παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων, για να απολαύσουμε την ευχαρίστηση των ανατροπών, στο πλαίσιο της ακόλουθης ερώτησης: Ποιος σκότωσε με μαχαίρι τον  Harlan Thrombey στο γραφείο ;

Όταν βλέπετε μια ταινία περίπλοκα σχεδιασμένη, άκρως έξυπνη και κατασκευασμένη με αυτοπεποίθηση όπως αυτή, ίσως είναι καλύτερο να αφήσετε την υπόθεση σε επαγγελματίες. O θεατής βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο από τις ενδείξεις που αποκαλύπτει το σενάριο, αλλά πρέπει να ονομάζεται Hercule Poirot ή Benoît Blanc για να μπορέσει να μιλήσει στο έγκλημα.

Ελένη Κουκουρίκου

Πηγές Φωτογραφιών: 1-5

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr