Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κλασική μουσική και Heavy Metal. Ποια είναι η σχέση τους;

Η Κλασική μουσική και η Heavy Metal μπορεί να φαίνονται δυο κόσμοι διαφορετικοί, έχουν όμως περισσότερα κοινά από όσα πιστεύουμε

Κλασική μουσική – όρος της λατινικής γλώσσας. Αποτελεί, αναμφίβολα, ένα από τα σημαντικότερα είδη μουσικής. Η ιστορία της ξεκινάει λίγο πριν την εποχή του Μεσαίωνα, στη δυτική και κεντρική Ευρώπη. Οι ιστοριογράφοι, κατάφεραν να διαχωρίσουν την εξέλιξή της σε περιόδους. Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασική, Ρομαντική και Νεότερη. Σε κάθε περίοδο, η Κλασική μουσική, δέχεται επιρροές από τα γεγονότα, τους συνθέτες και τις τέχνες της εκάστοτε εποχής. 

Heavy metal μουσική. Αποτελεί ένα από τα νεότερα είδη μουσικής. Θεωρείται ότι αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 με αρχές του ‘70. Βασικά όργανα είναι η ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο και τα ντραμς ενώ μερικά από τα χαρακτηριστικά είναι η παραμόρφωση του ήχου της κιθάρας και η ακραία ένταση.

Τι σχέση έχουν όμως η Κλασική και η Heavy Metal μουσική;

Τα δύο αυτά είδη είναι, φαινομενικά, άκρως αντίθετα. Η Κλασική μουσική είναι μια ήρεμη και, για πολλούς, βαρετή μουσική, ενώ η Heavy Metal μπορεί να χαρακτηριστεί, το λιγότερο, ζωηρή, τραχιά και έντονη μουσική.  Μπορεί, λοιπόν, οι ομοιότητες των δύο ειδών να μην είναι εμφανείς, στη βάση τους, όμως, τα δύο αυτά είδη έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα πιστεύουμε. 

Ο beethoven μεταλάς
Ο Beethovern από μια διαφορετική οπτική.

Πολλές από τις δημιουργίες των κλασικών συνθετών δεν έχουν καμία σχέση με την ηρεμία που προαναφέρθηκε. Οι κλασικοί συνθέτες, επηρεασμένοι από τον θάνατο και το σκότος, δημιούργησαν μουσική με έντονα ηχοχρώματα και εναλλαγές, ελάσσονες μελωδίες και κλίμακες. Οι περισσότεροι από αυτούς έδρασαν από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά, δηλαδή, από την εποχή του ΡομαντισμούΟ Ρομαντισμός εκδηλώθηκε στη μουσική, τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα, με τον Ludwig Van Beethoven, να ηγείται της μετάβασης από την κλασική μουσική στη ρομαντική. Καθώς ο Beethoven άρχισε να χάνει την ακοή του, ξεκίνησε να δημιουργεί πιο σκοτεινά και πιο δυνατά κομμάτια, αναμφίβολα ως αποτέλεσμα της ασθένειάς του. Πολλοί τον αναφέρουν ως τον αρχικό Metal Head.  Μετά το “Fur elise” το 1808, οι συνθέσεις του ξεκίνησαν να γίνονται όλο και πιο σκοτεινές. Μερικά από τα μεγαλύτερα παραδείγματα  είναι, φυσικά, η «Συμφωνία Νο.5», όπως και η «Συμφωνία Νο.7». Όμως και οι πιο πρώιμες συνθέσεις του όπως το «Πένθιμο Εμβατήριο», η «Σονάτα Νο.14» (γνωστή ως “Moonlight Sonata”) και η Σονάτα Pathetique” ήταν πιο σκοτεινές και με μεγαλύτερες εναλλαγές στη δυναμική αλλά και στις τονικότητες, από τις πρώτες του δημιουργίες. Ο Ρομαντισμός, πηγαίνοντας κόντρα στις κλασικές έννοιες της τέχνης των προηγούμενων εποχών, θέτει ως στόχο το συναίσθημα και τον δοξασμό της φύσης. Καθώς ο Ρομαντισμός εξελισσόταν, δημιουργήθηκε ένα υποείδος. Ο Σκοτεινός Ρομαντισμός.

Νεκροταφείο σε ζωγραφιά
Ο Σκοτεινός Ρομαντισμός στην εικαστική τέχνη.

Ο Σκοτεινός Ρομαντισμός , γνωστός και ως Goth, εξυμνούσε τη μελαγχολία, τον θάνατο και την τρέλα. Η γοητεία του Franz Liszt με τον θάνατο εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό στο “Totentanz” (χορός του Θανάτου) και “Funérailles“. Ο Richard Wagner επινόησε τον όρο μουσικό δράμα για το έργο του. Η μουσική του ήταν ωμή και άκρως συναισθηματική.  Ένα παράδειγμα είναι το “Tristan und Isolde“. Άλλα παραδείγματα Σκοτεινού Ρομαντισμού είναι το “Danse Macabre” του Camille Saint-Saëns, το “Requiem” του Brahms, το “Κονσέρτο για πιάνο Νο.1”  αλλά και “Οι εποχές” του Tchaikovsky. Ο Niccolo Paganini χαρακτηρίστηκε «Σατανιστής»  εξαιτίας του βαθμού δυσκολίας που είχαν οι δημιουργίες του, αλλά και λόγω του σκότους της μουσικής του.

Η Heavy Metal αντικατοπτρίζει τις έννοιες του σκότους, των ωμών συναισθημάτων, της αγωνίας, της τρέλας και της απογοήτευσης, που αποτελούν τις θεμελιώδεις ιδέες του Ρομαντισμού.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι μεγάλοι «Πατέρες» της Metal μουσικής είχαν, ως επί το πλείστον, κλασική εκπαίδευση. Ο Ritchie Blackmore, ιδρυτής των Deep Purple, ο Marty Friedman, ο βασικός κιθαρίστας των Megadeth, ο Eddie Van Halen, ιδρυτής των Van Halen όπως και πολλοί άλλοι. Ο Jason Becker έκανε τα πρώτα του βήματα στην Κλασική μουσική πριν ακολουθήσει την Metal ενώ η μουσική του φαίνεται πως πηγάζει από την Μαθηματική Μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.  

Η Heavy Metal μουσική, όπως και ο Ρομαντισμός, «αγκάλιασε» τις πολύπλοκες μελωδίες και τον συνδυασμό των διαφορετικών φωνών. Τα φωνητικά δεν είναι πλέον η κορυφή, αλλά συνενώνεται με τους ήχους της κιθάρας, του μπάσου και των ντραμς, δημιουργώντας μια  μουσική πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και ίση. Στις πρώιμες δημιουργίες των Black Sabbath και των Led Zeppelin, δεν είναι σαφής ο διαχωρισμός των λέξεων γιατί η Heavy Metal απαιτεί την υποταγή της φωνής στον συνολικό ήχο της μπάντας.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Τα λυρικά θέματα είναι, επίσης, ένα καθοριστικό κριτήριο της Metal μουσικής. Η μουσική έχει σχεδιαστεί να αντικατοπτρίζει, με τη δυναμική και την ισχύ της, θέματα που μερικές φορές θεωρούνται ταμπού. Για την επίτευξη αυτής της λυρικής ατμόσφαιρας, ο τόνος και τα φωνητικά του τραγουδιστή, θεωρούνται, μερικές φορές, πιο σημαντικά από τους στίχους. Ένα παράδειγμα λυρικής μουσικής είναι το “Paranoid” των Black Sabbath, το “Suicide Solution” του Ozzy Osbourne όπως επίσης και το “Panic Attack” των Dream Theater, ενώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είδη ρομαντικής λυρικής μουσικής είναι το Τρίο της Τρίτης Πράξης της όπερας “Der Rosenkavalier” του Richard Strauss.

Ο κόσμος της μουσικής είναι γοητευτικός και γεμάτος εκπλήξεις. Σε όλα τα είδη της μουσικής θα υπάρχουν κοινά σημεία. Αυτό που μένει να κάνουμε, είναι να τα ανακαλύψουμε!

Ακούστε την Early Metal playlist του Βαγγέλη Δελλή εδώ

Διαβάστε ακόμη:

Ο ήχος της Μέταλ (τιθασεύοντας τον θόρυβο, δημιουργώντας μουσική)

Κείμενο: Χριστίνα Ρουμελιώτη (Lavart)

 

Πηγές: 1,2,3

Πηγές Φωτογραφιών:1,2,3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr