καλάβρυτα 1943

«Καλάβρυτα 1943»: Η απάντηση των δημιουργών για τις κατηγορίες

Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» προκάλεσε σάλο πριν καν κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, εξαιτίας των αμφιλεγόμενων σκηνών της σχετικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος.

Οι τοπικοί φορείς και οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος καταγγέλουν τους υπεύθυνους της ταινίας και παραποίηση των ιστορικών γεγονότων.

«Καλάβρυτα 1943»: Μηνύσεις για την ταινία που αναβιώνει φρικιαστική σφαγή των ναζί

Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου περί του «καλού» Αυστριακού Ναζί που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας απαντά τα εξής:

«Είναι θλιβερό που η ταινία κρίνεται πριν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Η επίσημη γραμμή και του διανομέα και των παραγωγών είναι ο κόσμος να δει πρώτα την ταινία.»

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, σεναριογράφος της ταινίας περιγράφει τις απειλές για αγωγή από την πλευρά όσων πιστεύουν ότι η ταινία παραχαράσσει την ιστορία «ως πυροτεχνήματα που γρήγορα θα αποκαλύψουν το κενό τους περιεχόμενο».

62ο ΦΚΘ: Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του!

Ο Νικόλας Δημητρόπουλος υπογραμμίζει: «Η μόνη υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ήταν να δείξω τις φρικαλεότητας που διέπραξαν οι Ναζί στα Καλάβρυτα και να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι ο φασισμός αποτελείται από μίσος και κακό και πρέπει να ανακόπτεται». Για την επίμαχη σκηνή, αναφέρει ότι ένα έκθεμα για το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα στο μουσείο της Ουάσινγκτον αναφέρει 14 μάρτυρες που ανέφεραν ότι ένας Αυστριακός στρατιώτης άνοιξες την πόρτα του σχολείου για να ελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα μέσα σε αυτό. «Ένα από τα βασικά πράγματα που επιθυμούσαμε ήταν να σεβαστούμε τους ανθρώπους στα Καλάβρυτα. Κρατήσαμε τη σκηνή για λόγους που δείχνουν ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μπορεί να υπάρξει ανθρωπιά.»

Ο Τραμπ προτείνει πως ο Alec Baldwin μπορεί να πυροβόλησε επίτηδες: «Ίσως γέμισε αυτός το όπλο»

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ