J όπως… Joy Division

Οι πρωτοπόροι της post-punk μουσικής.

[dropcap size=big]Ε[/dropcap]μφανίζονται το 1976 στο Manchester της Βρετανίας. Αρχικά, ονομάζονται Warsaw, εμπνευσμένοι από το κομμάτι του David Bowie Warszawa. Με μέλη τους Ian Curtis (φωνητικά και περιστασιακά κιθάρα), Bernard Summer (κιθάρα, πλήκτρα), Peter Hook (μπάσο, φωνητικά) και Stephen Morris (ντραμς, κρουστά) δημιουργούν ένα σκοτεινό, «σπηλαιώδη» ήχο. Joy Division ονομάζονταν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι νέες γυναίκες που κρατούσαν φυλακισμένες οι Ναζί. Ορμώμενοι, λοιπόν, από το γεγονός ότι οι πατέρες τους πολέμησαν στον πόλεμο, τα μέλη της μπάντας υιοθετούν αυτό το όνομα. Παρόλο που κυκλοφόρησαν μόνο δύο δίσκους ηχογραφημένους σε στούντιο, οι Joy Division θεωρούνται ένα από τα πιο εφευρετικά και ενθυμητικά συγκροτήματα της εποχής τους και αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλά νεότερα groups. Αν και εσωστρεφείς και κάπως απομονωμένοι, η μουσική τους, ενίοτε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαοτική και επιθετική.

Oι πρώτες παραστάσεις τους ως Joy Division δίνονται στις αρχές του 1978 στη βόρεια Αγγλία, και την άνοιξη του ίδιου έτους κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ Unknown Pleasures. Ανάμεσα στις περίεργες τεχνικές που χρησιμοποιούν για την ηχογράφηση των κομματιών ανήκουν το θρυμμάτισμα ενός μπουκαλιού και o ήχος του ασανσέρ των Strawberry Studios. Tο εξώφυλλο του δίσκου, σχεδιασμένο από τον Peter Saville, αντιπροσωπεύει «τις τελευταίες αναλαμπές ενός ετοιμοθάνατου αστεριού».  Το άλμπουμ λαμβάνει θετικές κριτικές, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που o – επιληπτικός – Ian Curtis παθαίνει κρίσεις εν ώρα συναυλίας και, τελικά,  καταλήγει σε απώλεια των αισθήσεών του.  Έτσι, τα μέλη του συγκροτήματος αποφασίζουν να ξεκουραστούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων. Η επιδείνωση, όμως, της υγείας του Ιan στέκεται τροχοπέδη σε αρκετές συναυλίες τους στην Ευρώπη (1980).

[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο Μάρτιο του 1980 αρχίζει και η ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ Closer, και την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ως single το Love Will Tear Us Apart. Ως μία κυνική απάντηση στο Love Will Keep Us Together των Captain &Tenille o τραγουδιστής των Joy Division γράφει το ευρέως γνωστό Love Will Tear Us Apart την ίδια περίοδο που ο γάμος του με την Deborah Curtis διαλύεται εξαιτίας μίας εξωσυζυγικής σχέσης του ίδιου με άλλη γυναίκα. Όπως η ζωή του, έτσι και αυτό το κομμάτι προκαλεί θετικά συναισθήματα, αλλά με ένα υπόγειο ρεύμα κατάθλιψης και ερωτικής απογοήτευσης. Τελικά, η κατάθλιψη καταβάλλει τον Ian, και στις 18 Μαΐου 1980, σε ηλικία μόλις 23 ετών, αποφασίζει με ένα σχοινί να δώσει τέλος στη ζωή του. Kαθόλου τυχαίο το μότο που είχε ήδη από τα εφηβικά του χρόνια «live fast, die young». Ο στίχος Love Will Tear Us Apart βρίσκεται χαραγμένος ως επιτάφιο επίγραμμα στον τάφο του.

Όπως είναι φυσικό, η πορεία των Joy Division φτάνει στη δύση της, και τα υπόλοιπα μέλη μετονομάζονται σε «Νew Order». Το 2002, στην ταινία «24 Ηour Party People» απεικονίζεται σε μεγάλο βαθμό η ιστορία των πρώτων. To 2007 σειρά έχουν η ταινία «Control», αφιερωμένη στον Ian Curtis και το ντοκιμαντέρ «Joy Division» που περιγράφει όλα τα βήματα του συγκροτήματος.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=WWab3YgM140″ width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Κείμενο: Νατάσα Αβραάμ (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ