Search
Close this search box.

Italy – Greece RestΑrtProject | 7 Video Art Performances που Ξεχωρίσαμε (Μέχρι Τώρα)

Η Lavart επιλέγει τα επτά καλύτερα videos που ξεχώρισαν μέχρι τώρα στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ!

Πόσο όμορφο και ελπιδοφόρο να βλέπεις ότι παρά τις κοινωνικές αντιξοότητες με την πανδημία και τις επαγγελματικές ανισότητες που βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης, η ίδια τέχνη συνεχίζει να επιβιώνει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Είναι μία από τις γοητείες της αυτή. Το να προσαρμόζεται στις συνθήκες.

Το Eyes Walk DigitalFestival από την Ελλάδα [με βάση τη Σύρο] και η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι Bibart Biennale Internazionale d‘arte ενώνουν έμπνευση και δυνάμεις για το 1ο Οnline Διεθνές Φεστιβάλ Digital Arts & performances : “ItalyGreece RestΑrtProject“.

Είναι δύο πλατφόρμες που πιστεύουν στις ψηφιακές τέχνες και στην ποίηση που μπορούν να δώσουν στη ζωή μας. Δημιουργούν λοιπόν την ευκαιρία να συνδεθούν μαζί σας , σε μια καθημερινή βάση από τις 9 Μαϊου και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2020, στα κανάλια Web Tv και ΥouTube της Bibart Biennale Internazionale d’arte και στο Instagram eyeswalk_festival.

Η ποίηση και ο πειραματισμός χαρακτηρίζουν το Video Art μαζί με το επαναστατικό άνοιγμά του σε ευρύτερες ομάδες καλλιτεχνών. «Ναι», η παρουσία των γυναικών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγάλη, πρωτοπόρα & καταλυτική. «Ναι» οι καλλιτέχνες από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες είναι παρόντες. H Video Art είναι προσιτή, είναι σχετικά νέα τέχνη και χωρίς την ταυτότητα της κυριαρχίας ενός «αρσενικού προτύπου» επιτυχημένου καλλιτέχνη, γίνεται ένα ελεύθερο πεδίο πειραματισμού και έκφρασης.

Tα έργα Digital Art & Performances που συμμετέχουν, θα παρουσιάστούν στον εκθεσιακό χώρο της Εκκλησίας Santa Teresa dei Maschi στο Μπάρι, για μία εβδομάδα από 9-12 Σεπτεμβρίου 2020 [εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν] και ως αποτέλεσμα αυτής της υπέροχης συνεργασίας των Eyes Walk Festival και Bibart BiennaleInternazionale d‘Αrte.

Δείτε τα 7 καλύτερα video art performances που ξεχωρίσαμε μέχρι τώρα:

  1. Oceans – Murie Paraboni

Οι καλλιτέχνες είναι τόσο κουρασμένοι από την ακτή, που κολυμπούν ακόμη και αν τα κύματα τους συντρίβουν. Το βίντεο “Ocean” του Muriel Paraboni είναι μια αλληγορία για τη δυσκολία των καλλιτεχνών να δημιουργήσουν. Μέσω απλών μορφών και αφηρημένων κινήσεων, ο Paraboni δημιουργεί ένα διάλογο-αφιέρωμα στους ζωγράφους του αμερικανικού αφηρημένου εξπρεσιονισμού, μεταξύ αυτών, των Barnett Newman και Mark Rothko.

2. The Seed – Αγγελίνα Βοσκοπούλου

Μερικοί θα έλεγαν ότι όλη η γοητεία ενός σπόρου βρίσκεται στη διαδικασία της ανάπτυξης και όχι στην πραγματική άνθιση. Η ολοκαίνουργια video art performance της Αγγελίνας Βοσκοπούλου, με τίτλο “The Seed” έκανε ντεμπούτο στο BiBart BiennaleTV και σήμανε την αρχή της νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο.

3. Reach – Alice Karveli

Το σώμα μας και η ποικιλία των κινήσεών του μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα πιο αποτελεσματικά από την ίδια τη γλώσσα. Ως πλατφόρμα, τα σώματα ενσαρκώνουν και εκφράζουν εσωτερικές σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό κατάφερε και η Alice Karveli στο νέο της βίντεο “Reach”, μαζί με τον James Crouch. Δημιούργησαν ένα νέο είδος επικοινωνίας προκειμένου να καθορίσουν τη σχέση τους, τα επιπεδά της και να βρουν τη δική τους θέση σε αυτήν. Ακόμα και μετά από προκλήσεις που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια, την ένταση και το δράμα μεταξύ τους, δεν φοβούνται να έρθουν κοντά και να γίνουν και πάλι μια ενιαία οντότητα συναισθημάτων, μυαλού και άκρων.

4. Triptych / Heart Attack – Φλωρεντία Οικονομίδου 

Τι είναι αυτό που κάνει τη θάλασσα και το νερό τόσο ξεχωριστά; Ποια είναι η εσωτερική δύναμη αυτού του στοιχείου που μπορεί να δημιουργήσει ιστορίες και να ενώσει ψυχές; Η Florentin Ikonomidou δημιούργησε το installation, “Triptych / Heart Attack”, το οποίο είναι τρία ξεχωριστά κινούμενα σχέδια που αφηγούνται μια ιστορία για τη σκληρότητα του ταξιδιού των προσφύγων προς την ελευθερία και τη ζωή. Ενώ το νερό κυριαρχεί και ενώνει, ταυτόχρονα εξαλείφει. Αυτό το μοντέρνο παραμύθι φαίνεται σκοτεινό, λόγω του άγχους, του φόβου και του κινδύνου αυτών των ανθρώπων. Αλλά στο τέλος, η αγάπη είναι πάντα εκεί ως διέξοδο, όπως το νερό, για να φέρει κοντά τις ψυχές και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο.

5. Float – Katina Bitsicas

Είναι ωραία να είσαι (πίσω) στο νερό, γιατί εκεί ξεκίνησε η ζωή μας. Το νερό είναι το πρώτο στοιχείο με το οποίο αλληλεπιδράσαμε ως έμβρυα και απ’ ότι φαίνεται, έχει τη δύναμη να θεραπεύσει. Αυτό ήθελε να επιδείξει η Katina Bitsicas με το νέο βίντεό της, “Floating”. Η καλλιτέχνης είχε τη Luci Cook – δέκτη τριών μεταμοσχεύσεων καρδιάς – ως πρωταγωνίστρια της δουλειάς της για να διερευνήσει το τραύμα. Όπως είπε η Cook «το μέρος της θεραπείας από το συναισθηματικό τραύμα από τις μεταμοσχεύσεις έλειπε», αλλά πάντα έβρισκε μια ηρεμία και άνεση ενώ κολυμπούσε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Bitsicas συγκέντρωσε όλα αυτά τα βίντεο του Luci που γυρίστηκαν στο νερό: προκειμένου να προβάλλει την θεραπευτική του ικανότητα.

6. Free Hugs – Ευγενία Γραμμένου

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας, αυτό που μας έλειψε περισσότερο είναι η φυσική επαφή. Τι μπορεί να είναι πιο παρηγορητικό από μια… αγκαλιά; Με το νέο της video, “Free Hugs II», η Ευγενία Γραμμένου υπογραμμίζει τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και τις συνέπειες της κοινωνικής απόστασης για τους ανθρώπους. Οι αγκαλιές και η φυσική επαφή έχουν τη δύναμη να μας βγάλουν από αυτήν τη δυστοπική κατάσταση και τον τρόμο και να μας κάνουν να αναπνεύσουμε ξανά. Έτσι, οι δωρεάν είναι ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να περιμένουμε στην ουρά για να το έχουμε.

7. Flux 2020 – Andrew Duggan

Μπορούμε να είμαστε απλά σώματα, αλλά είμαστε κάτι περισσότερο όταν είμαστε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ή ακόμα και μαζί με άλλα σώματα. Αλλά είναι ο χώρος που μας κάνει κοινωνικό σύνολο; Στη νέα του δουλειά, με τίτλο “Flux 2020”, το οποίο γυρίστηκε κατά την καραντίνα του covid 19, ο Andrew Duggan απεικονίζει μέσα από την κίνηση πώς οι άνθρωποι επαναπροσδιορίσαμε τους εαυτούς μας και τους κόσμους μας κατά τη διάρκεια αυτής της απόστασης. Τα σώματα και η επανάληψη προβάλλουν το κοινωνικό πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ ιού και ανθρωπότητας.

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr