Search
Close this search box.
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr

IANOS – Σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής – Παιδικό και νεανικό βιβλίο με τον Άρη Δημοκίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΑΝΟΙΞΗ 2020 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Παιδικό και νεανικό βιβλίο με τον Άρη Δημοκίδη

Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/5444

Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκατέσσερις επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Άρης Δημοκίδης διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Παιδικό και νεανικό βιβλίο: Γράφοντας βιβλία που θα αγαπηθούν» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Τετάρτες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 1 Απριλίου, στο κεντρικό κατάστημα του ΙΑΝΟΥ (Αριστοτέλους 7).


Περιγραφή μαθήματος

Ακόμα και στην εποχή της κρίσης, το παιδικό βιβλίο αντέχει. Κι από ό,τι φαίνεται, οι εκδοτικοί οίκοι χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ νέες ιδέες και ιστορίες (ή και κλασικές ιδέες δοσμένες με φρέσκους τρόπους).

Στο σεμινάριο Παιδικού Βιβλίου, οι μελλοντικοί δημιουργοί παιδικών βιβλίων θα μάθουν τα μυστικά της συγγραφής αλλά και των παρασκηνίων της. Μέσα από τη στοχευμένη εξάσκηση θα πειραματιστούν με διάφορα είδη και στυλ γραψίματος, με σκοπό να βρουν τη δική τους ξεχωριστή φωνή.

Τα μαθήματα θα τους προσφέρουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται όχι μόνο για να γράψουν δυνατά κείμενα αλλά και για να τα προωθήσουν σωστά, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες έκδοσης.

Ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθούν:

-Τα ‘τρικ’ για τη δημιουργία ιστοριών που θα ενδιαφέρουν στ’ αλήθεια τα παιδιά ή τους εφήβους

– Προσεγγίσεις των διαφορετικών ειδών (από το κλασικό ή το μοντέρνο παραμύθι και τα εικονογραφημένα βιβλία, μέχρι τα προεφηβικά και εφηβικά μυθιστορήματα)

-Τρόποι να αξιοποιούμε τη φαντασία μας, επενδύοντας στις εμπειρίες μας

-Τρόποι να αποφεύγουμε τα μεγαλύτερα λάθη που (σχεδόν) όλοι κάνουν όταν γράφουν για παιδιά

-Οι κανόνες της αφήγησης: Σχηματική δομή, γλωσσικά στοιχεία, συνθήκες.

-Το χτίσιμο των χαρακτήρων για κάθε διαφορετικό είδος κειμένου για παιδιά

-Ο Πειραματισμός και η εξάσκηση: Γράφοντας με διαφορετικά στυλ και βρίσκοντας τελικά τη δική μας φωνή

-Οι τάσεις που υπάρχουν τώρα στο εξωτερικό και πώς μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα

-Ο εκδοτικός κόσμος του παιδικού βιβλίου σήμερα στην Ελλάδα. Μύθοι και πραγματικότητες

-Πρόχειρη διόρθωση και αυτοσχέδια επιμέλεια, πριν στείλουμε το χειρόγραφο σε εκδοτικό οίκο, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή εντύπωση

-Πώς να εκδοθούμε! (Νέες τεχνολογίες, συμβατικοί εκδοτικοί οίκοι, τα σωστά βήματα προσέγγισης με τους εκδότες, πως «πακετάρουμε» και προωθούμε αυτό που γράψαμε)

Τελικό πρότζεκτ: Ένα κείμενο που θα μπορεί να σταλεί σε εκδοτικούς οίκους -μαζί με το “cover letter” και το βιογραφικό μας- και να είναι έτοιμο προς έκδοση.

Ο σκοπός είναι να ενισχυθούν οι γνώσεις των συμμετεχόντων, η συγγραφική ικανότητα αλλά και η αυτοπεποίθησή τους. Κι όλα αυτά με τρόπο διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ουσιώδη.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=5444  

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Τετάρτη

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

 

Λίγα λόγια για τον Άρη Δημοκίδη

Ο Άρης Δημοκίδης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία ήταν «Ο Μικρός Πρίγκιπας», «Ο Θησαυρός της Βαγίας» και όλα των Μυστικών Επτά και των Πέντε Φίλων.

Σπούδασε ΜΜΕ και Σπουδές Πολιτισμού στο Λονδίνο. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο BBC και σε διάφορα αγγλικά έντυπα και πήρε Μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση. Ως δημοσιογράφος συνδημιούργησε το σάιτ της LIFO στο οποίο υπήρξε Διευθυντής για πολλά χρόνια, μέχρι που δημιούργησε το δικό του σάιτ, μέσα στη LIFO, με τίτλο ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Αν και η καθημερινή του δουλειά απαιτεί ορθολογισμό και προσοχή στα αληθινά γεγονότα, η μεγάλη του αγάπη είναι να αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και να δημιουργεί δικά του σύμπαντα στο χαρτί. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 15 βιβλία του από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (και ένα απ’ την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), για διάφορες ηλικίες: Απ’ το best seller για παιδιά προσχολικής ηλικίας «Το Παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία» και τα εικονογραφημένα «Το Πρωτοχρονιάτικο Διαστημόπλοιο» και «Δε Θέλω να μάθω να διαβάζω» μέχρι τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά δημοτικού «Το Μαγεμένο Χωριό», κι απ’ τη σειρά βιβλίων με τα αδέρφια ΣΤΕ για ηλικίες 8-10 μέχρι τα πέντε μυθιστορήματα των «Αόρατων Ρεπόρτερ» για αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας.

Πέρα απ’ τις υποψηφιότητες και διακρίσεις που έχει λάβει για τα βιβλία του, είχε την τιμή να είναι, για δύο συναπτά έτη, μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Κρατικών Βιβλίων Παιδικής Λογοτεχνίας. Επιπλέον έχει διδάξει σε σχολή e-learning δημιουργική γραφή για παιδικό βιβλίο αλλά και για διήγημα.

Ο αγαπημένος του παιδικός ήρωας είναι ο Ντόναλντ Ντακ γιατί, παρότι είναι τρομερά άτυχος, δε το βάζει κάτω – ποτέ.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/69418

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr