Search
Close this search box.

Το μουσείο Λουί Βιτόν από τον Φρανκ Γκέρι

[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 27 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες του το μουσείο του ιδρύματος Λουί Βιτόν, στο Jardin d’ Acclimatation, στο δάσος της Βουλώνης του Παρισιού. Το μουσείο στεγάζει τη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης του ιδρύματος, η οποία περιλαμβάνει έργα των Τζεφ Κουνς, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Μπερνάρ Αρνό. Ταυτόχρονα, γίνονται αναθέσεις έργων και προσωρινές εγκαταστάσεις τέχνης από καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Το ίδιο το κτίριο, σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκέρι, κατέχει δικαίως εμβληματική θέση ανάμεσα στα έργα αρχιτεκτονικής του εικοστού πρώτου αιώνα.

Ο Φρανκ Γκέρι ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες. Τα διακεκριμένα του κτίρια, όπως το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, Walt Disney Concert Hall στο Λος Άντζελες και το dancing hall στην Πράγα απομακρύνονται από κάθε συμβατική αρχιτεκτονική έννοια ενώ για το μουσείο της Λουί Βιτόν ο ίδιος δηλώνει: «Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο κτίριο. Δεν έχω σχεδιάσει ποτέ κάτι σαν και αυτό».

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του μουσείου γίνεται το 2006 και οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν μετά από οχτώ χρόνια. Στόχος του Φρανκ Γκέρι είναι να δημιουργήσει «ένα υπέροχο πλοίο που να συμβολίζει το πολιτιστικό κάλεσμα της Γαλλίας». Το πετυχαίνει συνδυάζοντας την ιστορία του γαλλικού πολιτισμού του δεκάτου ενάτου αιώνα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του εικοστού πρώτου. Τα γυάλινα πάνελ που συμβολίζουν τα πανιά ενός πλοίου όταν τα φυσά ο άνεμος, η αντανάκλαση του γύρω τοπίου και η μεγάλη έκταση του χώρου, προσφέρουν στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση της ελαφρότητας και της κίνησης.

[dropcap size=big]Α[/dropcap]φού δημιουργεί τα πρώτα σκίτσα του, ο Φρανκ Γκέρι φτιάχνει πολλά μοντέλα σε ξύλο, πλαστικό και αλουμίνιο, παίζοντας με τις γραμμές και τα σχήματα. Το τελικό μοντέλο στη συνέχεια σαρώνεται, για να δημιουργηθεί το ψηφιακό πρωτότυπο του έργου ενώ για την κατασκευή βρίσκονται λύσεις σε πρωτοφανείς τεχνικές προκλήσεις. Ειδικότερα, η κατασκευή του γυαλιού είναι μια ευκαιρία για να επαναξεταστεί η τεχνογνωσία. Χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως το: Digital Project, ένα πρόγραμμα λογισμικού που αναπτύχθηκε από το «Gehry Technologies» με βάση το πρόγραμμα Catia Dassault Systèmes. Η εξαιρετική απόδοση του προγράμματος αυτού, είναι αυτή που καθιστά δυνατή τη δημιουργία των πολύπλοκων σχημάτων που φαντάστηκε ο Φράνκ Γκέρι.

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι του μουσείου είναι τόσο υψηλοί, ώστε να επιλεγεί ως το πιλοτικό έργο για την προετοιμασία της νέας Υψηλής Περιβαλλοντικής Ποιότητας HQE® (high environmental quality) αφιερωμένο στα πολιτιστικά κτίρια. Επίσης, η κατασκευή του κτιρίου είναι σύμφωνη με τον Ομίλο LVMH σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη. Από την έναρξη του έργου, η πανίδα, η χλωρίδα και το νερό έχουν τεθεί στο επίκεντρο της κάθε φάσης, καθώς η διατήρηση των φυσικών πόρων αποτελεί κύριο μέλημα. Απόδειξη αυτού, το νερό της βροχής που αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κτιρίου.

Ένα ακόμη πραγματικό έκθεμα, λοιπόν, στη συλλογή των παρισινών κτιρίων. Το μουσείο της Louis Vuitton του Φρανκ Γκέρι.

Κείμενο: Ειρήνη Μήττα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr