Επιτόπου 19 για 5η χρονιά στην Άνδρο

|ΕΠΙΤΟΠΟΥ |

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ ξεκίνησε το 2013 στο νησί της Άνδρου με πρωτοβουλία ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών ως πειραματική πλατφόρμα συνεύρεσης, έχοντας ως κοινό παρονομαστή τη φύση. Σταδιακά εμπλουτίστηκε με συναντήσεις, προβολές, ξεναγήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, στοχεύοντας σε έναν ολοένα και πιο εξωστρεφή χαρακτήρα.

Το Επιτόπου εστιάζει στη φιλοξενία καλλιτεχνών και στη συνέχεια στη δημιουργία μιας σειράς εφήμερων έργων μεγάλης κλίμακας, που δημιουργούνται αποκλειστικά in-situ (επιτόπου), με φυσικά υλικά και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.

 | ΕΠΙΤΟΠΟΥ19|

Διατηρώντας τη σημασία και την έννοια του τόπου, το ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 προτείνει εναλλακτικούς χώρους εικαστικής παρέμβασης, όπου θα συνυπάρχουν το φυσικό αλλά και

το βιομηχανικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο για την 5η έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο αυτών ενοτήτων, πέρα από το τη λογική των προηγούμενων εκδόσεων που αφορούσαν στη σύζευξη της παρθένας φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η 5η έκδοση αποπειράται να θίξει ζητήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής στον δημόσιο χώρο· του καλλιτέχνη-δημιουργού από τη μια, ο οποίος χρησιμοποιεί το τοπίο ως επιφάνεια δημιουργίας και του θεατή από την άλλη, ως αποδέκτη ενός έργου το οποίο δεν εντάσσεται απαραίτητα σε ένα αισθητικά ιδεώδες τοπίο.

Τα έργα το 2019 βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Λειβαδιών και της Χώρας Άνδρου και θα παραμείνουν στον δημόσιο χώρο για δύο μήνες.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 | 5η έκδοση

Καλλιτεχνική φιλοξενία, διαλέξεις, συναντήσεις, προβολές, εργαστήρια: 1 – 7 Ιουλίου 2019

Εγκαίνια: Σάββατο 6 Ιουλίου, Λειβάδια, Άνδρος, Κυκλάδες

Διάρκεια: 1η Ιουλίου- 28 Αυγούστου 2019

Πρόγραμμα Δράσεων | Διαλέξεις, συναντήσεις, προβολές, εργαστήρια

 

     |συναντήσεις με το κοινό|

o Ποιητική βραδιά στην ύπαιθρο και βραδιά περφόρμανς Τρίτη 2 Ιουλίου.

21:00, Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια.

– Απαγγελία και αυτοσχεδιασμός σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, και αγγλικά με τους: Mike Schertzer και Matthieu Gounelle.

o Διάλεξη Πέμπτη 4 Ιουλίου. 21:00, Διάρκεια: 1 ώρα, Σινέ Αυλή, Χώρα Άνδρου

– Παρουσίαση με προβολή του αστροφυσικού ειδικού στους μετεωρίτες Matthieu Gounelle με τίτλο: «Μετεωρίτες, από τον μύθο στην επιστήμη».

o Εγκαίνια Σάββατο 6 Ιουλίου, Παρκάκι Λειβάδια, 19:30.

-Το βράδυ των εγκαινίων στην ύπαιθρο, ο καλλιτέχνης Tim Ward θα πραγματοποιήσει ηχητική performance με ήχους που έχει συλλέξει από το νησί της Άνδρου.

o Κυριακή 7 Ιουλίου. Διάρκεια: 1 ώρα, 21:00, Υπαίθριος χώρος στη γέφυρα των Λειβαδίων

-Το τελευταίο βράδυ της καλλιτεχνικής φιλοξενίας οι καλλιτέχνες καλούν σε δείπνο τους κατοίκους του νησιού στην ύπαιθρο.

Η βραδιά περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα in situ με τη μαέστρο του ΜΟΥΣΑ Αμαλία Τηνιακού.

Για τυχόν τροποιποιήσεις του προγράμματος μπορεί κανείς να ενημερώνεται από το Facebook Event, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/events/1107230429449339/


ΕΠΙΤΟΠΟΥ 19 – Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες

Χαρά Κεράστα (Ελλάδα), Ελένη Κορδαλή (Ελλάδα), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Ελλάδα), Χρήστος Παπασωτηρίου (Ελλάδα), Alexandra Roussopoulos (Γαλλία), Mike Schertzer (Καναδάς & Γαλλία), Tim Ward (Αγγλία & Ελλάδα)

Ειδικές Συμμετοχές

Matthieu Gounelle, αστροφυσικός (Γαλλία), Roula Matar-Perret, αρχιτέκτων, ιστορικός τέχνης (Γαλλία), Έφη Χαλυβοπούλου, καλλιτέχνης-ακαδημαϊκός

Για την υλοποίηση του ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 συνεργάζονται:

CCH (Centre Culturel Hellénique) / IFA ( Institut Français d’Athènes ) / Deree – The American College of Greece,  Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδίων Άνδρου.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

www.epitopou.com, www.facebook.com, email: epitopou.andros@gmail.com

|Ομάδα οργάνωσης|

Η 5η Έκδοση αποτελεί δράση του:

Πολιτιστικού Συλλόγου Επιτόπου,

Σκάφες, Λειβάδια Άνδρου, 84500

Tηλ.: 2282022435 – 698 32 66 574

Για την 5η έκδοση συνεργάζονται:

Σχεδιασμός, κείμενα, οργάνωση: Εύα T. BONY, καλλιτέχνης και

Σοφία Χρυσαφοπούλου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ

Christian BONY: Φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ