1_49

Έφυγε Από Τη Ζωή Η Νίκη Γουλανδρή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, η ζωγράφος και ευεργέτιδα Νίκη Γουλανδρή, η οποία μαζί με τον σύζυγό της ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου , στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

Aπό το λεύκωμα ζωής και συντροφικότητας του ταιριαστού ζεύγους: ο Άγγελος και η Nίκη Γουλανδρή, συνιδρυτές του Mουσείου Φυσικής Iστορίας που φέρει το όνομά τους και θεωρείται διεθνώς πρότυπο Mουσείου.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη. Με τον σύζυγο της, Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης και τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως έλεγε η ίδια: «Το Μουσείο ήταν σκοπός της ζωής μας. Ήταν μία διανοητική και πνευματική σύλληψη του Άγγελου»

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Ήταν, επίσης, επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία.

Η Νίκη Γουλανδρή – επιτυχημένη διάσημη βοτανική ζωγράφος – βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies. Είχε ζωγραφίσει περί τα  800 ελληνικά φυτά. Είχε επίσης ζωγραφίσει για την πορσελάνη Limoges και την Royal Copenhagen, καθώς και μαντήλια σε μετάξι για τον οίκο Hermes.

Υπήρξε Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (από το 1997) και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή. Γενική Γραμματέας Υγείας (1974). Επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO. Ήταν νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990 και κάτοχος αμέτρητων ακαδημαϊκών διακρίσεων. Το 1991 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος στην Ελλάδα για τη ζεύξη πολιτισμού και φύσης. Εξέδωσε τρία βιβλία με συλλογές φυτά που έχει η ίδια ζωγραφίσει. Μάλιστα το ένα από αυτά έχει κάνει το γύρο του κόσμου και φιλοξενείται σε πολλά μουσεία όπως αυτό της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη το 1991 το Μουσείο ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων και το 1999, εν όψει της νέας χιλιετίας και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προχώρησε στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ.

Κατά τα έτη 1974-1975 διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.

Η αντιπρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Φαλή Βογιατζάκη, αποχαιρέτισε την Νίκη Γουλανδρή:

“ANTIO ΚΥΡΙΑ NIKH…
Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η Πρόεδρός μας Νίκη Γουλανδρή έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, τα ξημερώματα.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς.
Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η ανάμνησή της πάντα ας μας εμπνέει.
Φαλή Βογιατζάκη”

Κείμενο: Δήμητρα Τούνα (Lavart)

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email