Ένα όργιο εκθεμάτων

ev2[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τις 19 Φεβρουαρίου, το μουσείο του Van Gogh στην Ολλανδία άνοιξε τις πόρτες του έτοιμο να παρουσιάσει τη συνεργασία του με το Musée d’Orsay, επιδεικνύοντας με καμάρι την παρουσίαση της πορνείας μέσα από τη γαλλική τέχνη του 1850 με 1910.

Στα δεύτερα μισά του 19ου αιώνα η πορνεία αποτελούσε αγαπημένο θέμα των εικαστικών τεχνών και ενέπνευσε πληθώρα καλλιτεχνών να καταγράψει την εκδιδόμενη ζωή στα έργα του. Οι ίδιες οι εταίρες, ούσες οι ανώτατες του είδους τους, απαιτούσαν τη μορφή τους σε πίνακες, γλυπτά και κάδρα, έτσι ώστε να διαδοθεί η ομορφιά και το όνομά τους.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το πρώτο τόσο μεγάλης κλίμακας σχετικό εγχείρημα. Καλλιτέχνες όπως οι Manet, Picasso, Van Gogh, Degas και Toulouse-Lautrec, δανείζουν απλόχερα τα έργα τους. Πάνω από εκατό πίνακες ζωγραφικής, αλλά και αντικείμενα βγαλμένα από τον χώρο του καμπαρέ του 19ου αιώνα, συνθέτουν μια επιβλητική και ταυτόχρονα ζωντανή συλλογή εκθεμάτων.

ev4[dropcap size=big]Σ[/dropcap]τα πιο ιδιαίτερα τμήματα της συλλογής, συμπεριλαμβάνονται εκτός από πορτρέτα και πίνακες ζωγραφικής, εκθέματα όπως αστυνομικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου φωτογραφικού υλικού συλληφθέντων ιερόδουλων, έπιπλα και αντικείμενα όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται ένα κρεβάτι του 19ου αιώνα, περιουσιακό στοιχείο κάποιας εταίρας του τότε. Οι επισκέπτες επιπλέον δύνανται προσομοίωσης χώρων, όπως των καφέ ή των σαλονιών όπου οι γυναίκες παραλάμβαναν τους πελάτες τους, των καμπαρέ της εποχής, αλλά και των φυλακών της παράνομης και μολυσμένης πορνείας. Προσωπικά αντικείμενα δανείζονται επιπροσθέτως από τον εκθεσιακό πλέον χώρο του αρχοντικού της ξακουστής La Paiva, η οποία χαρακτηρίζεται ως η δημοφιλέστερη εταίρα του 19ου αιώνα.

Έως τις 17 Ιανουαρίου, η έκθεση λάμβανε χώρα με το όνομα Splendeurs and Miseres στη Γαλλία με αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία. Τώρα, φορώντας το καινούριο της όνομα, η Easy Virtue θα φιλοξενείται στο μουσείο του Van Gogh έως τις 19 Ιουνίου του 2016 και έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη τον τίτλο του απόλυτου must-see! Μην την χάσετε… Αφορμή για ένα ταξίδι!

Πηγές φωτογραφιών: 1234567

Κείμενο: Λυδία Νικολαΐδη (Lavart)

Επικαιρότητα

μοιρασου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on email