Ο Αύγουστος μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς στην πόλη της Αθήνας, καθώς η ποικιλία δεν λείπει ούτε αυτήν την εβδομάδα από τη θεατρική ατζέντα. Στον φεστιβαλικό κόσμο της Επιδαύρου, από 31/7 έως 6/8, οι αρχαίες τραγωδίες έχουν την τιμητική τους, με το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν και την Μαριάννα Κάλμπαρη να ανεβάζουν την εκδικητική ιστορία της Μήδειας, μιλώντας για τη βαρβαρότητα του έρωτα, ενώ ο αιρετικός, Γάλλος καλλιτέχνης Ολιβιέ Πυ, έρχεται με την σκηνική σύνθεση των αισχύλειων έργων: Προμηθέας Δεσμώτης και Ικέτιδες. 

Στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου αυτήν την εβδομάδα: 

Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Το έργο μιλά για τον έρωτα, την προδοσία, την εκδίκηση. Η Μήδεια βρίσκεται εγκαταλελειμμένη από τον σύζυγο της, Ιάσονα, ο οποίος παντρεύεται την κόρη του Βασιλιά της Κορίνθου, Γλαύκη. Η προδομένη γυναίκα, τυφλώνεται από τον θυμό και πασχίζει να εκδικηθεί, στέλνοντας δηλητηριώδη δώρα, ενώ δεν διστάζει να δολοφονήσει ακόμη και τα ίδια της τα παιδιά. Γιατί «δεν υπάρχει οργή πιο φοβερή και αθεράπευτη από αυτήν που γεννιέται ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αγαπηθεί».

Μέσα από τον μύθο της Μήδειας, που μας παρουσιάζει ο Ευριπίδης, αλλά και μέσα από αποσπάσματα κειμένων και ποιημάτων της ελληνικής γραμματείας, η παράσταση επιχειρεί να καταγράψει και να αναλύσει το ανεξήγητο του έρωτα. Το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αναλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι την δύσκολη αποστολή: να περάσουν από το φως του έρωτα στο σκοτάδι. Με όχημα την σπουδαία μετάφραση του πεζογράφου και ποιητή Γιώργου Χειμωνά καθώς και τη σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, μιας γυναίκας που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της καλλιτεχνικής του Θεάτρου Τέχνης, η Μήδεια βάζει πλώρη για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η παράσταση θα ανέβει για δύο ημέρες, την Παρασκευή 4 και το Σαββάτο 5 Αυγούστου.

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη – Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικό –κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου
Βοηθός συνθέτη: Βάϊος Πράπας
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Στέβη Κουτσοθανάση

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης και αλφαβητικά οι Γεράσιμος Γεννατάς, Μαριάννα Κάλμπαρη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Θεοδώρα Τζήμου
Χορός: Λήδα Κουτσοδασκάλου, Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Ευθύμης Χαλκίδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης

Μουσικοί επί σκηνής: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (κιθάρα), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Βάϊος Πράπας (μπάσο – κρουστά), Κωνσταντίνος Ευστρατίου (μεταλλόφωνο)

*Στην παράσταση παρουσιάζονται κείμενα από τους παρακάτω συγγραφείς της αρχαιοελληνικής γραμματείας: Πλάτωνας (Ο λόγος του Αριστοφάνη στο Συμπόσιο), Θεόκριτος (μτφ. Ιωάννης Πολέμης), Σαπφώ, Αρτεμίδωρος, Μνησίλοχος, Πλούταρχος, Μακηδόνιος Ύπατος σε μετάφραση – απόδοση Μαριάννας Κάλμπαρη και Έλενας Τριανταφυλλοπούλου.

INFO
4 και 5 Αυγούστου στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Τηλέφωνο: 2753022026
Εισιτήρια: 10 – 45 ευρώ (κανονικό), 5 – 13 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (ΑΜΕΑ/ανέργων)

Προμηθέας Δεσμώτης – Ικέτιδες του Αισχύλου σε κείμενο και σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιόμορφη «ανάγνωση» των βαθιά πολιτικών έργων του Αισχύλου: Προμηθέας Δεσμώτης, στο οποίο ένας τιτάνας βασανίζεται από τους θεούς, λόγω της αγάπης που τρέφει για την ανθρωπότητα, και αυτόματα μετατρέπεται σε ένα σύμβολο εξέγερσης, και Ικέτιδες, ένα έργο με διαχρονικότητα που φέρνει στο προσκήνιο αέναα, πανανθρώπινα ζητήματα όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη αλλά και ο σεβασμός στη γυναίκα.

Ο ασυμβίβαστος καλλιτέχνης, που ακούει στο όνομα Ολιβιέ Πυ, δημιουργεί μια λιτή και συνάμα κατανυκτική παράσταση, βασισμένη στη δική του μετάφραση, σύνθεση και σκηνοθεσία επί των δύο αισχύλειων έργων. Απώτερος σκοπός του να δώσει νόημα στο παρόν, στην πραγματικότητα δηλαδή που βιώνουμε, μέσα από το παρελθόν και τις αξίες που εκείνο διδάσκει. Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, έρχεται στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Πάντα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Στα γαλλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.  

Συντελεστές

Γαλλικό κείμενο – Σκηνοθεσία: Olivier Py
Καλλιτεχνική συνεργασία – Κοστούμια: Pierre André Weitz
Ελληνικοί υπέρτιτλοι: Λουίζα Μητσάκου
Παίζουν: Philippe Girard, Frédéric Le Sacripan, Mireille Herbstmeyer 

INFO
4 και 5 Αυγούστου στις 21.30 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Τηλέφωνο: 2753022026 

Εισιτήρια: 20 – 25 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (ΑΜΕΑ/ανέργων)

Εκτός Φεστιβάλ, αξίζει να δείτε: 

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον του Γεώργιου Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στο Θέατρο Βράχων

Το έργο, βαθιά βιωματικό αλλά και ηθογραφικό, περιγράφει τις δύσκολες στιγμές του συγγραφέα, ο οποίος σε ηλικία δέκα χρόνων αναγκάστηκε να δουλέψει ως παραγιός σ’ έναν τυραννικό ράπτη στην Κωνσταντινούπολη. Το εμβληματικό κείμενο της ελληνικής λογοτεχνίας, δημιούργημα του σπουδαίου Γεώργιου Βιζυηνού, διασκευάζεται για το θέατρο, αποδιδόμενο σε μονοπρόσωπη αφήγηση, σκηνοθετείται από τον Δήμο Αβδελιώτη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τη Ιωάννα Παππά, η οποία ερμηνεύει – μόνη επί σκηνής – όλους τους ρόλους του έργου. Μετά την επιτυχία του χειμώνα, η παράσταση ξεκίνησε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, με το Θέατρο Βράχων να αποτελεί τον επόμενο θεατρικό σταθμό, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Συντελεστές
Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, φωτισμοί, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Live Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Επικοινωνία: BrainCo
Παραγωγή: Anagnorisis Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου

Ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά

INFO
31 Ιουλίου στις 21.00 στο Θέατρο Βράχων, Οδός Ταταούλων
Τηλέφωνο: 2107609340, 2107609350
Εισιτήρια: 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 12 ευρώ (άνεργοι/φοιτητές/άτομα άνω των 65/ΑΜΕΑ) 

Γουρούνι στο σακί του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης

Πρόκειται για τη γνωστή κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα, Ζωρζ Φεντώ, στην οποία κεντρικός ήρωας είναι ο Πακαρέλ, ένας νεόπλουτος αστός, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην Όπερα των Παρισίων το έργο που δημιούργησε η κόρη του. Στην προσπάθεια του να βρει τον τενόρο που θα πρωταγωνιστήσει, μπλέκεται σε μια σειρά από αναπάντεχες συμπτώσεις, οι οποίες οδηγούν τους ήρωες σε απίστευτα άβολες και συνάμα ξεκαρδιστικές καταστάσεις. Το έργο συνδυάζει το λογικό με το παράλογο, προσφέροντας άφθονο γέλιο. Το ανέβασμα της παράστασης ανήκει στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, έχοντας το πλεονέκτημα ενός δυνατού και άκρως δημοφιλούς καστ ηθοποιών. Γουρούνι στο σακί, λοιπόν, την Πέμπτη 3 Αυγούστου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης ενώ την Παρασκευή 4 Αυγούστου, η παράσταση θα βρίσκεται στη Ραφήνα.

Συντελεστές
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλια Βεργανελάκη

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Πιατάς, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Μαρία Γεωργιάδου, Δήμητρα Σιγάλα, Γιάννης Δρακόπουλος, Βασίλης Πουλάκος

INFO
3 Αυγούστου στις 21.00 στο Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Μάκρης, Λεωφόρος Μαραθώνος 196
Τηλέφωνο: 2294069800

4 Αυγούστου στις 21.15 στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ραφήνας, Λεωφόρος Χρυσοστόμου Σμύρνης

Εισιτήρια: γενική είσοδος: 15 ευρώ
Παιδικό, εφηβικό, πολύτεκνοι, άνεργοι: 12 ευρώ

Σχεδόν Σαράντα με τον Γιώργο Χατζηπαύλου στον Πολυχώρο Χυτήριο

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου έρχεται σε ένα stand – up comedy, όπως αυτά που μας έχει συνηθίσει, και αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα πριν αλλά και μετά τα…σαράντα. Αλήθεια ποιο είναι το μυστήριο που κρύβεται πίσω από όλο αυτό; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για το ανδρικό φύλο και οι άνδρες για το γυναικείο αντίστοιχα; Η επιτυχημένη παράσταση των τελευταίων χρόνων, ξεκίνησε την καλοκαιρινή της περιοδεία και έτσι την Τετάρτη 2 Αυγούστου θα βρίσκεται στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στον Πολυχώρο Χυτήριο.

Σύλληψη και ερμηνεία: Γιώργος Χατζηπαύλου

INFO
2 Αυγούστου στις 21.00 στον Πολυχώρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3412313
Εισιτήρια: γενική είσοδος 10 ευρώ
Προπώληση στα 8 ευρώ 

Ακόμη:  

Ένα εξοχικό παρακαλώ του Γιώργου Φειδά σε σκηνοθεσία Βασίλη Θωμόπουλου, η επιτυχημένη κωμωδία ανεβαίνει το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 21.15 στη Ραφήνα, Λεωφόρος Χρυσοστόμου Σμύρνης

Εισιτήρια: γενική είσοδος: 16 ευρώ
φοιτητικό/ΑΜΕΑ/άνεργοι/παιδιά (έως 12 ετών) : 13 ευρώ

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Κοινοποίηση:

Σχόλια

No more articles
Τάδε έφη… Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Close