Search
Close this search box.

Αντώνης Σαμαράκης, ένας λογοτέχνης με ανθρωπιστικές ανησυχίες

«Τα παιδιά θύματα να μην τα μετράμε με νούμερα, φτάνει και μόνο ένα παιδί να χαθεί έτσι, τότε ο κόσμος μας ο δήθεν πολιτισμένος, ο δήθεν χριστιανικός, έχει χρεωκοπήσει»

1624[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Αντώνης Σαμαράκης έρχεται στη ζωή στις 16 Αυγούστου 1919, στην Αθήνα. Είναι ένα παιδί με ευαίσθητη ψυχή, που μαθαίνει να βρίσκει καταφύγιο στην ποίηση, τις φορές που ο κόσμος τον απογοητεύει. Επιμελής και με αγάπη για τα γράμματα, ολοκληρώνει τις γυμνασιακές σπουδές του και φοιτά στη Νομική Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, οργανώνεται στην Αντίσταση και σε μια στιγμή ατυχίας συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Το 1944 καταδικάζεται σε θάνατο, όμως καταφέρνει να δραπετεύσει.

Επί σειρά ετών εργάζεται στο Υπουργείο Εργασίας, η γραφειοκρατία ωστόσο τον πνίγει και παραιτείται το 1963. Οι ανθρωπιστικές του ανησυχίες βρίσκουν διέξοδο στον Ο.Η.Ε. και στη φιλανθρωπική του δράση. Του ανατίθεται η θέση του εμπειρογνώμονα, χάρη στην οποία ταξιδεύει στην Ευρώπη, στην Αμερική, ακόμη και στην Αφρική, για κοινωνικά ζητήματα.

Παρότι η ποίηση τον έχει κερδίσει από νωρίς, η παρθενική λογοτεχνική του εμφάνιση γίνεται μόλις το 1954, με τη συλλογή διηγημάτων Ζητείται Ελπίς. Στην εργογραφία του ανήκουν επίσης το Σήμα Κινδύνου (1959), Αρνούμαι (1961), Το λάθος (1965), Το διαβατήριο (1973) κ.α.

αρχείο λήψης[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Αντώνης Σαμαράκης συμπυκνώνει στο έργο του τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, που αφορούν καθημερινά προβλήματα του απλού κόσμου. Με λιτό τρόπο, τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Χαρακτηριστική είναι η αγάπη του για τη νεολαία, πράγμα που τον ωθεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Βουλής των Εφήβων.

Η ελληνική και η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν υποκλιθεί πολλές φορές στο συγγραφικό ταλέντο του μεγάλου αυτού μεταπολεμικού λογοτέχνη. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 33 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 107 ξένες εκδόσεις. Ο ίδιος έχει τιμηθεί πολλές φορές με βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχει αναγορευτεί σε επίτιμο δημότη 37 πόλεων.

111133432Η φιλανθρωπική του δράση αναγνωρίζεται επίσης και το 1989, η UNICEF τον ονομάζει πρώτο Έλληνα πρεσβευτή Καλής Θέλησης για τα παιδιά του κόσμου.

Ο Αντώνης Σαμαράκης αφήνει την τελευταία του πνοή στην Πύλο, στις 8 Αυγούστου 2003. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, το σώμα του παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Κείμενο: Μαρία Μερτίκα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr