Η ανθισμένη Γαζία της Θεσσαλονίκης έβαλε τα χειμωνιάτικα που πολύ της πάνε

Ψάχνοντας το κατάλληλο bar για να αποφορτιστούμε από την ένταση της ημέρας με ένα ποτήρι κρασί, πέσαμε για άλλη μία φορά πάνω στην κόκκινη πόρτα της Γαζίας, Καρόλου Ντηλ και Γεωργίου Σταύρου γωνία. Ενός μικρού αλλά θαυματουργού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία 25 χρόνια (για όσους δεν ξέρουν).

Συγγραφείς, ποιητές και μουσικοί (ας μην αναφέρουμε ονόματα) υπό τις νότες της jazz και της blues έχουν τη Γαζία ως σημείο συνάντησης εδώ και χρόνια. Είτε τις πρωινές ώρες για ζεστό καφέ, είτε τις βραδινές για πιο κόκκινες, από το κρασί, συζητήσεις. Και αν όλα αυτά συμβαίνουν τους χειμωνιάτικους μήνες, σίγουρα την άνοιξη δεν αλλάζουν και πολλά από τα όμορφα. Ή και αλλάζουν… Τότε που η μυρωδιά της Γαζίας γίνεται ακόμη πιο έντονη…

Παρουσιάζοντας στο κοινό της Lavart τη Γαζία, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την προσπάθεια που κάνει η Κατερίνα Γιαννούλη (συνιδιοκτήτρια με τον Νίκο Γιαπουτζή), να μετατρέπει, συχνά, τον χώρο του μαγαζιού σε θεατρική σκηνή καθώς φιλοξενεί μικρές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σημαντική είναι η παρουσία της Γαζίας, εκτός από τα θεατρικά και τις εκθέσεις ζωγραφικής, και στα μουσικά δρώμενα της «άλλης» Θεσσαλονίκης, αυτής που δεν κινείται μόνο στις μεγάλες σκηνές, με τα μουσικά σχήματα ρεμπέτικης και έντεχνης μουσικής να ζεσταίνουν ακόμη περισσότερο το μικρό καφέ της Κ. Ντηλ.

Από τη Γαζία όλα αυτά τα χρόνια δεν έλλειψε σχεδόν τίποτα. Ακόμη και παρουσιάσεις βιβλίων διοργανώνει η Κατερίνα Γ. Ακόμη και βραδιές ποίησης (ναι, γίνονται ακόμα!). Κι αν τα χρόνια πέρασαν, και αν οι παλιοί θαμώνες συνεχίζουν να έρχονται, αυτό που κάνει έναν χώρο να αφήνει το στίγμα του αλλά και να συνεχίζει την πορεία του, είναι οι νέοι. Και οι νέοι της πόλης, εδώ και χρόνια, δεν προσπερνάνε πλέον μαγαζιά όπως η Γαζία, αλλά γίνονται ακόμη και σημείο αναφοράς για αυτούς.Ψέματα να πούμε; Είναι από τα μαγαζιά που θα βγεις με τον άνθρωπό σου, με τον έρωτά σου. Και ποιος ξέρει; Μπορεί να γράψεις και το πρώτο σου ποίημα εκεί (αν δεν το έχεις κάνει ήδη)

 

Στις 11, 18 και 25 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το «Δράμα» του ελληνικού κινηματογράφου. (Μέρος Α’). Μία από τις μουσικοθεατρικές παραστάσεις της Γαζίας που σατιρίζει το ελληνικό «μελό» των ταινιών της δεκαετίας του ‘50, του ‘60 και του ‘70.

 

Ενημερωθείτε για όλα τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη Γαζία, στη σελίδα τους στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/%CE%93%CE%B1%CE%B6%CE%AF%CE%B1/205482192848068

 

Διεύθυνση: Καρόλου Ντηλ 22, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο:
2310 241 435
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα με Τετάρτη 8:00 – 2:00, Πέμπτη 9:00 – 1:00, Παρασκευή με Κυριακή 8:00 – 2:00

 

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ