Search
Close this search box.
τεχνητή νοημοσύνη

AI: Φέρνοντας πίσω τους νεκρούς με τεχνητή νοημοσύνη;

Φέρνοντας πίσω τους νεκρούς με τεχνητή νοημοσύνη; Πώς έγινε της μόδας η ”νεκρομαντεία”; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (AI), που περιλαμβάνει μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και γεννήτριες εικόνων/βίντεο, δημιουργεί την έννοια της “ψηφιακής νεκρομαντείας”. Πρόκειται για την αναβίωση των νεκρών μέσω των ψηφιακών τους ιχνών. Ειδικότερα, η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί για την αναβίωση διάσημων προσωπικοτήτων όπως ο Bruce Lee, ο Michael Jackson και ο Tupac Shakur. Επιπλέον, γίνεται προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω νεοφυών επιχειρήσεων όπως οι Here After και Replika, οι οποίες χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να επαναφέρουν στη ζωή αγαπημένα πρόσωπα για άτομα που πενθούν. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνολογία εγείρει πολιτιστικές και ηθικές ανησυχίες, οι κοινωνιολόγοι που ειδικεύονται στις πρακτικές μνήμης υποδεικνύουν ότι είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι θεωρείται. Οι νεοσύστατες εταιρείες AI αναπτύσσουν chatbots που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν με τους αγαπημένους τους που έχουν πεθάνει μέσω κειμένου, φωνής και εικόνων.

AI Michael Jackson: Η τεχνητή νοημοσύνη αναδημιουργεί εμβληματικές φωνές – ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT και γεννήτριες εικόνων/βίντεο όπως το DALL-E 2 αποτελούν περιπτώσεις παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή δίνει προβάδισμα στην “ψηφιακή νεκρομαντεία” χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά τους κατάλοιπα.

Στη δεκαετία του 2010, οι εξελίξεις στην τεχνολογία προβολής βίντεο, γνωστή ως “deep fake”, επέτρεψαν την αναβίωση μορφών όπως ο Bruce Lee, ο Michael Jackson και ο Tupac Shakur, προκαλώντας συζητήσεις για την ψηφιακή νεκρομαντεία. Η τάση αυτή οδήγησε ακόμη και σε μεταθανάτιους ρόλους για τους ηθοποιούς Peter Cushing και Carrie Fisher.

Αρχικά, οι τεχνολογίες αυτές περιορίζονταν σε καλά χρηματοδοτημένες εταιρείες παραγωγής ταινιών και μουσικής. Ωστόσο, η εμφάνιση της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση σε αυτές τις δυνατότητες.

Ανάσταση νεκρών

τεχνητή νοημοσύνη

Πριν από την ευρεία αναγνώριση του ChatGPT στα τέλη του 2022, τα άτομα επικοινωνούσαν ήδη με τους αποθανόντες αγαπημένους τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κειμένων χρησιμοποιώντας το LLM του OpenAI. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της, εμφανίστηκαν startups όπως το Here After και το Replika, που χρησιμοποιούν τη γενετική ΤΝ για να αναστήσουν αγαπημένα πρόσωπα για άτομα που πενθούν.

Η ιδέα της τακτικής αλληλεπίδρασης με ψηφιακές προσομοιώσεις των αποθανόντων ταράζει πολλούς, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την υπέρβαση πολιτισμικών και ηθικών ορίων. Αυτό έχει οδηγήσει σε σκεπτικισμό και καχυποψία όσον αφορά τη νεκρομαντεία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, οι κοινωνιολόγοι που μελετούν τις πρακτικές μνήμης και του πένθους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η διατήρηση δεσμών με τους αποθανόντες μέσω γραπτών, εικόνων και τεχνουργημάτων αποτελεί οικείο μέρος της ανθρώπινης ζωής.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν αγαπήσει ομοιώματα και κειμήλια ως μέσο διατήρησης των αναμνήσεων των αποθανόντων. Η ευρεία υιοθέτηση της φωτογραφίας τον 19ο αιώνα αντικατέστησε τα ζωγραφισμένα πορτραίτα, επιτρέποντας τη διατήρηση των εικόνων των αποθανόντων.

Πολλά άτομα διαθέτουν οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο που χρησιμεύουν ως πηγές παρηγοριάς και αναμνήσεων. Τα ομοιώματα, τα δημιουργήματα ή τα λείψανα διάσημων ατόμων έχουν ομοίως κυκλοφορήσει για τη διατήρηση της μνήμης τους, όπως φαίνεται σε θρησκευτικά αντικείμενα από διάφορους πολιτισμούς.

Κατά συνέπεια, ο αντίκτυπος της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές τις πρακτικές αφορά περισσότερο την ενσωμάτωση παρά τη διατάραξη. Ευθυγραμμίζεται με τις υπάρχουσες τελετουργίες μας του πένθους, της μνήμης και του εορτασμού.

Νέες επιχειρήσεις AI

τεχνητή νοημοσύνη

Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης σε αυτόν τον τομέα βασίζονται σε προηγούμενα έργα do-it-yourself που χρησιμοποιούν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για την αλληλεπίδραση με τους νεκρούς. Αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μοντέλα ΤΝ που εκπαιδεύονται σε περιεχόμενο κειμένου, ηχογραφήσεις ομιλίας, φωτογραφίες και βίντεο που υποβάλλονται από τους πελάτες, επιτρέποντας τη μεταθανάτια επικοινωνία μέσω κειμένου, φωνής και εικόνων.

Ορισμένοι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες ότι τα αναστημένα άτομα μπορεί να είναι σεναριογραφημένα ώστε να λένε πράγματα αντίθετα με τις πραγματικές τους πεποιθήσεις. Νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν chatbots που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με τους αγαπημένους τους που έχουν φύγει από τη ζωή μέσω κειμένων, ήχου και άλλων πηγών. Ενώ ορισμένοι βρίσκουν την ιδέα της αναβίωσης της ψηφιακής επαφής περίεργη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις θεωρούνται συνήθως ως πληρεξούσιοι των αποθανόντων και όχι ως πραγματικές αναβιώσεις.

Η εστίαση στις ασυνήθιστες ή δυσοίωνες πτυχές των νέων τεχνολογιών μπορεί να μας οδηγήσει στο να παραβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζονται με τις ανθρώπινες εμπειρίες και συμπεριφορές μας απέναντι στο πραγματικό και το μη πραγματικό, όπως εύστοχα σημείωσε ο φιλόσοφος Χέγκελ: «ό,τι είναι έλλογο είναι πραγματικό και ό,τι είναι πραγματικό είναι έλλογο»

Θα σας θεωρούσαν όμορφη- ο στην Αρχαία Ελλάδα; 15 facts για να λυθούν οι απορίες μας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr