Search
Close this search box.

Αυξάνονται Τα Αιτήματα Για Επιστροφή Ξένων Θησαυρών Από Τα Βρετανικά Μουσεία 

“Tα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”

Τους τελευταίους μήνες μεγάλα βρετανικά μουσεία, μεταξύ των οποίων το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παλεύουν με την αύξηση των αιτημάτων για την επιστροφή ξένων θησαυρών στον τόπο καταγωγής τους, σύμφωνα με τον Guardian

“Οι επιστολές, που σχεδόν όλες κατέληξαν σε απόρριψη των αιτημάτων, αποτελούν απόδειξη ότι, οι μακρόχρονες αξιώσεις για επιστροφή εκθεμάτων υψηλού προφίλ, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όσο η δημόσια συζήτηση “ανοίγει” και αμφισβητείται το δικαίωμα κατοχής των μουσείων στα υπό διεκδίκηση αντικείμενα” 

“Το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πιέζεται να επιστρέψει αντικείμενα στο Γιβραλτάρ και στη Χιλή. Μια σειρά αιτημάτων υψηλού προφίλ για επιστροφές έχουν απευθυνθεί σε ιδρύματα, όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους τελευταίους μήνες” επισημαίνει η εφημερίδα.

Ήδη, υπάρχει μία έκκληση από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ για την επιστροφή των νεατερνταλικών λειψάνων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου κρανίου ενήλικα που έφεραν στο φως επιστήμονες και ένα αίτημα από τη Χιλή για τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων ενός προϊστορικού βραδύποδα, του Mylodon darwinii.

Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας, ζήτησε από το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή ενός μαρμάρινου ανάγλυφου που απεικονίζει τους ελευθερωμένους Publius Licinius Philonicus και Publius Licinius Demetrius.

Τον Οκτώβριο του 2018, το Βρετανικό Μουσείο δέχτηκε αίτημα επιστροφής στο Νησί του Πάσχα, του Hoa Hakananai’a, του (ιερού για τους Μοάι) αγάλματος από βασάλτη, που “απομακρύνθηκε” από το νησί της Πολυνησίας το 1868 και δόθηκε στο μουσείο από τη βασίλισσα Βικτωρία την επομένη χρονιά. 

Μόλις τον περασμένο μήνα η Αίγυπτος κάλεσε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, να παράσχει έγγραφα πιστοποίησης για την σχεδιαζόμενη έκθεση μίας πέτρας, που αφαιρέθηκε από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

H ιστορικός τέχνης Άλις Πρόκτερ, η οποία μέσω της πρωτοβουλίας “Uncomfortable Art Tours“, επιδιώκει να ενημερώσει τους επισκέπτες για την αποικιακή ιστορία των μουσείων, δήλωσε: “Τα βρετανικά ιδρύματα θα αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αναζητούν λύσεις για την προέλευση των αντικειμένων τους και το εάν θα πρέπει να τα επιστρέψουν.”

“Είναι μία πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τα μουσεία, καθώς πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις. Πρέπει να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από νομοθετικές πράξεις. Έχουν ελάχιστη δικαιολογία για να συνεχίσουν να αναφέρουν ως το νόμο του Βρετανικού Μουσείου”, επεσήμανε η Αλις Πρόκτερ στον Guardian.

Μία εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον των εκθεμάτων.

“Πιστεύουμε ότι η δύναμη της συλλογής είναι το εύρος και το βάθος της, που επιτρέπει σε εκατομμύρια επισκέπτες να κατανοήσουν τους πολιτισμούς του κόσμου και τον τρόπο διασύνδεσης τους-μέσω του εμπορίου, των συγκρούσεων, της μετανάστευσης, της κατάκτησης ή της ειρηνικής ανταλλαγής. Η έρευνα για την προέλευση και τον τρόπο με τον οποίον τα αντικείμενα περιήλθαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου είναι ένας ενεργός τομέας εργασίας για όλα τα τμήματά μας.”

Κείμενο: Δήμητρα Τούνα (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr