Search
Close this search box.

Για το… «πιο μακρύ ταξίδι» της Μαίρης Μαγουλά

Όταν ο προορισμός είναι η αγάπη και η ζωή σχεδιάζει τους χάρτες..

Δεκαετία του 1950, Αθήνα. Εποχή μακρινή, τόπος χιλιοπατημένος. Ένα σκηνικό που αποπνέει νοσταλγικότητα, το μελαγχολικό και συνάμα γλυκό άρωμα μιας εποχής χαμένης ολότελα στο παρελθόν. Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει η συγγραφέας, ξεπηδούν αυθεντικοί μέσα από τα στενά πλακόστρωτα της Πλάκας και των Αναφιώτικων, για να τραβήξουν τον αναγνώστη από το χέρι και να τον παρασύρουν στις περιπέτειές τους.

Ο ζεν πρεμιέ Ανδρέας Δροσινός, που γνωρίζει την αλήθινή αγάπη λίγο πριν τον προδώσει η καρδιά του, ο μικρός Νικόλας, που αγωνίζεται να επιβιώσει με το κασελάκι του στους δρόμους, η ορφανή Μαργαρίτα, η γηραιά αρχόντισσα με τη λογοτεχνική φλέβα, Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Ανέστης ο αμαξάς που λιώνει από έναν εμμονικό έρωτα για μια πλούσια κυρία, η Μαρία με το Μίμη που ξεσκίζουν την αγάπη τους και χτίζουν από την αρχή το δέσιμό τους.. Ένας παρατηρητικός αναγνώστης όμως θα σταθεί λιγάκι και στους ήρωες που έχουν σχεδιαστεί αχνά, πλαισιώνοντας τα κεντρικά πρόσωπα. Ο γιος του Ανέστη, που έφυγε στη Λατινική Αμερική κυνηγώντας την τύχη του και γύρισε πίσω μετά από χρόνια σιωπής, εξαπατημένος και πάμφτωχος. Ακόμη, η χήρα η Φανή, που γεμίζει το κρεββάτι της με τα αμούστακα αγοράκια της γειτονιάς, μυώντας τους στον έρωτα.

Ιστορίες διαφορετικές, που ωστόσο τέμνονται, μπλέκονται, πλουτίζονται και στο τέλος λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εξάλλου πρόκειται για ανθρώπους απλούς, με πραγματικές έγνοιες και γνώριμα συναισθήματα. Ο έρωτας, η ζήλια, τα μυστικά που πληγώνουν, η αγάπη, η κοινωνική κατακραυγή, η βιοπάλη, η ξενιτιά, αποτελούν τα βασικά συστατικά της πλοκής του έργου.

Ο τίτλος του βιβλίου περιγράφει ακριβώς τον αγώνα των ηρώων να αγγίξουν την αγάπη, μέσα από ένα δύσβατο δρόμο, γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές. Μια λεπτομέρεια που αξίζει κανείς να προσέξει είναι η χρήση της φράσης Το πιο μακρύ ταξίδι ως τίτλο άλλου βιβλίου, γραμμένου από τη Φιλαρέτη Κομνηνού, το οποίο εξιστορεί μια ιστορία αγάπης με γλυκόπικρο τέλος.

Απλή, συναρπαστική, νοσταλγική, η πένα της Μαίρης Μαγουλά ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο που τον έχει καταπιει η λησμονιά, παρασέρνοντας μαζί τα πιο πολύτιμα μυστικά του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr