Search
Close this search box.

Πίνακας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου “αγγίζει” το 1 εκ. σε δημοπρασία

Οι εμπειρίες του καλλιτέχνη μέσα από τα γαλλικά στρατεύματα του 20ου αιώνα

Το 1964, ο πίνακας “Η αυγή”, του CRM Nevinson, πουλήθηκε τελευταία φορά για μόλις 300 δολάρια. Τώρα, το δημιούργημα, που προβάλει μια ομάδα Γάλλων στρατιωτών να παρελαύνουν το 1914 (στην αρχή του πολέμου), εκτιμάται ως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του καλλιτέχνη και ένα από τα καλύτερα έργα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, από την εταιρεία δημοπρασιών Sotheby’s.

Με ενδεικτική τιμή εκκίνησης το ένα εκατομμύριο, ο φουτουριστικός αυτός πίνακας  ανακαλεί μνήμες του παρελθόντος του καλλιτέχνη από όταν ήταν εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου και είδε από κοντά τον πόλεμο στα χαρακώματα το 1914, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Άλλωστε, το 1916 στις εκθέσεις των έργων του ο κόσμος είχε ευαισθητοποιηθεί.
Ο ίδιος ο Nevinson, που άφησε την τελευταία του πνοή το 1946, είχε δηλώσει ότι  ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης της εποχής που απαθανάτισε “ωμά” το πρόσωπο του πολέμου, χωρίς την αίγλη και τη δόξα που συνηθίζονταν ως τότε.

Όσον αφορά την Sotheby’s, ο ειδικός βρετανικής τέχνης του 20ου αιώνα, Simon Hucker δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικό έργο που αποδίδει σε κάθε πτυχή του ακρίβεια, ακόμη και στον τρόπο που τοποθετούνται οι άνδρες στο πίσω μέρος του πίνακα ως πιο “γεωμετρικές” μορφές, στρατιώτες που δεν έχουν ιδέα για το που βαδίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα έργα του καλλιτέχνη και κατ’επέκταση οι τιμές του, αυξάνονται σταθερά. Ο συγκεκριμένος πίνακας θα διατεθεί προς πώληση από τις 21 Νοέμβρη και ο Hucker εκτιμά ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών κρατών που είχαν άμεση σχέση με τον πόλεμο.

Πηγή φωτό

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr