Search
Close this search box.

Ο Παύλος ζωντανά πριν το τέλος

Σε βινύλιο μία από τις τελευταίες του live εμφανίσεις…

[dropcap size=big]Ο[/dropcap]ι ζωντανές εμφανίσεις του «πρίγκιπα» Παύλου Σιδηρόπουλου, στο θρυλικό «Αν Club» έχουν χαραχτεί στην ιστορία της νυχτερινής Αθήνας με τις καλύτερες αναμνήσεις για τους λάτρεις του είδους εκείνης της εποχής. Εκεί, παρέα με τους «Απροσάρμοστους», το σχήμα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Παύλος κατέθετε κάθε βράδυ ένα κομμάτι του εαυτού του επάνω στη σκηνή του ασφυκτικά γεμάτου κέντρου.

27 χρόνια μετά, μία από εκείνες τις τελευταίες του live εμφανίσεις κυκλοφορεί σε μορφή βινυλίου η δισκογραφική εταιρεία BOtherside Records. Ήταν Μάρτιος του 1990, λίγους μήνες πριν ο Παύλος «φύγει» από τη ζωή.


[dropcap size=big]Η[/dropcap] ιδέα για την εν λόγω κυκλοφορία ανήκει στον Δημήτρη Βασιλειάδη, ιδιοκτήτη της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας που αναφέρθηκε παραπάνω, ο οποίος έρχεται να «δωρίσει» μία ακόμη σπάνια ηχογράφηση για την ελληνική ροκ σκηνή. Ο δίσκος «Αν ClubLive» προέκυψε με την πλήρη συγκατάθεση των επί χρόνια φίλων και συνεργατών του Παύλου Σιδηρόπουλου, των «Απροσάρμοστων» Οδυσσέα Γαλανάκη, Αλέκου Αράπη και Κυριάκου Δαρίβα. Πρόκειται για το δεύτερο live άλμπουμ του αείμνηστου καλλιτέχνη, έπειτα από το άλμπουμ «Χωρίς Μακιγιάζ», που κυκλοφόρησε το 1989 από την Music Box.

Η επίσημη κυκλοφορία του βινυλίου θα γίνει την Παρασκευή 7 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει 11 από τα τραγούδια της συναυλίας στο «Αν Club» σε αριθμημένη έκδοση 500 αντιτύπων με gatefold εξώφυλλο, όπου θα απεικονίζονται οι αυθεντικές αφίσες του σχήματος εκείνης της εποχής. Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό από την δισκογραφική εταιρεία, την ηχητική επεξεργασία και το remastering του υλικού ανέλαβε ο εξαίρετος ηχολήπτης, Γιάννης Κύρης.[dropcap size=big]Τ[/dropcap]α 70 πρώτα βινύλια θα κυκλοφορήσουν σε ειδική χειροποίητη κασετίνα με γκραβούρα στο εξώφυλλο, δύο γιγαντοαφίσες-ανατυπώσεις των αυθεντικών αφισών του «Αν Club» και ένα CD με 8 ακόμη κομμάτια, δηλαδή το σύνολο της συναυλίας. Από τα εναπομείναντα 430 αντίτυπα, τα 180 πρώτα θα κυκλοφορήσουν σε κίτρινο βινύλιο και τα υπόλοιπα 250 σε κλασσικό μαύρο.

Πρόκειται για μία από τις πλέον ιδιαίτερες και ευαίσθητες στιγμές του συγκροτήματος, δεδομένου πως, κατά τις τελευταίες αυτές συναυλίες, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, έπειτα από την παράλυση του άνω αριστερού του άκρου, εμφανιζόταν επί σκηνής με το χέρι δεμένο.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου «Αν Club – Live», οι «Απροσάρμοστοι» θα εμφανιστούν ζωντανά και πάλι στη σκηνή του θρυλικού κέντρου το ερχόμενο φθινόπωρο, ενώ φημολογείται πως προγραμματίζουν να δώσουν το τελευταίο τους από κοινού live στην ετήσια συναυλία που προετοιμάζουν στη μνήμη του Παύλου Σιδηρόπουλου στο «Κύτταρο» τον Δεκέμβριο του 2017.


[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα και αποτέλεσε μία από τις συμβολικότερες και πλέον χαρακτηριστικές μορφές του ελληνικού ροκ. Έκανε την είσοδό του στη μουσική μέσα από το duo «Δάμων και Φιντίας», το οποίο δημιούργησε το 1970 μαζί με τον τότε κιθαρίστα των Olympians, Παντελή Δεληγιαννίδη. Έναν χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε και το πρώτο τους single 45 στροφών, «Το Ξέσπασμα/Ο Κόσμος Τους», μέσα από την δισκογραφική εταιρεία Lyra.

Στη συνέχεια, οι δυο τους ήρθαν σε επαφή με ονόματα, όπως ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και ο Διονύσης Σαββόπουλος, καθώς και με τα «θρυλικά» συγκροτήματα της ροκ σκηνής Socrates Drunk The Conium, Εξαδάκτυλος και Μπουρμπούλια. Μάλιστα, στο τελευταίο συγκρότημα προσχώρησαν το 1972 ως αντικαταστάτες των Νίκου Τσιλογιάννη και Βασίλη Ντάλα.

H solo καριέρα του Παύλου Σιδηρόπουλου ξεκίνησε το 1974, αμέσως μετά την πρόωρη διάλυση του συγκροτήματος, όπου συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο σε μία σειρά από δίσκους και ζωντανές εμφανίσεις. Κάνοντας ένα βραχύβιο αλλά σπουδαίο πέρασμα από το συγκρότημα Σπυριδούλα, με το οποίο ηχογράφησε και το χαρακτηριστικό κομμάτι «Ο Μπάμπης ο Φλου» το 1978 (ο δίσκος κυκλοφόρησε καθυστερημένα την άνοιξη του 1979), ο Παύλος δημιούργησε το σχήμα «Οι Απροσάρμοστοι» το 1980. Μαζί τους κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ο Παύλος «έφυγε» στις 6 Δεκεμβρίου του 1990.

Θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον, αφιέρωμα στη ζωή, το έργο και το σπουδαίο «είναι» αυτού, στη Lavart.

https://www.youtube.com/watch?v=5LCykcE79xU

Κείμενο: Γιάννης Καρακασίδης (Lavart)

Πηγές φωτογραφιών: 1234

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr