Search
Close this search box.

Τζαίημς Τζόυς, ο συγγραφέας του σύγχρονου Οδυσσέα γεννιέται σαν σήμερα

Τζαίημς Τζόυς, ο συγγραφέας του σύγχρονου Οδυσσέα

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου[dropcap size=big]Κ[/dropcap]αινοτόμος στη γραφή του, ιδιόρρυθμος και βαθιά εγκεφαλικός συγγραφέας. Αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για τη σύγχρονη λογοτεχνία τόσο ως προς την τεχνοτροπία, όσο και ως προς την θεματολογία.

Ο Τζαίημς Τζόυς (James Augustine Aloysius Joyce), ο θρυλικός συγγραφέας του σύγχρονου Οδυσσέα βλέπει το πρώτο φως σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου του 1882. Ιρλανδικής καταγωγής, θα μεγαλώσει στο Δουβλίνο όντας ο μεγαλύτερος των 9 αδερφών του. Σε μικρή ηλικία η οικογένειά του θα χρεοκοπήσει και παρά το θρησκευτικό περιβάλλον όπου θα μεγαλώσει, μόλις στα 16 απαρνείται τον καθολικισμό.
Στα 17 του γράφεται στο Κολλέγιο του Δουβλίνου και σπουδάζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και το 1900 δημοσιεύεται για πρώτη φορά κείμενό του σε τοπική εφημερίδα. Το 1903 πεθαίνει η μητέρα του, γεγονός που στιγματίζει τον Τζόυς. Ένα χρόνο μετά, γνωρίζει τη μελλοντική του σύζυγο, Νόρα Μπάρνακλ και λίγο αργότερα εγκαταλείπουν μαζί την Ιρλανδία πρώτα για την Ζυρίχη και μετά για την Τεργέστη. Εκεί, θα ζήσουν 15 χρόνια και θα αποκτήσουν ένα παιδί. Το 1914 ξεκινά τη συγγραφή του Οδυσσέα στη Ζυρίχη και με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μετακομίζει στο Παρίσι μετά από προτροπή του φίλου του και ποιητή Έζρα Πάουντ. Το 22 εκδίδεται ο Οδυσσέας και ο Τζόυς θα ζήσει για ακόμα 18 χρόνια στο Παρίσι.

Σαν σήμερα, 2 Φεβρουαρίου[dropcap size=big]Τ[/dropcap]ο έργο του, και ιδιαίτερα ο Οδυσσέας, ένα βιβλίο που σίγουρα υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού, χαρακτηρίζεται από τον εσωτερικό μονόλογο, την εσωτερική εστίαση και την συνειρμική γραφή εγκεφαλικού χαρακτήρα. Στον Οδυσσέα βλέπουμε ένα οδοιπορικό στους δρόμους του Δουβλίνου, μια μέρα ενός Δουβλινέζου, ενός σύγχρονου Οδυσσέα. Στην ποιητική συλλογή Οι Δουβλινέζοι έχουμε να κάνουμε με τα βιώματα της νεαρής ηλικίας του Τζόυς και στην Αγρυπνία του Φίνεγκαν με μια ιδιόμορφη καταγραφή αναπλάθει τις γλώσσες, φτιάχνοντας μια δική του αυστηρά προσωπική, αναμορφώνοντας έτσι τη σύγχρονη λογοτεχνία.

Ο Τζαίημς Τζόυς πεθαίνει το 1940 στη Ζυρίχη από προχωρημένο έλκος. Η λογοτεχνική του κληρονομιά για όσους τολμηρούς διάβασαν τον πολυσέλιδο Οδυσσέα είναι φανερή μέχρι και σήμερα. Τα έργα του Τζόυς αποπνέουν τέτοια εσωτερικότητα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ή το θέατρο ικανοποιητικά.

Πηγή φωτογραφιών

Κείμενο: Χρήστος Φώτης (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr