Search
Close this search box.

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου

Ραβί Σανκάρ και το σιτάρ που γητεύει

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=lk60ObnbIOk” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου[dropcap size=big]Ό[/dropcap]πως έχει πει κι ο Όσσο -αλλά κι ο Ηράκλειτος- η κρυμμένη αρμονία βρίσκεται μεταξύ των αντιθέτων. Ο κόσμος μας, χωρίζεται σε Ανατολή και Δύση. Γι’ αυτό σήμερα δίνουμε χώρο σε ένα πρόσωπο από την «άλλη» πλευρά.

Ραβί Σανκάρ το όνομά του. Εξ Ινδιών ορμώμενος. Ένας χαμογελαστός άνθρωπος και βιρτουόζος του σιτάρ. Έφυγε από κοντά μας πρόσφατα, σαν σήμερα, το 2012, στα 92 του χρόνια.

Τη μουσική του τη διδάχτηκε δίπλα σε έναν μεγάλο Ινδό μαέστρο, η επιθυμία του, όμως, ήταν να τη μοιραστεί με ολόκληρο τον κόσμο. Περιόδευσε σε ΗΠΑ, γνώρισε διακεκριμένες μουσικές προσωπικότητες της Δύσης, όπως τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν και τους Beatles. Επίσης, συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Γούντστοκ και του Μοντερέι. Το 1962 ίδρυσε στη Βομβάη τη μουσική σχολή Kinnare School of music.

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου[dropcap size=big]Ο[/dropcap] Τζόρτζ Χάρισον τον αποκάλεσε «νονό της παγκόσμιας μουσικής», καθώς έχτισε γέφυρα μεταξύ των ανατολικών και δυτικών ακουσμάτων. Μετά τους Beatles πολλά ήταν τα ροκ συγκροτήματα που συμπεριέλαβαν και το σιτάρ στα κομμάτια τους.

Το τελευταίο κονσέρτο του ήταν μαζί με την κόρη του Ανούσκα, επίσης μουσικό του σιτάρ, στην Καλιφόρνια. Η δεύτερη κόρη του είναι η διάσημη και βραβευμένη τραγουδίστρια Νόρα Τζόουνς.

Απολαύστε τη μουσική του που μοιάζει με μυσταγωγία…

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9xB_X9BOAOU” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9sEWBZZWmco” width=”200″ height=”100″ responsive=”no”]

Πηγές φωτογραφιών: 1234

Κείμενο: Αλίκη Μαργαρού (Lavart)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr