Search
Close this search box.
Κουμπί Πανικού

«Κουμπί Πανικού»: Για γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη 

Το Κουμπί Πανικού θα ξεκινήσει δοκιμαστικά για γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η ψηφιακή εφαρμογή «κουμπί πανικού»για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει να λειτουργεί σε πρώτη φάση σε δοκιμαστική βάση.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καλέσουν σε βοήθεια εάν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή θα επιτρέπει σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή ζουν με φόβο να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε βοήθεια από 44 συμβουλευτικά κέντρα και αστυνομικά τμήματα.

«Πολλές φορές οι κακοποιητές παρακολουθούν τις γυναίκες αυτές με κάθε τρόπο, κάτι που βλέπουμε όταν αναζητούν προστασία στις δομές φιλοξενίας. Εκεί οι αρμόδιοι τους παίρνουν τα κινητά ώστε να μην μπορούν να τις βρουν», ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους θύτες. Η υφυπουργός τόνισε πως το νέο αυτό εργαλείο για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας θα λειτουργεί παράλληλα με τις άλλες δράσεις του υπουργείου.

Η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί δοκιμαστικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Σε περίπτωση βίαιου περιστατικού, το άτομο που κινδυνεύει θα πατήσει το κουμπί του κινητού του τηλεφώνου.

Η εφαρμογή δε θα έχει εικονίδιο στην οθόνη που να υποδεικνύει ότι εκτελείται. Όταν η γυναίκα που κινδυνεύει πατήσει το «κουμπί πανικού», θα ειδοποιηθεί και η αστυνομία και θα επέμβει.

«Οι γυναίκες είναι πολλές φορές πολύ δύσκολο να φύγουν από μία κακοποιητική σχέση. Τα στελέχη των συμβουλευτικών υπηρεσιών επιμένουν ότι μπορούν να πάνε σε ξενώνα μαζί με τα παιδιάς» σχολίασε η κ. Συρεγγέλα επισημαίνοντας ότι η απόφαση είναι δική τους.«Και μια γυναίκα να αποφύγει την δολοφονία είναι επιτυχία» τόνισε.

Το κουμπί Πανικού και η εφαρμογή του:

Το κουμπί πανικού παρέχεται δωρεάν. Με έναν αριθμημένο κωδικό που θα λάβει κάθε γυναικα που το επιθυμεί θα μπορεί να το εγκαταστήσει στο smart κινητό της.

Κουμπί πανικού: Δικαιολογητικά για την εγγραφή στην εφαρμογή:

1| Η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου

2| Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)

3|Καταχώρηση στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου

4| Εισαγωγή του αριθμητικού κωδικού, που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες,

Επίσης, καταχωρείται και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία που ζητείται από την δικαιούχο.

H διαδικασία εγγραφής και συμπλήρωσης των απαιτούμενων προσωπικών στοιχείων γίνεται με ευθύνη της, καθώς παρέχει ρητή συναίνεση στους όρους χρήσης.

Μετά την εγγραφή της, η γυναίκα μπορεί να καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης (100) εάν βρίσκεται σε κίνδυνο ή εάν απειλείται η σωματική της ασφάλεια.

Εάν προκύψει περιστατικό στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρχές της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής θα ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη.

Όταν πατήσετε το κουμπί «ενεργοποίηση» στο κινητό σας, αποστέλλεται ένα SMS στο επιχειρηματικό κέντρο της διεύθυνσης Αττικής ή Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί στα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος και του αριθμού τηλεφώνου σας.

Το SMS περιλαμβάνει επίσης έναν σύνδεσμο προς την τρέχουσα τοποθεσία της γυναίκας, ο οποίος εμφανίζεται όταν ενεργοποιείται η εφαρμογή.

Διαβάστε περισσότερα:

Γιάννης Ρίτσος: Μουσείο η οικία του ποιητή στη Μονεμβασιά

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr