Search
Close this search box.
Μαρία Κιουρί

Μαρία Κιουρί:10 αποφθέγματα μιας μεγάλης μορφής της επιστήμης

Η Μαρία Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie) ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός που γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867.

Η Μαρία Κιουρί σε συνεργασία με τον σύζυγό της Pierre Curie, η Marie Curie ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Τιμήθηκε δύο φορές με το Νόμπελ Φυσικής (1903) και Χημείας (1911). Ήταν μια διάσημη γυναίκα επιστήμονας της εποχής της, γνωστή ως Madame Curie.

Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η Μαρί και ο Πιέρ Κιουρί ανακάλυψαν το ράδιο. Την ώρα που η δόξα των δύο επιστημόνων εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, η θλίψη πλήττει τη Μαρία. Σε μια στιγμή, ο θάνατος της κλέβει έναν αναντικατάστατο σύντροφο στη ζωή, τον σύζυγό της, όμως συνεχίζει μόνη της το έργο τους και δίνει μεγάλο κίνητρο για την επιστήμη που ξεκίνησαν μαζί.

Ακολουθούν τα 10 αποφθέγματα:

1| «Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από μας. Αλλά τι μ ‘αυτό; Πρέπει να έχουμε υπομονή και πάνω απ ‘όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.»

2| «Να είστε λιγότερο περίεργοι με τους ανθρώπους και περισσότερο περίεργοι με τις ιδέες.»

3| «Ένας επιστήμονας στο εργαστήριό του δεν είναι απλά ένα επιστήμονας. Είναι επίσης ένα παιδί που τα φυσικά φαινόμενα τον εντυπωσιάζουν σαν να ήταν παραμύθια.»

4| «Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να φοβόμαστε, είναι μόνο για να κατανοούμε. Τώρα είναι η ώρα για να καταλάβουμε περισσότερα, έτσι ώστε να φοβόμαστε λιγότερο.»

5| «Διδάχτηκα ότι ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι έχει γίνει. Μπορούμε να δούμε μονάχα τι απομένει για να γίνει.»

6| «Υπάρχουν σαδιστές επιστήμονες που περισσότερο κυνηγούν τα λάθη των άλλων αντί να δημιουργούν δικές τους αλήθειες.»

7| «Είμαι ένας από εκείνους που σκέφτονται σαν τον Νόμπελ, ότι στην ανθρωπότητα θα κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό οι νέες ανακαλύψεις.»

8| «Συχνά έχω ερωτηθεί, κυρίως από γυναίκες, για το πώς συνδυάζεται η οικογενειακή ζωή με την επιστημονική σταδιοδρομία. Ε λοιπόν, αυτό δεν είναι εύκολο.»

9| «Δεν έχω κανένα φόρεμα, εκτός από αυτό που φοράω κάθε μέρα. Αν έχετε την καλοσύνη να μου δώσει ένα, παρακαλώ να είναι πρακτικό και σκοτεινό, έτσι ώστε να μπορώ να το φοράω στο εργαστήριο.»

10| «Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε προικισμένοι σε κάτι και να το αξιοποιήσουμε.»

Διαβάστε περισσότερα:

Βιβλία: Θυμόμαστε περισσότερο διαβάζοντας σε έντυπη μορφή ή σε οθόνη;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr