9 Χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά

[dropcap size=big]Τ[/dropcap]α Χριστούγεννα πλησιάζουν. Πολλοί λένε πως είναι μια γιορτή για τα παιδιά. Το ίδιο λένε κάποιοι και για τα παραμύθια, πως μπορούνε να τα χαίρονται μόνο παιδιά. Όμως όχι. Έχουμε, μικροί και μεγάλοι, δικαίωμα και στα Χριστούγεννα και στα παραμύθια! Ψάξαμε, διαβάσαμε, ξαναδιαβάσαμε και καταλήξαμε σε εννιά παραμύθια που αξίζουν την προσοχή μας. Θα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να συγκεντρώσουμε εδώ όλα τα χριστουγεννιάτικα βιβλία που υπάρχουν, επομένως προσπαθήσαμε να επιλέξουμε κάποια βιβλία, με κυριότερα κριτήρια την αρτιότητα, τόσο του λόγου όσο και της εικονογράφησης, καθώς και την πρωτοτυπία του θέματος. Ακολουθούν εννιά προτάσεις για αναγνώσεις δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Γρήγορα, Άϊ-Βασίλη!

Συγγραφέας: Τζούλι Σάικς
Εικονογράφηση: Τιμ Γουέρνς
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες

Το βιβλίο αυτό, καθώς και τα Σιγά Άϊ-Βασίλη και Πρόσεχε Άϊ- Βασίλη, συμπληρώνουν τη σειρά της Τζούλι Σάικς με ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη. Μέσα από αυτά, παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές παραμονές πρωτοχρονιάς όπου κάποια μικρά ελαττώματα του Άγιου Βασίλη του δυσκολεύουν κάπως την παράδοση των δώρων στα παιδιά. Όμορφη εικονογράφηση με πολύ ζωηρά χρώματα έκδοσης.

Ένα ελατάκι για τον Τάκη

Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Μελίνα Δεσφινιώτου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός ο Ευγένιος Τριβιζάς, το ίδιο και αυτό το χριστουγεννιάτικο βιβλίο του. Το ξεχωρίζουμε ως στήλη χάρη στην ανιμιστική του διάθεση, επειδή δηλαδή δίνει ψυχή σ’ ένα αντικείμενο (το χριστουγεννιάτικο δέντρο) κι επειδή προτρέπει και τα παιδιά και τους μεγάλους να φανταστούν και να υλοποιήσουν διαφορετικές χρήσεις ενός αντικειμένου που πια δεν χρησιμοποιούν.

Οι βοηθοί του Άϊ-Βασίλη

Συγγραφέας: Ιωάννα Ντακόλια
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Κέδρος
Μια πολύ όμορφη ιστορία για όσους αγαπούν τις ιστορίες. Μια ιστορία που σιγά σιγά ξετυλίγει το νήμα που οδηγεί στους γνωστούς μας καλλικάντζαρους. Είναι ένα βιβλίο με μικρά πλασματάκια που ξέρουν να εκτιμούν τη σημασία του να συγκεντρώνεσαι για να πεις και να ακούσεις παραμύθια. Λεπτεπίλεπτη και ευαίσθητη η εικονογράφηση, έχει ένα ιδιαίτερο στυλ.

Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

Συγγραφείς: Βαγγέλης Ηλιόπουλος και Βασιλική Νίκα
Εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
Εκδόσεις: Πατάκης
Αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει από την όψη. Έχει το σχήμα έλατου κι αυτό εξαρχής είναι ικανό να τραβήξει την προσοχή των παιδιών. Κάθε σελίδα κρύβει και μια ιστορία ή ένα έθιμο σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μαθαίνουμε τα κάλαντα, ποιος ήταν ο Άϊ-Βασίλης, τι γιορτάζουμε στη γιορτή των Φώτων και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα, τις ιστορίες συνοδεύουν σύντομες δραστηριότητες με αυτοκόλλητα, καθώς και κάποιες προτάσεις προς γονείς και εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες που τους δίνει το βιβλίο.

Ο ξεχασιάρης Άϊ-Βασίλης

Συγγραφέας– Εικονογράφηση: Brown Watson
Εκδόσεις: Αναζήτηση
Ένα βιβλίο με αναδιπλούμενες εικόνες και σελίδες από σκληρό χαρτόνι που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά. Ο Άγιος Βασίλης ξεχνάει πού έχει βάλει τα δώρα για τα παιδιά, τα καμπανάκια για τους ταράνδους και ό,τι άλλο χρειάζεται, κι έτσι τα μικρά παιδιά πρέπει να τον βοηθήσουν να τα βρει, ανοίγοντας παράθυρα, πόρτες και ντουλαπάκια για να δουν τι κρύβεται από πίσω. Στρόγγυλες φόρμες και πολύ λεπτομέρεια στην εικονογράφηση, που κεντρίζει την παρατηρητικότητα των παιδιών.

Κάνε μια ευχή

Συγγραφέας: Libby Hamilton – Caroline Anstey
Εικονογράφηση: Janie Hunt
Εκδόσεις: Susaeta
Ο ορισμός της καλαισθησίας σ’ ένα βιβλίο για παιδιά. Τα ζωάκια ενός δάσους ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα όμως έχουν τόσες πολλές δουλειές που δεν προλαβαίνουν να τα κάνουν όλα. Έτσι, τα παιδιά απογασίζουν να κάνουν μια ευχή στην Ασημένια Αλεπού. Εξαιρετική έκδοση, ιστορία και εικονογράφηση που δένουν αρμονικά και δημιουργούν ατμόσφαιρα, και επιπλέον με “μαγικές” εικόνες που το παιδί αλλάζει κατά την διάρκεια της ιστορίας.

Χριστουγεννιάτικα Γράμματα από το Φέλιξ

Συγγραφέας: Αννέττε Λάνγκεν
Εικονογράφηση: Κονστάντσα Ντρόοπ
Εκδόσεις: Πατάκης
Ο Φέλιξ, γνωστός ήρωας παιδικών βιβλίων, αποφασίζει να βοηθήσει την Σοφία να αποδείξει στους συμμαθητές ότι υπάρχει Άϊ-Βασίλης. Ταξιδεύει με το καράβι του Αγίου Νικολάου και πάει να τον βρει στον Βόρειο Πόλο. Στέλνει γράμματα στη Σοφία για τα διάφορα έθιμα που υπάρχουνε στον κόσμο, για την Μπεφάνα, την Σάντα Λουτσία κ.ά. Κάνει τον γύρο του κόσμου πάνω στο έλκηθρο του Άϊ-Βασίλη και ταυτόχρονα, την Σοφία χαρούμενη. Μια όμορφη ιστορία για όσους πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ή όσους θα ήθελαν να πιστεύουν. Εικονογράφηση στην οποία αξίζει να σταθείς.

Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο (την έκδοση συνοδεύει CD)
Μια αλληγορική ιστορία εξαιρετικής σύλληψης για την μεγαλύτερη μάχη των γιορτινών ημερών. Κουραμπιέδες ή Μελομακάρονα; Ποιος θα επικρατήσει φέτος; Κι αν τελικά, όσο κι αν νομίζουμε πως είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους και πως γι’αυτό πρέπει και να τους πολεμήσουμε, είμαστε κατά βάθος ίδιοι; Μια ζύμη από αλεύρι; Μια λαχταριστή ιστορία που μιλάει με έξυπνο τρόπο για μεγάλα ζητήματα.

Η Νύχτα των Χριστουγέννων

Συγγραφέας: Κλέμεντ Κ. Μουρ
Εικονογράφηση: Μαίρη Έγκελμπράϊτ
Εκδόσεις: Πατάκης
Τι συμβαίνει τη Νύχτα των Χριστουγέννων; Τι δώρα θα πάρουν τα παιδιά; Ο Άγιος Βασίλης πετά στον ουρανό; Όλα όσα κρύβει αυτή η νύχτα παρουσιάζονται με αρκετά έντονη ποιητικότητα σ’ ένα βιβλίο με ανάγλυφη εικονογράφηση, όπου το παιδί μπορεί να εξερευνήσει και την αίσθηση της αφής του. Συνολικά, μια πολύ όμορφη έκδοση.

Κείμενο: Ιωάννα Λιούτσια (Lavart)

➔ Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις και όλα τα πιο πρόσφατα άρθρα της Lavart στο lavart.gr

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US!

lavart-logo

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ LAVART ΣΤΑ SOCIAL MEDIA