Search
Close this search box.
εντυπωσιακά κτήρια

9 κτίρια που δεν ήξερες ότι υπάρχουν και θα χαρείς που… υπάρχουν!

Αυτά τα 9 εντυπωσιακά κτίρια καλύπτουν ένα φάσμα  εκκεντρικότητας, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία και σχεδιασμό.

Αυτές οι εξαιρετικές κατασκευές 9 εντυπωσιακών κτιρίων αναδεικνύουν τον ποικιλόμορφο και δημιουργικό κόσμο της αρχιτεκτονικής, με το καθένα να κατέχει μια μοναδική ιστορία και σχεδιασμό που συνεχίζει να γοητεύει και να εμπνέει.

Οι χώρες με τα περισσότερα μουσεία και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα (Γράφημα)

9 εντυπωσιακά κτίρια που θα σε κάνουν να θες να τα επισκεφτείς!

1. Casa do Penedo (το πέτρινο σπίτι) – Guimarães, Πορτογαλία: Μοιάζοντας με κάτι από τους Flintstones, αυτή η δομή προκάλεσε αμφιβολίες όταν πρωτοεμφανίστηκε, με θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο σχετικά με τη γνησιότητά της. Ωστόσο, αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ έχει εμφανιστεί ακόμη και στην πορτογαλική τηλεόραση και σε μια ταινία. Παραδόξως, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα αιολικό πάρκο, το κτίριο δεν έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

εντυπωσιακά κτήρια

 

2. Κοινοτική βιβλιοθήκη της Βιβλιοθήκης του Κάνσας Σίτι – Κάνσας Σίτι, Μιζούρι: Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης της Βιβλιοθήκης του Κάνσας Σίτι διαθέτει γιγαντιαία βιβλία κατά μήκος του νότιου τοίχου, με διαστάσεις περίπου 7,6 μέτρα επί 2,7 μέτρα. Αυτοί οι τίτλοι βιβλίων επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν διάφορα αναγνωστικά ενδιαφέροντα που πρότειναν οι αναγνώστες του Κάνσας Σίτι, συμπεριλαμβανομένων κλασικών βιβλίων όπως “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”, “Catch-22” και άλλα. Είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να ομορφύνει μια λειτουργική δομή με εμπνευσμένα στοιχεία.

εντυπωσιακά κτήρια

 

3. Ναός όλων των Θρησκειών – Καζάν, Ρωσία: Ο Ναός όλων των Θρησκειών δεν είναι θρησκευτικό κτίριο αλλά δημιούργημα του τοπικού καλλιτέχνη Ildar Khanov. Συνδυάζει αρχιτεκτονικά στυλ και θρησκευτικά στοιχεία για να αντανακλά την ποικιλόμορφη κοινωνία του Καζάν, μιας πόλης όπου συνυπάρχουν ισλαμιστές Τατάροι, ορθόδοξοι Ρώσοι και διάφοροι πολιτισμοί. Επίσης, χρησιμεύει ως πολιτιστικό και θεραπευτικό κέντρο για όσους παλεύουν με τον εθισμό.

εντυπωσιακά κτήρια

 

4. Habitat 67 – Μόντρεαλ, Καναδάς: Χτισμένο για την έκθεση του Μόντρεαλ το 1967, το Habitat 67 αποτελεί ένα μοναδικό συγκρότημα κατοικιών. Στόχος του ήταν να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα της προαστιακής διαβίωσης με την αστική κατοικία.  Κάθε ένα από τα 146 διαμερίσματα διαθέτει ιδιωτική βεράντα ή κήπο, παρέχοντας στους κατοίκους τόσο ιδιωτικότητα όσο και υπαίθριο χώρο.

εντυπωσιακά κτήρια

5. Longaberger HQ (the Basket Building) – Νιούαρκ, Οχάιο, ΗΠΑ: Αυτό το κτίριο, που έχει το σχήμα του Medium Market Basket της εταιρείας, χρησίμευε κάποτε ως έδρα της εταιρείας Longaberger. Περιλάμβανε ακόμη και ογκώδεις λαβές καλαθιού που μπορούσαν να θερμανθούν για να αποτρέψουν τη συσσώρευση χιονιού. Ωστόσο, η παρακμή της εταιρείας οδήγησε στο κλείσιμο του κτιρίου και τελικά στην πώλησή του.

εντυπωσιακά κτήρια

 

6. The Chemosphere – Λος Άντζελες, Καλιφόρνια: Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα John Lautner, αυτό το μοναδικό κτίριο βρίσκεται πάνω σε γιγάντιους τσιμεντένιους στύλους σε μια πλαγιά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Ανακηρύχθηκε ιστορικό-πολιτιστικό μνημείο του Λος Άντζελες το 2004 και τώρα ανήκει στον Γερμανό μεγιστάνα των εκδόσεων Benedikt Taschen. Παρά τον καινοτόμο σχεδιασμό του, το κτίριο αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με το κόστος συντήρησης.

εντυπωσιακά κτήρια

7. Dr. Evermor’s Forevertron – Wisconsin, ΗΠΑ: Αυτό το κολοσσιαίο γλυπτό από παλιοσίδερα, το μεγαλύτερο στον κόσμο, βρίσκεται στο Dr. Evermor’s Art Park στο Sumpter του Wisconsin. Είναι κατασκευασμένο  από παλιοσίδερα, όπως τον θάλαμο απολύμανσης από το διαστημόπλοιο Apollo 11. Το πάρκο στεγάζει πολλά άλλα γλυπτά, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία.

εντυπωσιακά κτήρια

 

8.. Le Palais Idéal – Hauterives, Γαλλία: Ο Γάλλος ταχυδρόμος Ferdinand Cheval ξεκίνησε ένα αξιοσημείωτο ταξίδι για να χτίσει αυτό το ιδιόρρυθμο παλάτι. Αφού σκόνταψε σε έναν βράχο το 1879, άρχισε να συλλέγει πέτρες κατά τη διάρκεια της ταχυδρομικής του διαδρομής, μαθαίνοντας παράλληλα για την αρχιτεκτονική. Μέσα σε 34 χρόνια, μετέτρεψε τη δυσπιστία σε ευρεία αποδοχή, δημιουργώντας ένα παλάτι που αποκάλεσε “βασίλισσα του κόσμου”.

εντυπωσιακά κτήρια

9. Waldspirale – Darmstadt, Γερμανία: Σχεδιασμένο από τον Friedensreich Hundertwasser, το Waldspirale είχε ως στόχο να συνδυάσει την ομορφιά του σκυροδέματος με τους χώρους πρασίνου. Η κεντρική διαμορφωμένη αυλή του μοιάζει με πάρκο με δέντρα, μονοπάτια, παγκάκια και ρέμα. Το κτίριο διαθέτει ιδιόμορφα και κατά παραγγελία στοιχεία, όπως παράθυρα που είναι όλα διαφορετικά  μεταξύ τους και μοναδικά χερούλια πόρτας.

εντυπωσιακά κτήρια

 

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr