Search
Close this search box.
ευρωβουλευτές

6 άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων που επέλεξαν να γίνουν Ευρωβουλευτές

Όταν η τέχνη περνάει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο μοναδικός συνδυασμός δημιουργικότητας και πολιτικής φέρνει μια ξεχωριστή προοπτική στις νομοθετικές διαδικασίες. 

Οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι των γραμμάτων παίζουν εδώ και πολύ καιρό καθοριστικό ρόλο στην κοινωνία, αντανακλώντας και διαμορφώνοντας συχνά πολιτιστικά και πολιτικά τοπία μέσω του έργου τους. Ορισμένοι έχουν περάσει από τη δημιουργία έργων τέχνης στον άμεσο επηρεασμό της πολιτικής με το να γίνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές). Αν και συνήθως οι πολίτες κρίνουν αρνητικά τη συμμετοχή των καλλιτεχνών και γενικότερα μη πολιτικών στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου, αυτοί συνεχίζουν να είναι δημοφιλείς στις ευρωπαϊκές κάλπες.

 1. Νικηφόρος Διαμαντούρος

ευρωβουλευτές
Πηγή

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, διακεκριμένος Έλληνας ακαδημαϊκός και πρώην Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του στον τομέα της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης. Αν και δεν είναι παραδοσιακός καλλιτέχνης, οι πνευματικές του προσπάθειες και η επιρροή του στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πολιτικές τον ευθυγραμμίζουν στενά με τις τέχνες. Ο Διαμαντούρος διετέλεσε Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής από το 2003 έως το 2013, ρόλο στον οποίο εργάστηκε ακούραστα για την προάσπιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο παρείχε στέρεες βάσεις για το νομοθετικό του έργο, τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής και ιστορικής κατανόησης στην πολιτική.

2. Umberto Bossi

ευρωβουλευτές
Πηγή

Ο Umberto Bossi, Ιταλός πολιτικός και ιδρυτής του κόμματος Lega Nord, ήταν αρχικά τραγουδιστής-τραγουδοποιός πριν εισέλθει στην πολιτική σκηνή. Η πρώιμη καριέρα του Bossi στη μουσική, αν και δεν ήταν ευρέως γνωστή, έθεσε τις βάσεις για το χαρισματικό και συχνά αμφιλεγόμενο πολιτικό του στυλ. Εκλεγμένος ως ευρωβουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Bossi έφερε ένα μοναδικό μείγμα καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτικής θέρμης στο ρόλο του. Η θητεία του σημαδεύτηκε από την έντονη υπεράσπιση της περιφερειακής αυτονομίας και την κριτική του στάση απέναντι στον συγκεντρωτισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 3. Karel Schwarzenberg

ευρωβουλευτές
Πηγή

 

Ο Karel Schwarzenberg, Τσέχος πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής, έχει επίσης βαθιές σχέσεις με τις τέχνες. Ως εξέχον μέλος της τσεχικής αριστοκρατίας, ο Schwarzenberg υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004 έως το 2014 χαρακτηριζόταν από τη δέσμευσή του για την πολιτιστική διατήρηση και την προώθηση των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών παραδόσεων. Το αριστοκρατικό υπόβαθρο και το προσωπικό πάθος του Schwarzenberg για τις τέχνες εμπλούτισαν το πολιτικό του έργο, καθιστώντας τον ισχυρό υποστηρικτή των πολιτιστικών θεμάτων στην ΕΕ.

 4. Daniel Cohn-Bendit

ευρωβουλευτές
Πηγή

Ο Daniel Cohn-Bendit, γαλλογερμανός πολιτικός και πρώην ευρωβουλευτής, απέκτησε φήμη ως ηγέτης φοιτητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 1968 στο Παρίσι. Αν και είναι κυρίως γνωστός για τον πολιτικό του ακτιβισμό, ο Cohn-Bendit ασχολήθηκε επίσης με τις τέχνες, ιδίως μέσω των γραπτών του και της συμμετοχής του στη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Ως ευρωβουλευτής από το 1994 έως το 2014, ο Cohn-Bendit υπερασπίστηκε προοδευτικούς σκοπούς, όπως ο περιβαλλοντισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική ποικιλομορφία. Οι καλλιτεχνικές του ευαισθησίες και οι ριζοσπαστικές πολιτικές του απόψεις συχνά διασταυρώνονταν, επηρεάζοντας τις νομοθετικές του προτεραιότητες και την προσέγγισή του στη χάραξη πολιτικής.

5.  Victor Ponta

ευρωβουλευτές
Πηγή

Ο Victor Ponta, Ρουμάνος πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός, είχε μια σύντομη καριέρα στις τέχνες ως τηλεοπτικός παραγωγός πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Ponta διετέλεσε ευρωβουλευτής από το 2007 έως το 2008, όπου ήταν γνωστός για το έργο του σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά θέματα. Το ιστορικό του στην παραγωγή μέσων ενημέρωσης του έδωσε γνώσεις σχετικά με τη σημασία της στήριξης των δημιουργικών βιομηχανιών και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την οποία τάχθηκε υπέρ κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

6. Magda Kósáné Kovács

ευρωβουλευτές
Πηγή

Η Magda Kósáné Kovács, Ούγγρη πολιτικός και ευρωβουλευτής, είχε επίσης ένα υπόβαθρο στις τέχνες προτού αφοσιωθεί πλήρως στην πολιτική της καριέρα. Ως συγγραφέας και κριτικός, η Kovács έφερε τις λογοτεχνικές της γνώσεις στο ρόλο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου υπηρέτησε από το 2004 έως το 2009. Επικεντρώθηκε στις κοινωνικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής ένταξης και της εκπαίδευσης, τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και των τεχνών στην προώθηση μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

30 εκπληκτικά γεγονότα για την Αμερική που όλοι θα έπρεπε να ξέρουμε

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr