Search
Close this search box.

5 κορυφαία έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέρα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ένοχοι για το γεγονός ότι έχουμε παραλείψει να μελετήσουμε έργα του Σαιξπηρ πέραν απ’ τα συνήθη.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ θεωρείται ως ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας όλων των εποχών και έχει τεράστια επιρροή στην αγγλική γλώσσα.

Επινόησε πολλές λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. Η λογοτεχνική του κληρονομιά είναι τόσο βαθιά που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει τη συμπερίληψη όλων των έργων του σε οποιονδήποτε κατάλογο σπουδαιότητας.

20 λέξεις που γεννήθηκαν από την πένα του Σαίξπηρ

Κορυφαία έργα που αντηχούν ένα αιώνιο μήνυμα από την πένα του Σαιξπηρ

1. Άμλετ: Θεωρείται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του Σαίξπηρ, ο “Άμλετ” αφηγείται την ιστορία του πρίγκιπα Άμλετ της Δανίας, ο οποίος αναζητά εκδίκηση από τον θείο του, Κλαύδιο, για τη δολοφονία του πατέρα του και τον σφετερισμό του θρόνου. Γεμάτο φιλοσοφικό στοχασμό, πολύπλοκους χαρακτήρες και αξέχαστους μονόλογους, ο “Άμλετ” είναι ένα αριστούργημα της αγγλικής λογοτεχνίας.

2. Μάκβεθ: Άλλη μια από τις διάσημες τραγωδίες του Σαίξπηρ, ο “Μάκβεθ” διερευνά θέματα φιλοδοξίας, εξουσίας και τη διαφθορά που προκαλεί η ανεξέλεγκτη φιλοδοξία. Ακολουθεί τον ομώνυμο χαρακτήρα, τον Μάκβεθ, έναν Σκωτσέζο ευγενή που αναλώνεται από την επιθυμία του για εξουσία μετά τη λήψη μιας προφητείας από τρεις μάγισσες. Καθώς ο Μάκβεθ ανεβαίνει στο θρόνο μέσω της απάτης και του φόνου, βυθίζεται στην τρέλα και την τυραννία. Εξάλλου τα ξόρκια της εξουσίας είναι ανίκητα.

3. Βασιλιάς Ληρ: Θεωρείται μία από τις πιο βαθιές και συναισθηματικά ισχυρές τραγωδίες του Σαίξπηρ, ο “Βασιλιάς Ληρ” παρακολουθεί τον γηράσκοντα βασιλιά Ληρ, καθώς μοιράζει το βασίλειό του μεταξύ των τριών θυγατέρων του με βάση τις δηλώσεις αγάπης τους προς αυτόν. Η προδοσία, η τρέλα και η συμφιλίωση κατέχουν εξέχουσα θέση σε αυτό το έργο, το οποίο εξετάζει θέματα όπως η αχαριστία των παιδιών, η φύση της εξουσίας και οι συνέπειες της υπερηφάνειας.

4. Οθέλλος: Αυτή η τραγωδία αφηγείται την ιστορία του Οθέλλου, ενός Μαυριτανού στρατηγού του βενετσιάνικου στρατού, και του σημαιοφόρου του, του Ιάγου, ο οποίος τον χειραγωγεί ώστε να πιστέψει ότι η σύζυγός του, η Δυσδαιμόνα, ήταν άπιστη. Ο “Οθέλλος” διερευνά θέματα ζήλιας, ρατσισμού και χειραγώγησης, με αποκορύφωμα μια τραγική και καταστροφική κορύφωση που είναι δύσκολο να μην την κουβαλάς για πάντα μέσα σου.

5. Όνειρο θερινής νυκτός: Ως μία από τις πιο αγαπημένες κωμωδίες του Σαίξπηρ, το “Όνειρο θερινής νυκτός” είναι μια ιδιόρρυθμη ιστορία αγάπης, μαγείας και λανθασμένης ταυτότητας. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα μαγεμένο δάσος και μπλέκει τις ιστορίες τεσσάρων νεαρών εραστών, μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών και των άτακτων νεράιδων που ανακατεύονται στις υποθέσεις τους. Με το απολαυστικό μείγμα χιούμορ, ρομαντισμού και φαντασίας, συνεχίζει να παραμένει ένα διαχρονικά κλασικό έργο του Σαίξπηρ.

8 σαιξπηρικές προσβολές για κάθε περίσταση – Μια βουτιά στον κόσμο της αιχμηρής ευστροφίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr