YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
Νίκολα Τέσλα

20 πράγματα που δεν ήξερες για τον Νίκολα Τέσλα

Μάθε 20 πράγματα για τον Νίκολα Τέσλα που ίσως δε γνωρίζεις. 20 άγνωστες πληροφορίες για έναν τεράστιο επιστήμονα.

Ο Νίκολα Τέσλα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του 20ου αιώνα και όρισε με τις εφευρέσεις του το μέλλον της επιστήμης και της ανθρωπότητας.

1.Γεννήθηκε το 1856 στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας. Ανήκε στη Σερβική κοινότητα της τότε Αυστριακής Αυτοκρατορίας, με πατέρα ορθόδοξο χριστιανό ιερέα, η σχέση του με τον οποίο ήταν προβληματική. Η μητέρα του ήταν επίσης κόρη κληρικού και ευφυέστατη. Ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του σημάδεψε τη μετέπειτα ζωή του.

2.Ο θάνατος του αδελφού του Ντάνε ήταν τεράστιο σοκ για τον μικρό Nikola. Ο Νίκολα ως απόρροια του αντίκτυπου που είχε η απώλεια του αδελφού του άρχισε να βλέπει τρομακτικά  οράματα, στα οποία οραματιζόταν πως περικυκλωνόταν από φωτιά. Όταν εισήλθε στην εφηβεία έμαθε πώς να τα ελέγχει. Βέβαια, επηρέασαν τη ψυχοσύνθεση του και ανέπτυξαν τις μεταφυσικές του ανησυχίες σε τέτοιο βαθμό που ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να επικοινωνήσει με τα περιστέρια που τάιζε στη Νέα Υόρκη. 

3. Μιλούσε περισσότερες από 7 γλώσσες, φοίτησε στην Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Γκρατς της Αυστρίας και στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Πράγας, χωρίς όμως να πάρει πτυχίο από καμία από τις δύο.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τον Νίκολα Τέσλα
20 πράγματα που δεν ήξερες για τον Νίκολα Τέσλα

4.  Εργάστηκε χρόνια, έως ότου προσλήφθηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον στα περίχωρα του Παρισιού. Επισκεύασε τον ηλεκτρικό σταθμό του Στρασβούργου κι άρχισε να πραγματοποιεί πειράματα πάνω στην ιδέα του για τον κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος.

5. To 1884 επισκευάζει τις γεννήτριες του πλοίου Oregon, εντυπωσιάζοντας τον Εντισον, όμως ο Τέσλα παραιτείται και ιδρύει τη δική του εταιρία λίγους μήνες μετά, όταν ο Έντισον αρνείται να του δώσει την αμοιβή που του είχε υποσχεθεί.

6. Ο Τέσλα υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος, σε αντίθεση με τον Έντισον, που ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος, και κάπως έτσι ξεκίνησε «ο πόλεμος των ρευμάτων».

Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ από φωσφορίζον φως. Η πηγή του φωτός είναι ένας από τους φωσφορίζοντες λαμπτήρες του, με χρόνο έκθεσης 8 λεπτών. Ιανουάριος, 1894.
Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ από φωσφορίζον φως. Η πηγή του φωτός είναι ένας από τους φωσφορίζοντες λαμπτήρες του, με χρόνο έκθεσης 8 λεπτών. Ιανουάριος, 1894.

7. Στις 13 Μαρτίου του 1895, μια ύποπτη πυρκαγιά, πιθανόν εμπρησμός εκ μέρους των συνεργατών του Έντισον κατέστρεψε το εργαστήριο του στη Νέα Υόρκη και μαζί του σημειώσεις, σχέδια, μοντέλα ραδιοαυτόματων συσκευών, ταλαντωτών, επαγωγικών κινητήρων, καθώς και ολόκληρο το πολύτιμο τεχνικό του αρχείο. Δεν το έβαλε κάτω και τα ξαναέστησε όλα από την αρχή, αφού διέθετε ισχυρή μνήμη.

  1. Οι εφευρέσεις του ήταν οι εξής:
  2. Κατασκεύασε τον επαγωγικό κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος.
  3.  Το 1893 εφηύρε το πρώτο ραδιόφωνο.
  4. Δημιούργησε το πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής εναλλασσόμενου ρεύματος.
  5.  Δημιούργησε μια συσκευή ακτινών Χ.
  6. Έναν ηλεκτρικό λαμπτήρα που άναβε χωρίς καλώδια.
  7. Το 1898 παρουσίασε τον τηλεχειρισμό ενός πλοιάριου.
  8. Εφηύρε την ασύρματη επικοινωνία και ήθελε δωρεάν και ανεξάντλητη ενέργεια για όλο τον πλανήτη.

8.Ήταν ακτιβιστής και υποστήριξε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν από 120 χρόνια. Το 1900, στο περιοδικό «The Century», έγραψε ένα άρθρο «Το πρόβλημα της αύξησης της ανθρώπινης ενέργειας», με ειδικές αναφορές στην αξιοποίηση της ενέργειας του ήλιου». Ο Τέσλα ανέπτυξε το πώς θα μπορούσε συλλάβει την ενέργεια του ήλιου και του ανέμου. «Ο άνθρωπος που θα έπρεπε να σταματήσει αυτή την παράλογη σπατάλη θα ήταν μεγάλος ευεργέτης της ανθρωπότητας», έγραψε ο μεγάλος επιστήμονας.

9. Υποστήριζε, ότι χρησιμοποιώντας μία συσκευή τηλεγεωδυναμικής, δημιούργησε μια έκρηξη της Τουνγκούσκα της Σιβηρίας που κατέστρεψε 1.000 τ.χλμ. δάσους, επίσης ισχυρίστηκε, ότι ήταν υπεύθυνος για το μικρό σεισμό που συνέβη στη Νέα Υόρκη.

Μια λάμψη αζώτου γεμίζει την ατμόσφαιρα με τον Τέσλα να κάθεται μπροστά στη γεννήτρια του (1899).
Μια λάμψη αζώτου γεμίζει την ατμόσφαιρα με τον Τέσλα να κάθεται μπροστά στη γεννήτρια του (1899).

10. Ισχυριζόταν ακόμα, ότι είχε στα χέρια του ένα υπερόπλο «την ακτίνα θανάτου», που θα μπορούσε να καταστρέψει τα πάντα σε ακτίνα 200 μιλίων.

11.Έχει υποστηριχτεί η πιθανότητα ο Tesla να ήταν στο φάσμα του αυτισμού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Michael Fitzgerald και τον Brendan O’Brien, συν-συγγραφείς του βιβλίου «How Asperger Talents Changed the World», ο Tesla θα μπορούσε να διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger σήμερα. Είναι γνωστό πως έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστικό σύνδρομο, το οποίο έκανε ιδιαίτερα κακό στη φήμη του. Μισούσε τα στρογγυλά αντικείμενα, τα κοσμήματα, καθώς και να αγγίζει τα μαλλιά κάποιου.

12.Ο ίδιος υποστήριζε πως 2 ώρες ύπνου του ήταν αρκετές. Δούλευε από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Μετά δειπνούσε στις 8.10 και συνέχιζε να εργάζεται μέχρι τις 3 π.μ. Ωστόσο, παρά την έλλειψη ύπνου και την πολλή δουλειά, έζησε μέχρι τα 87. Είχε εμμονή με τον αριθμό 3, καθώς και με τους αριθμούς που μπορούν να διαιρεθούν με το 3. Έπλενε τα χέρια του 3 φορές στη σειρά. Γύριζε το κτήριο του 3 φορές πριν μπει μέσα. Χρησιμοποιούσε 18 μαντήλια για να σκουπίσει την τραπεζαρία και τα μαχαιροπίρουνα πριν από κάθε γεύμα. Επειδή ως έφηβος έπασχε από χολέρα, φοβόταν και τα μικρόβια.

20 πράγματα που δεν ήξερες για τον Νίκολα Τέσλα
20 πράγματα που δεν ήξερες για τον Νίκολα Τέσλα

13. Πριν βάλει μια μπουκιά στο στόμα του, υπολόγιζε τον όγκο του φαγητού. Υπολόγιζε επίσης τον όγκο ενός φλιτζανιού και ενός πιάτου. Λόγω αυτών των περίεργων συνηθειών, προτίμησε να τρώει μόνος του. Αργότερα στη ζωή του, έγινε χορτοφάγος. Προτιμούσε κυρίως γάλα, ψωμί, μέλι και χυμούς λαχανικών.

14.Έμεινε μακριά από τις γυναίκες. Ο Τέσλα ήταν ένας όμορφος άντρας με σκούρα μαλλιά και μπλε μάτια. Ήταν ψηλός και λεπτός, με εκλεπτυσμένο γούστο και καλούς τρόπους. Οι γυναίκες τον αγαπούσαν όμως παρέμεινε στην αγαμία. Πίστευε ότι το σεξ ενοχλεί έναν άνδρα στη δουλειά του:

«Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλές μεγάλες εφευρέσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται παντρεμένοι άνδρες».

15. Είχε φωτογραφική μνήμη και μπορούσε να αποστηθίσει ολόκληρα βιβλία, φωτογραφίες και άρθρα.

16. Λάτρευε το ουίσκι. Έκοψε το ποτό σε  μεγάλη ηλικία.

17. Ο μεγάλος εφευρέτης βρισκόταν ως το θάνατό του υπό στενή παρακολούθηση από πράκτορες του FBI. Ένας πράκτορας του FBI, είχε από το 1937 δημιουργήσει φάκελο για τον Τέσλα, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για «ανεξήγητες πτώσεις αεροσκαφών».

Νίκολα Τέσλα lavart
Νίκολα Τέσλα

18. Δεν πήρε ποτέ το βραβείο Νόμπελ. Το 1937 ο Τέσλα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Πήρε όμως μόνο 1 ψήφο από τις 38. Το 1909 οι επιστήμονες Marconi και Braun έλαβαν το βραβείο Νόμπελ για το ραδιόφωνο. Αλλά το 1943, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Τέσλα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποκατέστησε την προτεραιότητα του διπλώματος ευρεσιτεχνίας ραδιοφώνου του Τέσλα που είχε υποβάλει νωρίτερα.

19. Το 1942 ο Νίκολα Τέσλα πεθαίνει από φυσικά αίτια στο ξενοδοχείο «New York» σε ηλικία 86 ετών. Μια καθαρίστρια τον βρήκε δύο μέρες αργότερα, όταν αγνόησε την πινακίδα «Μην ενοχλείτε» και μπήκε στο δωμάτιο. Ο γιατρός έκρινε την καρδιακή προσβολή ως αιτία θανάτου. Μετά από δύο μέρες εκπρόσωπος του Γραφείου Περιουσίας Αλλοδαπών (OAP) μπήκε στο δωμάτιο του επιστήμονα και κατάσχεσε όλα τα υπάρχοντά του.

20. Όλο το κατασχεμένο υλικό του Τέσλα που συγκεντρώθηκε στο Manhattan Storage, περιλάμβανε 12 κλειδωμένα μεταλλικά κιβώτια, 25 μεταλλικά δοχεία, 5 βαρέλια, 8 βαλίτσες και ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο. Ο ανιψιός του Τέσλα έκανε μεγάλο αγώνα, ώστε να έρθει στην κατοχή η περιουσία του θείου του, όμως το FBI αρνιόταν. Τελικά το 1952 οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν την αποστολή 80 βαλιτσών στο Βελιγράδι, έτσι στις 20 Οκτωβρίου 1955, εγκαινιάστηκε το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα».

Δείτε το μουσείο του Νίκολα Τέσλα παρακάτω !

 

Διαβάστε περισσότερα:

To Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διοργανώνει συνέδριο για την Ασκητική!

 

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Κοινοποίηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
kazaviti