Search
Close this search box.
Καρλ Γιουνγκ αποφθέγματα

20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μας

Το απόσπασμα του Καρλ Γιουνγκ συμπυκνώνει τη βαθιά έννοια της αυτογνωσίας και την επίδραση του ασυνείδητου νου στη ζωή μας.

Το ασυνείδητο, που κρύβει κρυμμένες επιθυμίες, φόβους και αναμνήσεις, ασκεί ισχυρή επιρροή, διαμορφώνοντας τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας. Ο Γιουνγκ υποστηρίζει ότι μέχρι να φέρουμε αυτά τα βυθισμένα στοιχεία στη συνειδητή μας επίγνωση, λειτουργούν στη σκιά, υπαγορεύοντας την πορεία της ζωής μας.

Το να κάνουμε το ασυνείδητο συνειδητό προϋποθέτει να εμβαθύνουμε στις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά μας, να αντιμετωπίσουμε τα άβολα και να αγκαλιάσουμε την αυτογνωσία. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούμε εικόνα των κινήτρων πίσω από τις πράξεις μας, απελευθερώνοντας την ψευδαίσθηση της μοίρας. Αντί να αποδίδει τα γεγονότα της ζωής σε εξωτερικές δυνάμεις, ο Γιουνγκ προτρέπει τα άτομα να αναλάβουν την ευθύνη για το πεπρωμένο τους μέσω της ενδοσκόπησης.

Αυτό το απόσπασμα συντονίζεται με την ιδέα ότι η κατανόηση του εαυτού μας είναι το κλειδί για την προσωπική ανάπτυξη και την αυτονομία. Μας καλεί να συμμετάσχουμε σε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι, ξετυλίγοντας τα μυστήρια του ψυχισμού μας για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των επιλογών μας. Στην ουσία, ο Γιουνγκ μας προτρέπει να περιηγηθούμε πέρα από την επιφάνεια της ύπαρξής μας, ρίχνοντας φως στις ασυνείδητες δυνάμεις που υφαίνουν το μωσαϊκό της ζωής μας.

Το μεγαλύτερο ψέμα για τον Νίκο Καζαντζάκη που πιστέψαμε όλοι!

 

20 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ

1. «Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να συναντήσεις εκείνον που έρχεται».

2. «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του».

3. «Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα».

4. «Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μας διευκολύνει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας».

5. «Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων είναι σαν την ένωση δύο χημικών ενώσεων: αν υπάρξει αντίδραση και οι δύο θα αλλάξουν».

6. «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».

7. «Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά αποτελεί τον καλύτερη μέθοδο για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων».

8. «Αν είσαι ένα ταλαντούχο άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει κάτι. Σημαίνει ότι έχεις κάτι να δώσεις πίσω».

9. «Τα λάθη αποτελούν τελικά τη βάση της αλήθειας και αν ένας άνθρωπος δε γνωρίζει κάτι, τουλάχιστον αποτελεί γνώση για εκείνον, αν ξέρει τι δεν είναι».

10. «Το όραμά σας θα γίνει καθαρότερο, μόνο όταν εστιάσετε στην καρδιά σας. Αυτός που κοιτά προς τα έξω, ονειρεύεται, εκείνος που κοιτά προς τα μέσα, αγρυπνά».

11. «Οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται, μόνο και μόνο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τη ψυχή τους».

12. « Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων γύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην έχουμε απόψεις που για τους άλλους είναι απαράδεκτες».

13. «Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην τη διώξετε. Προσκαλέστε τη μέσα, προσφέρετέ της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενούς σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει».

14. «Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει μέσα από την κόλαση των παθών του, δεν θα τα ξεπεράσει ποτέ».

15. «Η αντίληψή σου θα γίνει πιο ξεκάθαρη μόνο όταν κοιτάξεις μέσα στην ψυχή σου».

16. « Η “μαγεία” είναι απλά μια διαφορετική λέξη για έναν ψυχολογικό χαρακτηρισμό».

17. «Σε ό,τι αντιστέκεστε, επιμένει».

18. «Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ».

19. «Μπορεί να νομίζουμε ότι ελέγχουμε πλήρως τον εαυτό μας. Ωστόσο, ένας φίλος μπορεί εύκολα να μας αποκαλύψει κάτι για εμάς , για το οποίο δεν έχουμε καμία απολύτως ιδέα».

20. «Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας».

Διαβάστε περισσότερα αποφθέγματα παρακάτω:

11 αποφθέγματα του Ίρβιν Γιάλομ: «Αν θέλεις να αλλάξεις, πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις άβολα»

10 σοφά αποφθέγματα του Ιπποκράτη για την ισορροπία του νου

Κρίστοφερ Μάρλοου: 17 αποφθέγματα από το «κακό» παιδί της αγγλικής Αναγέννησης

21 «ηδονιστικά» αποφθέγματα του Επίκουρου – Μια βάφτιση της σάρκας και του νου

16 αποφθέγματα του Ηράκλειτου: «Οι κοιμισμένοι εργάζονται και συνεργούν σε όσα γίνονται στον κόσμο»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr