Οι αρχές είναι θεμελιώδεις στη φιλοσοφία του Λάο Τσε και συνεχίζουν να εμπνέουν τα άτομα που αναζητούν ένα μονοπάτι σοφίας και πνευματικής διορατικότητας.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Λάο Τσε, απογοητευμένος από τη διαφθορά της κοινωνίας, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον πολιτισμό. Καθ’ οδόν προς τα δυτικά σύνορα, συνάντησε έναν φρουρό που τον έπεισε να καταγράψει τις διδασκαλίες του πριν αναχωρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν το Τάο Τε Τσινγκ.Το Τάο Τε Τσινγκ έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και οι μελετητές έχουν προσφέρει διάφορες ερμηνείες των διδασκαλιών του Λάο Τσε. Διαφορετικές σχολές σκέψης εντός του Ταοϊσμού έχουν αναδυθεί, καθεμία από τις οποίες ερμηνεύει τη φιλοσοφία του με μοναδικούς τρόπους.
Η φιλοσοφία του Λάο Τσε συχνά αντιπαραβάλλεται με εκείνη του Κομφούκιου. Ενώ ο Κομφούκιος επικεντρώθηκε στην ηθική και κοινωνική συμπεριφορά, οι διδασκαλίες του Λάο Τσε δίνουν έμφαση σε μια πιο μυστικιστική και φυσιοκρατική προσέγγιση της ζωής.
10 κανόνες του Λάο Τσε
1. Απλότητα και υπομονή:Ο Λάο Τσε τόνισε την αξία της απλότητας και της υπομονής στη ζωή. Πίστευε στη σημασία της υιοθέτησης της απλότητας για την εύρεση της εσωτερικής ειρήνης.
2. Ζήστε σε αρμονία με τη φύση: Ο Ταοϊσμός, που συνδέεται με τον Λάο Τσε, υποστηρίζει τη ζωή σε αρμονία με τη φύση. Η ευθυγράμμιση με τη φυσική τάξη των πραγμάτων έχει κεντρική σημασία για την επίτευξη ισορροπίας και ικανοποίησης.
3. Μη-δράση (Wu Wei): Ο Λάο Τζου εισήγαγε την έννοια του “Wu Wei”, που σημαίνει μη-δράση ή αβίαστη δράση. Υποδηλώνει ότι μερικές φορές η πιο αποτελεσματική δράση είναι αυτή που συμβαίνει αυθόρμητα και χωρίς δύναμη.
4. Ταπεινοφροσύνη: Ο Λάο Τσε εκτιμούσε την ταπεινοφροσύνη και πίστευε ότι η αληθινή ηγεσία περιλαμβάνει ταπεινοφροσύνη και όχι κυριαρχία. Η ιδέα είναι να ηγείσαι με το παράδειγμα και χωρίς αλαζονεία.
5. Ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι βασικές πτυχές της διδασκαλίας του Λάο Τσε. Η ικανότητα να λυγίζετε με τις περιστάσεις και να ρέετε σαν το νερό συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη και αρμονική ζωή.
6. Αποδοχή της αλλαγής: Ο Λάο Τσε αναγνώρισε το αναπόφευκτο της αλλαγής. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αγκαλιάζουν την αλλαγή αντί να της αντιστέκονται, καθώς η αλλαγή αποτελεί φυσικό μέρος του Τάο, ή του δρόμου.
7. Συμπόνια και καλοσύνη: Η συμπόνια και η καλοσύνη είναι αρετές που εκτιμώνται ιδιαίτερα από τον Λάο Τσε. Πίστευε στην αντιμετώπιση των άλλων με ενσυναίσθηση και κατανόηση, προωθώντας την αίσθηση της διασύνδεσης.
8. Ευαισθησία: Ο Λάο Τσε τόνιζε τη σημασία της παρουσίας στη στιγμή. Η ενσυνειδητότητα επιτρέπει στα άτομα να εκτιμήσουν την ομορφιά της ζωής και να βιώσουν μια βαθύτερη σύνδεση με το Τάο.
9. Αποδέσμευση: Ο Λάο Τσε συμβούλευε την εξάσκηση της αποδέσμευσης από τα υλικά αγαθά και το εγώ. Αφήνοντας τις προσκολλήσεις, τα άτομα μπορούν να βρουν μεγαλύτερη ελευθερία και εσωτερική γαλήνη.
10. Ηγεσία: Ο Λάο Τσε πίστευε πως οι αληθινοί ηγέτες εμπνέουν και καθοδηγούν χωρίς να επιβάλλουν τη θέλησή τους, επιτρέποντας στους άλλους να τους ακολουθούν πρόθυμα.
Ματθαίος Γιωσαφάτ: Δεν υπάρχει κανείς απόλυτα ευτυχής, πρέπει να είναι ηλίθιος …