Search
Close this search box.
Αλμπέρ Καμύ αποφθεγματα

10 αποφθέγματα του Αλμπέρ Καμύ για τη δυστυχία

Ο Αλμπέρ Καμύ, προσέγγισε το θέμα της δυστυχίας με βαθιές υπαρξιακές ιδέες. Η φιλοσοφία του διερεύνησε την εγγενή ανούσια ζωή και τα παρακάτω αποφθέγματα εντρυφούν στο συναίσθημα της δυστυχίας.

Ο Καμύ πίστευε ότι η ανθρώπινη ύπαρξη χαρακτηρίζεται από ένα παράλογο, συχνά αδιάφορο σύμπαν. Στα έργα του, όπως “Ο ξένος” και “Ο μύθος του Σίσυφου”,Η Πανούκλα, αντιμετώπισε την αγωνία και τον παραλογισμό της ζωής με μια στωική προοπτική.Δημιούργησε νόημα μπροστά στην αναπόφευκτη δυστυχία. Οι ιδέες του Καμύ εξακολουθούν να επηρεάζουν τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, προσφέροντας μια προκλητική προοπτική για την ανθρώπινη ζωή και την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα στις αντιξοότητες. Ακολουθούν τα 12 αποφθέγματα του Καμύ.

Πώς να ζεις: 15 μαθήματα ζωής απο τον Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

10 αποφθέγματα του Αλμπέρ Καμύ

1.Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι. Υπήρξαν στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και οι πόλεμοι. Και παρόλα αυτά οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους.

2.Απ’ αυτή την άποψη οι συμπολίτες μας ήταν σαν όλο τον κόσμο, σκέφτονταν τους εαυτούς τους και για να το πούμε κι αλλιώς ήταν ανθρωπιστές: δεν πίστευαν στις δυστυχίες.

3.Η πραγματική γενοκτονία απέναντι στο μέλλον είναι να τα δίνεις όλα στο παρόν.

4.Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.

5.Η δυστυχία δεν είναι στα μέτρα του ανθρώπου, επομένως λέμε ότι η δυστυχία δεν είναι πραγματική, είναι ένα κακό όνειρο που θα περάσει. Αλλά δεν περνάει πάντα και από κακό όνειρο σε κακό όνειρο, είναι οι άνθρωποι που περνάνε και πρώτα πρώτα οι ανθρωπιστές, γιατί δεν πήραν τις προφυλάξεις τους.

6.Κοιτώντας από το παράθυρο την πόλη που δεν είχε αλλάξει, μόλις τότε άρχισε ο γιατρός να αισθάνεται μέσα του τη γέννηση αυτής της ελαφριάς αηδίας μπροστά στο μέλλον, που ονομάζουμε ανησυχία.

7.Οι συμπολίτες μας δεν ήταν πιο ένοχοι από άλλους, ξεχνούσαν να είναι μετριόφρονες, αυτό είναι όλο και σκέφτονταν ότι όλα είναι ακόμη δυνατά για αυτούς· πράγμα που σήμαινε ότι οι δυστυχίες είναι αδύναμες. Συνέχιζαν να κάνουν επιχειρήσεις, να ετοιμάζουν ταξίδια, και να έχουν γνώμες.

8.«Μεγάλωσα, όπως όλοι οι άνθρωποι της ηλικίας μου, μέσα στις τυμπανοκρουσίες του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Και η Ιστορία μας από τότε δεν έπαψε να είναι: φόνος, αδικία, βία».

9.Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει.

10.Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν (από την «Εξορία της Ελένης», 1948)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Φέρναντο Πεσσόα: 20 σημαντικά αποφθέγματα για τον σύγχρονο άνθρωπο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr