Search
Close this search box.

Φρανσουάζ Σαγκάν: «Ένα φόρεμα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εμπνέει έναν άντρα να θέλει να σου το βγάλει»

Η Φρανσουάζ Σαγκάν ήταν μια πρωτοπόρος συγγραφέας που έσπρωξε τα όρια με την ειλικρινή εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων και επιθυμιών.

Η Φρανσουάζ Σαγκάν, ήταν Γαλλίδα θεατρική συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος, πιο γνωστή για το ντεμπούτο μυθιστόρημά της “Bonjour Tristesse” (Γεια σας, θλίψη), που δημοσιεύτηκε το 1954 όταν ήταν μόλις 18 ετών. Το μυθιστόρημα έτυχε της επιδοκιμασίας των κριτικών και συγκέντρωσε σημαντική προσοχή για την απεικόνιση της εφηβικής αγωνίας και εξέγερσης. Η Φρανσουάζ Σαγκάν έκανε εν μια νυκτί λογοτεχνική αίσθηση και το “Bonjour Tristesse” παραμένει ένα από τα πιο διάσημα έργα της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Φρανσουάζ Σαγκάν συνέχισε να γράφει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και σενάρια, διερευνώντας συχνά θέματα αγάπης, επιθυμίας, υπαρξισμού και κοινωνικών προτύπων. Το συγγραφικό της ύφος χαρακτηριζόταν από την απλότητα, το πνεύμα και την ειλικρινή απεικόνιση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

37 φλογερά αποφθέγματα του Καμύ: «Το σχολείο μας προετοιμάζει για τη ζωή σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει»

Το παρακάτω απόφθεγμα μας κέντρισε το ενδιάφερον και στάθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε τη Γαλλίδα συγγραφέα:

«Ένα φόρεμα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εμπνέει έναν άντρα να θέλει να σου το βγάλει»

Αν και αυτή η δήλωση μπορεί αρχικά να θεωρηθεί προκλητική στην ουσία της συμπυκνώνει την τολμηρή και προκλητική προσέγγιση της Φρανσουάζ Σαγκάν για τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις στα γραπτά της. Αντανακλά την πίστη της στη δύναμη της επιθυμίας και της αποπλάνησης, καθώς και την απόρριψη των συμβατικών κοινωνικών προτύπων που αφορούν τη θηλυκότητα και τη σεμνότητα.

Αναλύοντας αυτό το απόσπασμα στο πλαίσιο του έργου της η Σαγκάν, μπορούμε να δούμε ότι ευθυγραμμίζεται με την απεικόνιση των χαρακτήρων της που συχνά αμφισβητούν τους παραδοσιακούς ρόλους και τις προσδοκίες των φύλων. Μιλάει για την ιδέα ότι οι γυναίκες διεκδικούν τη δράση τους και αγκαλιάζουν τη σεξουαλικότητά τους με τους δικούς τους όρους, αντί να συμμορφώνονται με τα κοινωνικά πρότυπα σεμνότητας ή αυτοσυγκράτησης.

6 αποφθέγματα της Φρανσουάζ Σαγκάν

  1. Ένα φόρεμα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν εμπνέει έναν άντρα να θέλει να σου το βγάλει.
  2. Για τη ζήλια, τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το γέλιο.
  3. Η Τέχνη πρέπει να αιφνιδιάζει την πραγματικότητα.
  4. Ό,τι και να πεις είναι λίγο για τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τη δύναμη που έχει το γέλιο μεταξύ δύο ανθρώπων.
  5. Έχω αγαπήσει μέχρι τρέλας. Αυτό που λένε τρέλα, αυτό είναι για μένα ο μόνος τρόπος που έχει νόημα να αγαπάς.
  6. Καλημέρα Θλίψη!
    (τίτλος βιβλίου)

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Μόρφωση όπως λέμε επανάσταση

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr