Search
Close this search box.
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 20 αποφθέγματα για τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, μια λογοτεχνική λάμψη του 19ου αιώνα, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον κόσμο της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας. Τα έργα του εμβαθύνουν στα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού, της ηθικής και των υπαρξιακών προκλήσεων που καθορίζουν την ύπαρξή μας. Μέσα από τους χαρακτήρες του, ο Ντοστογιέφσκι ανέλυσε τον άνθρωπο, αποκαλύπτοντας τις πολυπλοκότητες που κρύβονται πίσω από τα προσωπεία μας.

Τα αποφθέγματά του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι παραμένουν παράθυρα στη βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. “Η ψυχή θεραπεύεται με το να βρίσκεται με παιδιά”, μας υπενθυμίζει την αγνότητα που μας συνδέει με την αθωότητα. Στο “Να ζεις χωρίς ελπίδα σημαίνει να παύεις να ζεις”, συμπυκνώνει τον ζωτικό ρόλο της ελπίδας στη ζωή μας. Το “Ο άνθρωπος είναι αυτό που πιστεύει” υπογραμμίζει τη δύναμη της πίστης στη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας.

Τα λόγια του Ντοστογιέφσκι απηχούν διαχρονικές αλήθειες για τον πόνο, τη νοημοσύνη και την αναζήτηση της ευτυχίας. “Ο πόνος και τα βάσανα είναι πάντα αναπόφευκτα για μια μεγάλη νοημοσύνη και μια βαθιά καρδιά”, γράφει, υπενθυμίζοντάς μας ότι το βάθος της σκέψης συχνά συνοδεύει τη συναισθηματική αναταραχή. Η σοφία του διαχέεται μέσα από σκέψεις για τον πολιτισμό, την εξουσία και τις περιπλοκές της ψυχής.

Μέσα από τα αποφθέγματά του, η κληρονομιά του Ντοστογιέφσκι συνεχίζει να εμπνέει στοχασμό, προκαλώντας συναισθήματα που αντηχούν στο πέρασμα του χρόνου. Η ικανότητά του να συλλαμβάνει την ουσία της ανθρωπότητας με λίγες λέξεις φωτίζει τη διαρκή σημασία των έργων του στη σύγχρονη ζωή μας.

Ουμπέρτο Έκο: 20 αποφθέγματα ενός μοναδικού στοχαστή

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 20 αποφθέγματα για την αλήθεια την ανθρώπινης ύπαρξης

1. “Η ψυχή θεραπεύεται με το να είναι κανείς με παιδιά”.
2. “Το να ζεις χωρίς ελπίδα είναι σαν να παύεις να ζεις”.
3. “Ο άνθρωπος είναι αυτό που πιστεύει”.
4. “Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι να γνωρίζεις την πηγή της δυστυχίας”.
5. “Ο πόνος και τα βάσανα είναι πάντα αναπόφευκτα για μια μεγάλη νοημοσύνη και μια βαθιά καρδιά”.

6. “Ο πιο έξυπνος από όλους, κατά τη γνώμη μου, είναι ο άνθρωπος που αποκαλεί τον εαυτό του ανόητο τουλάχιστον μία φορά το μήνα”.
7. “Το δεύτερο μισό της ζωής ενός ανθρώπου δεν αποτελείται από τίποτε άλλο παρά από τις συνήθειες που απέκτησε κατά το πρώτο μισό”.
8. “Πολλή δυστυχία έχει έρθει στον κόσμο εξαιτίας της σύγχυσης και των πραγμάτων που μένουν ανείπωτα”.
9. “Το να κάνεις ένα νέο βήμα, να προφέρεις μια νέα λέξη, είναι αυτό που οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο”.
10. “Ο βαθμός πολιτισμού σε μια κοινωνία μπορεί να κριθεί μπαίνοντας στις φυλακές της”.
 Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
11. “Δεν είναι η θέληση για νίκη που έχει σημασία – όλοι την έχουν. Σημασία έχει η θέληση να προετοιμαστείς για να κερδίσεις”.
12. “Όσο πιο σκοτεινή είναι η νύχτα, τόσο πιο φωτεινά είναι τα αστέρια. Όσο πιο βαθιά είναι η θλίψη, τόσο πιο κοντά είναι ο Θεός!”
13. “Η δύναμη δίνεται μόνο σε εκείνους που τολμούν να χαμηλώσουν και να την σηκώσουν. Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία, ένα πράγμα- να μπορείς να τολμήσεις!”
14. “Όσο περισσότερο αγαπώ την ανθρωπότητα γενικά, τόσο λιγότερο αγαπώ τον άνθρωπο ειδικότερα”.
15. ”Χωρίς Θεό, όλα επιτρέπονται.”

16. “Το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν έγκειται απλώς στο να μείνεις ζωντανός, αλλά στο να βρεις κάτι για το οποίο πρέπει να ζεις”.
17. “Αγαπώ τη ζωή περισσότερο από το νόημα της ζωής”.
18. ”Τίποτα πιο δύσκολο από την ευθύτητα και τίποτα πιο εύκολο από την κολακεία.”
19. ”Είναι καλύτερο να είσαι δυστυχισμένος και να γνωρίζεις το χειρότερο παρά να είσαι ευτυχισμένος στον παράδεισο των ηλιθίων.”
20. “Ο άνθρωπος αρέσκεται στο να μετράει τα προβλήματά του, αλλά δεν μετράει τις χαρές του”.

 

Τζωρτζ Όργουελ – 1984: 20 αποφθέγματα απ’ το δυστοπικό όραμα ενός συγγραφέα

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr