Search
Close this search box.
Φιντέλ Κάστρο

Φιντέλ Κάστρο: 12 αποφθέγματα ενός επαναστατικού ειδώλου

Ο Φιντέλ Κάστρο, γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν της Κούβας, θα γίνει μια από τις πιο εξέχουσες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. 

Ο επαναστατικός ζήλος του Κάστρο αποκρυσταλλώθηκε κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του χρόνων και το 1953 ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ένοπλης εξέγερσης κατά του Κουβανού δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα. Η επακόλουθη φυλάκισή του δεν μπόρεσε να κάμψει το πνεύμα του, και μετά την απελευθέρωσή του, συνέχισε τις προσπάθειές του για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπατίστα. Το αποκορύφωμα της αποφασιστικότητάς του ήρθε την 1η Ιανουαρίου 1959, όταν ο ίδιος και οι αντάρτικες δυνάμεις του κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μπατίστα.

Ως ηγέτης της Κούβας, ο Κάστρο εφάρμοσε σαρωτικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναδιανομής της γης και της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Ωστόσο, η στενή του ευθυγράμμιση με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, μια στιγμή έντονης παγκόσμιας έντασης.

Η διακυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο διήρκεσε σχεδόν πέντε δεκαετίες, μέχρι που παραιτήθηκε το 2008 λόγω προβλημάτων υγείας, δίνοντας τη σκυτάλη στον αδελφό του Ραούλ. Ενώ κάποιοι τον εξυμνούσαν ως υπέρμαχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αντιιμπεριαλισμού, άλλοι επέκριναν τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζαν-Πολ Σαρτρ: 20 αποφθέγματα που πρέπει να έχεις διαβάσει στη ζωή σου

 

Φιντέλ Κάστρο: 12 αποφθέγματα ενός επαναστατικού ειδώλου

1.«Χωρίς την εξουσία, οι ιδεολογίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Με την εξουσία, σπάνια επιβιώνουν»

 

2.«Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης»

 

3.«Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν»

 

4.«Καταδικάστε με, δεν έχει σημασία. Η ιστορία θα με αθωώσει»

 

5.«Μιλάνε για την αποτυχία του σοσιαλισμού. Πού είναι όμως η επιτυχία του καπιταλισμού στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία;»

 

6.«Ο πόλεμος είναι ένα μέσο και όχι αυτοσκοπός, ο πόλεμος είναι μια πράξη επαναστατική. Το σημαντικό πράγμα είναι η επανάσταση, το σημαντικό πράγμα είναι η επαναστατική αιτία, οι επαναστατικές ιδέες, οι επαναστατικοί στόχοι, τα επαναστατικά αισθήματα, οι επαναστατικές αρετές!»

Φιντέλ Κάστρο

 

7.«Ποτέ δεν είδα κάποια αντίφαση ανάμεσα στις ιδέες που πιστεύω και στις ιδέες αυτού του συμβόλου, αυτής της εξαιρετικής φυσιογνωμίας, του Ιησού Χριστού»

8.«Η επανάσταση είναι σαν το ποδήλατο. Αν σταματήσουμε να κάνουμε πεντάλ, θα πέσουμε»

9.«Η στρατιωτική στολή είναι πρακτική, απλή, φτηνή και ποτέ δεν παύει να είναι της μόδας»

 

10.«Δεν απομένουν πια παρά μόνο δύο κομμουνιστές στον κόσμο, εγώ και ο Όσκαρ»

 

11.«Οι ιδέες δεν χρειάζονται όπλα, στο βαθμό που είναι σε θέση να κατακτήσουν τις μάζες»

 

12.«Ποτέ δεν είδα κάποια αντίφαση ανάμεσα στις ιδέες που πιστεύω και στις ιδέες αυτού του συμβόλου, αυτής της εξαιρετικής φυσιογνωμίας, του Ιησού Χριστού»

 

30 αποφθέγματα του Φερνάντο Πεσσόα: «Αν η καρδιά μπορούσε να σκεφτεί, θα σταματούσε.»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr